Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρόεδρος ΚΕΒΕ: «Κάθε εμπόδιο για καλό με το ναυάγιο της Kition»
Πρόεδρος ΚΕΒΕ: «Κάθε εμπόδιο για καλό με το ναυάγιο της Kition»

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: «Κάθε εμπόδιο για καλό με το ναυάγιο της Kition»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Χαιρετίζουν οι παράγοντες της Λάρνακας τις εξαγγελίες, από μέρους του κράτους, για τα έργα στη μαρίνα της πόλης, αλλά και για τη διενέργεια μελέτης εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τις αναπτύξεις, τις χρήσεις και τη χωρητικότητα του λιμανιού. Με τις τελευταίες εξαγγελίες έργων, ο Αλέξης Βαφεάδης ικανοποίησε απόλυτα τους φορείς της πόλης, αφού τα κυριότερα αιτήματά τους φαίνεται ότι αντικρίζονται με θετικό φακό.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σταύρος Σταύρου, δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι ήταν ο πρώτος που είχε πει, κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών στη Λάρνακα, ότι «κάθε εμπόδιο για καλό» μετά το ναυάγιο της επένδυσης με την Kition Ocean Holdings.

 

Ο κ. Σταύρου έκανε λόγο για «τολμηρή απόφαση» εκ μέρους της κυβέρνησης να διακόψει την σύμβαση με την πρώην ανάδοχο εταιρεία, διότι, όπως είπε, τα χρόνια θα περνούσαν και οι Λαρνακείς το μόνο που θα έβλεπαν στο λιμάνι και τη μαρίνα θα ήταν ένααπέραντοεργοτάξιο… «Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να διακόψει το συμβόλαιο της Kition και πλέονπροχωρούμε στα επόμενα βήματα. Θέλουμε να γίνει ένα έργο που να συνάδει με τον χαρακτήρα της Λάρνακας.

Είναι μοναδικός ο χαρακτήρας της πόλης μας, γι’ αυτό θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Λάρνακας να δημιουργηθεί κάτι όμορφο σ’ αυτούς τους δύο χώρους, που να συνάδει με την κουλτούρα της πόλης», σημείωσε. Ερωτηθείς, εξάλλου, κατά πόσο εκτιμά ότιτο κράτος θα φανεί συνεπές στις υποσχέσεις του (κάτι που δεν αποδείχθηκε στην περίπτωση της Kition), ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και τα έργα θα γίνουν. «Δεν έχει δείξει κάτι το διαφορετικό. Μέχρι στιγμής,ότι υποσχέθηκε το κράτος στη Λάρνακα, το έκανε.

Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνουν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί», ανέφερε.Ο Σταύρος Σταύρου τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μιας μικρής ανάπτυξης στους χώρους του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, χωρίς μεγαλεπήβολα έργατεράστιου κόστους. «Από παλιά το έλεγα, ότι η Λάρνακα δεν χρειάζεται επενδύσεις – μαμούθ. Χρειάζεται ένα μικρό έργο που να ταιριάζει με την πόλη. Συμφωνώ με τον διαχωρισμό των δύο αναπτύξεων, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από παλιά. Θα πρέπει, όμως, ο διαχωρισμός αυτός να γίνει με τον ορθό τρόπο, ώστε τα έργα που θα κατασκευαστούν να είναι βιώσιμα. Ν’ αφήσουμε τους τεχνοκράτες να κάνουν την δουλειά τους. Αυτοί ξέρουν καλύτερα.Να πάψουν όλοι να κάνουν τους ειδήμονες», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Ζητά χρονοδιαγράμματα

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες του Υπουργού Μεταφορών, λέγοντας ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Αλέξη Βαφεάδη εντός του τρέχοντος μηνός, προκειμένου νακαθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έναρξης των έργων που εξήγγειλε το κράτος.

Θυμίζουμε, ότι ο Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε τη συντήρηση και αναβάθμιση της μαρίνας (οι εργασίες θα περιλαμβάνουν εκβάθυνση της θαλάσσιας έκτασης περί τα 25.000 τ.μ. στο στόμιο της μαρίνας και συντήρηση εντός της θαλάσσιας ζώνης), την ανέγερση ναυτικού ομίλου (Yacht Club), τη δημιουργία πάρκου και χώρων πρασίνου και τη δημιουργία νέου χώρου για ανέλκυση και συντήρηση σκαφών. Όσον αφορά το Yacht Club, θα περιλαμβάνει γραφεία για χρήση από τη διεύθυνση της μαρίνας, κρατικές υπηρεσίες και χώρους ψυχαγωγίας για το κοινό (καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια). Στόχος είναι το έργο αυτό να εξελιχθεί σε κοινωνικό χώρο ψυχαγωγίας για τους πολίτες και παροχής υπηρεσιών για τους χρήστες της μαρίνας.

Το συνολικό κόστος των πιο πάνω έργων εκτιμάται γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.Αναφορικά με την επέκταση της χωρητικότητας του λιμανιού και της μαρίνας, είναι κοινή η προσέγγιση κράτους και Δήμου Λάρνακας, ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά τη διενέργεια μελέτης από εμπειρογνώμονες – τεχνοκράτες.

Η θέση του ΕΒΕ Λάρνακας                                                           

Στο μεταξύ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τις τοποθετήσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδηγια την πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τα αιτήματα των παραγόντων της ad hoc επιτροπής της πόλης σε σχέση με την ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας. Το ΕΒΕΛ τάσσεται υπέρ της απόφασης της κυβέρνησηςνα προχωρήσει σε διαχωρισμό των δύο έργων ανάπτυξης και προσδοκεί ότι οι κρατικές εξαγγελίες θα μετουσιωθούν σύντομα σε πράξη, κάτι που, όπως σημειώνει στην ανακοίνωση, «αναμένουν με ανυπομονησία οι κάτοικοι της Λάρνακας και ο επιχειρηματικός κόσμος».

Send this to a friend