Τάζουν γάμο και τις σπρώχνουν στην πορνεία – Ρίχνουν «διαδικτυακά δολώματα»
Παλιά υπήρχε σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε μπυραρίες. Σήμερα τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων, δρουν κυρίως διαδικτυακά.
Εκατοντάδες γυναίκες από τρίτες χώρες παγιδεύονται στις υποσχέσεις και στα κίνητρα που τους τάζουν διάφοροι «φίλοι» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αποτέλεσμα να εξωθούνται στο έγκλημα και σε κυκλώματα πορνείας.
Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, Ελένη Μιχαήλ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «γυναίκες έρχονται στην Κύπρο, επειδή τους υπόσχονται ότι θα τις παντρευτούν και θα τους διασφαλίσουν μια πλουσιοπάροχη ζωή και στη συνέχεια προωθούνται στην πορνεία».
Τα κίνητρα που τους τάζουν πολλά.Περιγράφουν και υπόσχονται μια καλύτερη και πιο εύπορη ζωή, με τις γυναίκες να έρχονται αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα όταν καταφθάνουν στην Κύπρο.
Η Ελένη Μιχαήλ εξηγεί ότι από τις πιο κοινές μορφές εμπορίας στην Κύπρο, είναι η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά έχει αυξηθεί επίσης και η μορφή του εξαναγκασμού στην διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως της πλαστογραφίας, των εικονικών γάμων και της διακίνησης ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης δεν αναγνωρίζεται ως βία ή απειλή, αλλά εντοπίζεται ως εξαπάτηση. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι «έρχεται μια κοπέλα στην Κύπρο μετά από μια γνωριμία κυρίως με συμπατριώτη της, τής υπόσχεται γάμο, σπίτια και αυτοκίνητα αλλά διαπιστώνει ότι τίποτε απ’ όλα αυτά υπάρχουν. Τότε ο «φίλος» της λέει ότι δεν τον πειράζει αν εκπορνεύεται μέχρι να τα αποκτήσουν».
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ η οποία αφορά αξιολόγηση των κρατών, με βάση τις δράσεις τους στον τομέα, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αναβαθμισμένη για 3η συνεχόμενη χρονιά, στην υψηλότερη βαθμίδα TIER.
Πρόσφατα βρισκόταν στην Κύπρο η Ευρωπαία Συντονίστρια για θέματα εμπορίας προσώπων. Οι εντυπώσεις που αποκόμισε ήταν θετικές για την αποτελεσματικότητα των δράσεων της Αστυνομίας.
Σημαντική ήταν και αναφορά του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ για τη διαχείριση του θέματος από τις αρχές του ψευδοκράτους. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να αλλάξουν εργοδότες, αλλά και ότι τακτικά απελαύνονται θύματα που εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εγκληματική μεταχείρισή τους.