Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σεπτέμβριο αρχίζουν τα έργα της Β’ φάσης ανάπλασης οδών και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο Λάρνακας
Σεπτέμβριο αρχίζουν τα έργα της Β’ φάσης ανάπλασης οδών και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο Λάρνακας

Σεπτέμβριο αρχίζουν τα έργα της Β’ φάσης ανάπλασης οδών και πεζοδρομίων στο εμπορικό κέντρο Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους Λαρνακείς από τον ερχόμενο μήνα, αφού είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τα έργα της Β΄ φάσης ανάπλασης οδών και πεζοδρομίων, για διευκόλυνση ΑμεΑ στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Η συγκεκριμένη φάση θα καλύψει τμήματα των οδών Ερμού (ήδη ένα τμήμα της Ερμού έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της Α΄ φάσης του έργου) και Ζήνωνος Κιτιέως και στις οδούς Γαλιλαίου, Νικολάου Ρώσου, Ν.Δ. Δημητρίου, Κοσμά Λυσιώτη, Νικολάου Λανίτη, Κωστή Σάββα, Δημοσθένους Μιτσή, Ευανθίας Πιερίδου, Φίλιου Ζαννέττου και Ευρυβιάδου.

 

Οι εργασίες αφορούν βελτίωση και ανακατασκευή υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αφαίρεση παρόδιων χώρων στάθμευσης (εκτός των χώρων για τα προμηθευτικά οχήματα) και αναβάθμιση των συστημάτων όμβριων υδάτων, υποδομών και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Θα γίνει, επίσης, υπογειοποίηση υπηρεσιών, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και σημείων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των χρηστών, αναβάθμιση του φωτισμού, οδική σήμανση και διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης.

Περαιτέρω, προβλέπονται εργασίες βελτίωσης και στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο, που θα συνδέει έργα υποδομής τα οποία έγιναν κατά τις περιόδους 2007-13 και 2014-20, όπως είναι η ανάπλαση των τριών πλατειών (Ερμού, Αγίου Λαζάρου, Μεσαιωνικού Κάστρου), η πρώτη φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων για διευκόλυνση ΑμεΑ, η νέα δημοτική αγορά, η πλατεία Ζουχουρί και το Πολυδύναμο Κέντρο (πρώην κοινοτικό).

Πρόκειται για έργο που είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ευρωπαικό πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η ολοκλήρωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2026. «Ο όλος σχεδιασμός μετατρέπει το αστικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας από έργο που υποστηρίζει κυρίως τα μηχανοκίνητα οχήματα, σε έργο που προωθεί την εναλλακτική κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ, καθιστώντας το πλήρως προσβάσιμο σε όλους.

Η ανακατασκευή και βελτίωση των δρόμων θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Λάρνακας, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η κυκλοφοριακή ασφάλεια των πεζών, των ποδηλατών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση του πράσινου και στην προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Ουσιαστικά τα έργα που θα γίνουν στοχεύουν στην δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας, ενίσχυσης του πρασίνου, σκίασης του οδοστρώματος με διακοσμητική κάλυψη και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του δήμου.

 

Send this to a friend