Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΟΕ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 2 πυγμάχοι είναι γυναίκες»
ΔΟΕ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 2 πυγμάχοι είναι γυναίκες»

ΔΟΕ: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι 2 πυγμάχοι είναι γυναίκες»

 

 

Η Αλγερινή πυγμάχος Imane Khelif και η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Lin Yu-ting είναι γυναίκες που έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, παρά τη διαμάχη για το φύλο που έχει επισκιάσει τους αγώνες τους, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Οι δύο πήραν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι, παρά τον αποκλεισμό τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, αφού δεν τηρούσαν τους κανόνες επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ) που εμποδίζουν τους αθλητές με αρσενικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Η ΔΟΕ αφαίρεσε πέρυσι από την IBA το καθεστώς της ως διοικητικού οργάνου της πυγμαχίας λόγω ζητημάτων διακυβέρνησης και ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης της πυγμαχίας στο Παρίσι το 2024.

 

“Μιλάμε για την πυγμαχία των γυναικών. Έχουμε δύο πυγμάχους που γεννήθηκαν ως γυναίκες, μεγάλωσαν ως γυναίκες, έχουν διαβατήριο ως γυναίκες και αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια ως γυναίκες και αυτός είναι ένας σαφής ορισμός της γυναίκας”, δήλωσε ο Τόμας Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι είναι γυναίκες”.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι η απόφαση της IBA να τις αποκλείσει πέρυσι ήταν αυθαίρετη και υπήρξε η κύρια αιτία για τον σάλο που σάρωσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είδε ανθρώπους όπως η J. K. Rowling και ο Elon Musk να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο να αγωνιστούν στους Αγώνες. Η Khelif χτύπησε την Angela Carini στον 16ο γύρο της αναμέτρησής τους την Πέμπτη, προτού η Ιταλίδα σταματήσει μετά από 46 δευτερόλεπτα, με την κυρίαρχη εμφάνιση της Αλγερινής να πυροδοτεί περαιτέρω τη συζήτηση. Η IBA την Παρασκευή υποσχέθηκε να καταβάλει στην ηττημένη αθλήτρια 50.000 δολάρια ως χρηματικό έπαθλο.

Ο Μπαχ δήλωσε ότι η θέση της IBA ήταν μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμισης, όπως είπε. Η IBA δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

“Αυτό που είδαμε από τη ρωσική πλευρά και ειδικότερα από τη διεθνή ομοσπονδία από την οποία έπρεπε να αποσύρουμε την αναγνώριση, είναι ότι έχουν αναλάβει πολύ πριν από αυτούς τους Αγώνες μια εκστρατεία δυσφήμισης κατά της Γαλλίας, κατά των Αγώνων, κατά της ΔΟΕ”, δήλωσε ο Μπαχ.

Ο Πρόεδρος της IBA, Umar Kremlev, ένας Ρώσος επιχειρηματίας, έχει επανειλημμένα αναρτήσει εμπρηστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον τόσο του Μπαχ όσο και της ΔΟΕ για την απόφαση να επιτραπεί στις δύο να αγωνιστούν στους Αγώνες.

“Θα ήθελα να ζητήσω από όλους να σεβαστούν αυτές τις γυναίκες, να τις σεβαστούν ως γυναίκες και ως ανθρώπους”, δήλωσε ο Μπαχ.

Ο πατέρας της Khelif, Amar, δήλωσε στο Reuters ότι είναι περήφανος για την κόρη του και την υποστηρίζει να κερδίσει ένα μετάλλιο για την Αλγερία.

Ο Μπαχ δήλωσε ότι η ΔΟΕ ήθελε να διατηρήσει την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεδομένου του κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζει, ιδίως για τα μη προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας, αλλά έπρεπε να δημιουργηθεί ένας νέος παγκόσμιος οργανισμός.

“Η πυγμαχία είναι ένα από τα πιο παγκόσμια αθλήματα, ένα άθλημα με πολύ υψηλές κοινωνικές αξίες. Σε κάθε χώρα πολλοί πυγμάχοι τείνουν να προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα και η πυγμαχία τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και εκτός αυτού”.

Είπε ότι αυτό ισχύει και για τις γυναίκες και η Khelif είναι η απόδειξη αυτού.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ακόμη πιο λυπηρό αυτό που συμβαίνει με την Ιμάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί έχει καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της και η πυγμαχία της δίνει την ευκαιρία να εκφραστεί και της δίνει την αυτοπεποίθηση να το κάνει”.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend