Στο 50-60% ο διαχωρισμός υλικών ανακύκλωσης διευκρινίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος
Στο 50-60% ανέρχεται το ποσοστό διαχωρισμού των υλικών για ανακύκλωση που προέρχονται από την Green Dot, και όχι στο 15% όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, το ποσοστό αυτό είναι στα πλαίσια της επίτευξης των υποχρεώσεων μας σε σχέση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος”, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η αναφορά που γίνεται για ανακύκλωση ποσοστού 15% των υλικών που καταλήγουν στον ΟΕΔΑ Κόσιης αφορά τα ανάμεικτα απόβλητα, τα οποία καταλήγουν στη μονάδα. Αντίθετα, διευκρινίζει, το ποσοστό διαχωρισμού των υλικών για ανακύκλωση που προέρχονται από την Green Dot ανέρχεται στο 50-60%. “Το ποσοστό αυτό είναι στα πλαίσια της επίτευξης των υποχρεώσεων μας σε σχέση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες”, σημειώνει.
Αναφορικά με το δημοσίευμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι μετά την πυρκαγιά και την ολική καταστροφή της αδειοδοτημένης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων ECOBALANCE τον Ιούλιο του 2023, το συλλογικό σύστημα της Green Dot ζήτησε την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος για την παραλαβή και διαχείριση από τη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης των ανακυκλώσιμων συσκευασιών PMD που συλλέγονται μέσω του συλλογικού συστήματος από τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Το αίτημα αυτό προέκυψε λόγω του ότι δεν υπάρχουν άλλες αδειοδοτημένες μονάδες που να μπορούν να παραλάβουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες PMD που συλλέγονται στις 3 επαρχίες. Σημειώνεται ότι η μόνη αδειοδοτημένη μονάδα για την παραλαβή PMD είναι στη Λεμεσό και σύμφωνα με τη δυναμικότητά της εξυπηρετεί τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Όσον αφορά το ανακυκλώσιμο χαρτί συσκευασίας, η Green Dot έχει προβεί σε διευθέτηση παραλαβής του από αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης.
“Αναγνωρίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων μετά την πυρκαγιά με στόχο τη συνέχιση της ανακύκλωσης, το Τμήμα Περιβάλλοντος ενέκρινε την έκτακτη παραλαβή των αποβλήτων PMD από την μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης. Στόχος είναι η συνέχιση της μηχανικής διαλογής των υλικών με δυνατότητα διαχωρισμού τους και προώθησής τους για διαχείριση σε εργοστάσια ανακύκλωσης στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η ασφαλής διαχείριση τους λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους για πυρκαγιές σε σχέση με άλλες λύσεις”, σημειώνει.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που καταλήγουν στον ΟΕΔΑ Κόσιης από το συλλογικό σύστημα είναι λιγότερες από 10.000 τόνους τον χρόνο σε σχέση με τις συνολικές ποσότητες που συλλέγει το σύστημα που ανέρχονται στις 75.000 τόνους τον χρόνο (εμπορικό και οικιακό).
Σύμφωνα με την Green Dot τα απόβλητα συσκευασίας στη μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης δεν παραδίδονται δωρεάν και το συλλογικό σύστημα δεν έχει έσοδα από την αξία των υλικών αυτών, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει, παρόλο που η εξεύρεση μόνιμων λύσεων είναι χρονοβόρα, το Τμήμα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το συλλογικό σύστημα παρέχοντας στήριξη προκειμένου άμεσα να προχωρήσουν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες οι οποίες θα εξυπηρετούν πλήρως την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών.
“Το Τμήμα Περιβάλλοντος, ως σταθερός υποστηρικτής και διαχρονικός προωθητής της ανακύκλωσης, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για να διατηρήσει και ενισχύσει τη διαδικασία. Στόχος του είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αλλαγή και η εδραίωση νοοτροπίας που με τόσο κόπο σταδιακά αναπτύσσεται στην Κύπρο”, καταλήγει.
ΚΥΠΕ