Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας (Απρίλιο του 2020 εν μέσω πανδημίας), η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έγινε κατορθωτό το καινούργιο κτήριο ν’ αξιοποιηθεί βάσει των αρχικών σχεδιασμών του Υπουργείου Υγείας. Το ΑΚΕΛ Λάρνακας απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τον διευθυντή του ΟΚΥπΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου Γιώργο Αντωνίου, στην οποία σημειώνει ότι η πολυαναμενόμενη επέκταση του νοσηλευτηρίου με την ανέγερση της νέας πτέρυγας, προκειμένου να «αποσυμφορηθεί» το κτήριο του γενικού νοσοκομείου της πόλης (κτίσμα της δεκαετίας του 1980), εξακολουθεί να μην αξιοποιείται για τον σκοπό που αποφασίστηκε η επέκταση του νοσοκομείου.

Στην επιστολή τονίζεται πως αποτελεί παραδοξότητα η μη απόδοση του νέου τετραώροφου κτηρίου στους ασθενείς, αλλά η κατεξοχήν χρήση του μόνο για στέγαση γραφείων και εργαστηρίων. «Είναι απαίτηση όπως προχωρήσει η κτηριακή και υλική αναβάθμιση όλων των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας καθώς και η δημιουργία πνευμονολογικής κλινικής με ικανή στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό», επισημαίνει στην επιστολή της η επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ, η οποία ζητά όπως τύχει ενημέρωσης από τον ΟΚΥπΥ για το τί σχεδιάζεται μελλοντικά στη νέα πτέρυγα, τον οδικό χάρτη και τα χρονοδιαγράμματα τυχόν υλοποίησης των εισηγήσεων της.

Ενδεικτικό της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στην εκμετάλλευση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας προς ανακούφιση των ασθενών είναι και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν όσον αφορά τις εργασίες διαμόρφωσης του δεύτερου ορόφου, όπου προγραμματίζεται η μεταφορά όλων των υπηρεσιών Υγείας του ΟΚΥπΥ από το παλιό νοσοκομείο της πόλης, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης του ιστορικού κτηρίου, επί της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο προορίζεται σε νέο δημοτικό μέγαρο.

 

Από τον Μάρτιο του 2023 ο Δήμος Λάρνακας δήλωνε έτοιμος να προκηρύξει τον διαγωνισμό για κατασκευαστικά έργα στο παλιό νοσοκομείο, ωστόσο υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, πέραν του ενός χρόνου, επειδή δεν προχώρησαν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του δεύτερου ορόφου στην νέα πτέρυγα του γενικού νοσοκομείου, ώστε να γίνει έγκαιρα η μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη δυσφορία των δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, η μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας από το παλιό νοσοκομείο στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας θα ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ένα από τα τμήματα που επείγει να μεταφερθεί στη νέα πτέρυγα, σ’ ένα πιο ευρύχωρο περιβάλλον, είναι και το φαρμακείο του νοσοκομείου. Η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στην υφιστάμενη τοποθεσία, στο ισόγειο του νοσηλευτηρίου, έχει γίνει αφόρητη με ασφυκτικά μικρούς και ακατάλληλους χώρους.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του τμήματος, η μεταστέγαση του φαρμακείου στο καινούργιο κτήριο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Η ακαταλληλότητα των χώρων στο υφιστάμενο φαρμακείο αποκαλύπτεται και μέσω απαντητικών επιστολών του ΟΚΥπΥ που στάλθηκαν το τελευταίο διάστημα προς οργανωμένα σύνολα και φορείς της Λάρνακας.

Το αρμόδιο υπουργείο αναγνωρίζει τα προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις του φαρμακείου και υπόσχεται ότι η μετακόμιση σε χώρους που θα καλύπτουν τις ανάγκες θα γίνει το συντομότερο.

Η εξήγηση που δόθηκε για την απόφαση ακύρωσης των αρχικών σχεδιασμών μεταστέγασης του φαρμακείου είναι ότι οι ανάγκες του συγκεκριμένου τμήματος έχουν μειωθεί μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Τούτο, όμως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν αποτελεί δικαιολογία για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία αφέθηκαν οι εγκαταστάσεις του φαρμακείου στην παλιά πτέρυγα.

 

Όσοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό από το Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, θα έχουν την ευκαιρία να διαδράσουν τόσο στους χώρους αναχωρήσεων όσο και στους χώρους αφίξεων με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Τον Μάρτιο του 2024 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Λεβεντείου Πινακοθήκης  ενός μουσείου που υμνεί με τις συλλογές του το μεγαλείο της Ευρωπαϊκής Τέχνης από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις και συνέργειες που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, συμπεριλαμβάνεται και η συνεργασία με την Hermes Airports, προσφέροντας την ευκαιρία στο ταξιδιωτικό κοινό να γνωρίσει τη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Στους χώρους των αναχωρήσεων έχει στηθεί κιόσκι για σέλφι φωτογραφίες και αναρτήσεις στο Instagram, ενώ στις αφίξεις ειδικό προωθητικό φιλμάκι υποδέχεται τους επισκέπτες.

Κατά το μήνα Σεπτέμβριο οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε σύντομα διαδραστικά προγράμματα ή και να ζωγραφίσουν σε στυλ Pop-Art έργα της Πινακοθήκης.

Συμπληρωματικά η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο με την προσκόμιση του δελτίου επιβίβασης.

 

Send this to a friend