Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠτΔ στη «Le Figaro»: Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφέρον να βοηθήσουν την Κύπρο
ΠτΔ στη «Le Figaro»: Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφέρον να βοηθήσουν την Κύπρο

ΠτΔ στη «Le Figaro»: Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφέρον να βοηθήσουν την Κύπρο

Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφέρον να βοηθήσουν την Κύπρο στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στη γαλλική “Le Figaro”.

Τόνισε ότι ως Πρόεδρος αισθάνεται την ευθύνη να επανενώσει την Κύπρο, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επιτύχουμε την επίλυση του Κυπριακού, καθώς “το status quo δεν είναι επιλογή για εμάς”.

Για τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Τόνισε ότι “κανένα κυπριακό λιμάνι ή αεροδρόμιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς πολεμικής σύρραξης εκατέρωθεν. Δεν εμπλεκόμαστε με κανέναν τρόπο. Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, για να μεταφέρουμε πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στον Νασράλα και το περιβάλλον του σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου”.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε  ότι η Γαλλία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Μακρόν να παρέμβει “σε πολλές δυσκολίες που είχαμε με την Τουρκία, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης ή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα. Η Γαλλία είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που κατανοεί τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου”.

Τονίζοντας τη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι “δεν μπορώ να σκεφτώ πώς θα αντιμετωπίζαμε τις δυσκολίες αν δεν ήμασταν μέλη της ΕΕ. Θέλουμε όμως να δούμε πολύ μεγαλύτερη παρουσία της ΕΕ στην περιοχή”.

Οι Ευρωπαίοι, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχουν συμφέρον να βοηθήσουν την Κύπρο στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Είπε ακόμη ότι μεταξύ των δυσκολιών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της Κύπρου και το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει την αναχρονιστική Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960.

“Δεν χρειαζόμαστε ξένες δυνάμεις ως εγγυητές της συνταγματικής τάξης, είμαστε κράτος μέλος της Ε.Ε”, σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι είναι εφικτή μια λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται την ευθύνη να επανενώσει την Κύπρο, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι επιλογή.

“Το λέω γιατί κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες δυσκολίες επί του εδάφους, εντάσεις με τις δυνάμεις κατοχής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επιτύχουμε την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Το status quo δεν είναι επιλογή για εμάς”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι όσον αφορά τη μη νομιμότητα της ρωσικής εισβολής, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις κάτι που στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα.

Ωστόσο, είπε, “δεν το βρίσκουμε αυτό στην Κύπρο. Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με ορισμένα κράτη μέλη, είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ”, αλλά σημείωσε ότι “είμαι πολύ χαρούμενος που είδα, τα τελευταία δύο χρόνια, ένα μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς του Προέδρου Μακρόν, του Γερμανού Καγκελάριου Ολαφ Σολτς, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το Κυπριακό. Ελπίζω ότι η ΕΕ θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων”.

Κληθείς να πει τι μήνυμα θα έστελνε στον Τούρκο Πρόεδρο, είπε “δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Η Τουρκία θα παραμένει πάντα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την Κύπρο. Ας δούμε ο ένας τον άλλον και ας βρούμε λύσεις, αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι”.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια win-win κατάσταση, μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Η Τουρκία θα μπορούσε να πλησιάσει πιο κοντά στην ΕΕ. Θα προτιμούσαμε να τη δούμε έτσι παρά ως μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο” υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend