Η πορεία ενός φλαμίνγκο με αφετηρία τη Λάρνακα μέσω πομπού GPS
Ένα νεαρό φλαμίνγκο που βρέθηκε στην Κύπρο αδύναμο και ταλαιπωρημένο, δέχθηκε την απαραίτητη φροντίδα, απελευθερώθηκε και τώρα οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας καταγράφουν το ταξίδι του μέσω ενός πομπού GPS που είχε τοποθετηθεί στο σώμα του.
Σήμερα όπως φαίνεται από το χάρτη, ξεκουράζεται και τρέφετε σε εφάλμηρες λίμνες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στις εκβολές των ποταμών Πεδιαίου και Γιαλιά. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί λίμνες στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρέμεινε για σύντομο χρονικό διάστημα, και επέστρεψε πίσω στο νησί μας.
Νίκος Κασίνης – Ανώτερος Λειτουργός Υπηρεσίας Θήρας
«Πρόκειται για νεαρό πουλί το οποίο δεν είναι σε κατάσταση αναπαραγωγής, είναι φυσιολογικές, είναι οι λεγόμενες νομαδικές μετακινήσεις οι οποίες αναλόγως των συνθηκών και ποιοι υγρότοποι είναι σε καλή κατάσταση και παρέχουν τροφή θα τις χρησιμοποιήσει και αναλόγως της περιοχής και της περιόδου και αυτό γίνεται συχνά και να μετακινούνται σε υγρότοπους για να βρουν τροφή και μπορεί να γυρίζουν ολόκληρη τη μεσόγειο».
Η ιστορία του ωστόσο ξεκίνησε από τη Λάρνακα όταν είχε εντοπιστεί αδύναμο και ταλαιπωρημένο, είχε μεταφερθεί στο κέντρο περίθαλψης της υπηρεσίας θήρας και με τη βοήθεια ιδιώτη κτηνίατρου έτυχε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και απελευθερώθηκε στην περιοχή Ακρωτηρίου.
Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν τοποθετηθεί πομποί και σε άλλα Φλαμίνγκο που έχουν διασωθεί.
«Δίνουν πολλές πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να αποδείξεις και την αιτία θανάτου σου δείχνουν λεπτομερείς κινήσεις σε περιοχές που χρησιμοποιούν για τροφοληψία και άλλους σκοπούς, αυτή η τεχνολογία είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη να βοηθά την επιστήμη να παίρνει περισσότερες πληροφορίες και να καταλαβαίνει περισσότερα για τα είδη».
Η παρατεταμένη ανομβρία, επηρέασε το ταξίδι χιλιάδων πτηνών προς τις λίμνες της χώρας μας, και φέτος καταγράφηκαν οι χαμηλότεροι αριθμοί αφίξεων των τελευταίων δεκαετιών.
«Οι Αλυκές δεν έχουν νερό, στο Ακρωτήρι σε κάποια σημεία, η Λάρνακα καθόλου, εάν δεν έχει σημαντική βροχόπτωση το φθινόπωρο δε θα έχουμε σημαντικό αριθμό Φλαμίνγκο».
Το γκρι χρώμα του φλαμίνγκο οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας του.