Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχές του νέου έτους παίρνει μπρος το ΣΒΑΚ Λάρνακας
Αρχές του νέου έτους παίρνει μπρος το ΣΒΑΚ Λάρνακας

Αρχές του νέου έτους παίρνει μπρος το ΣΒΑΚ Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα στα πλαίσια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην πόλη της Λάρνακας, με διάρκεια 18 μηνών και κόστος γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου και από το κράτος.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό,τα ρυθμιστικά και κατασκευαστικά σχέδια ετοιμάζονται από τον ξένο οίκο ΜΙC-HUB, σε συνεργασία με τοπικούς μελετητές. Ο Δήμος Λάρνακας εκτιμά ότι το ΣΒΑΚ θ’ αποτελέσει ένα στρατηγικό πλάνο, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του οράματος για προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία και στους δημότες της Λάρνακας.

 

Ο δήμος της πόλης ανακοίνωσε χθες την προκήρυξη δύο διαγωνισμών με συντονιστή το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα έργα προτεραιότητας του ΣΒΑΚ. Το πρώτο συμβόλαιο αφορά την ανακατασκευή δρόμων και δημιουργίαλεωφορειολωρίδων συνολικού μήκους περίπου 11 χλμ., συμπεριλαμβανομένων 56 υποδομών στάσεων λεωφορείων και κατασκευή ποδηλατολωρίδων και ποδηλατικών υποδομών μήκους περίπου 25 χλμ.

Θα κατασκευαστούν,επίσης, παρόδιοι χώροι στάθμευσης, πεζόδρομοι μήκους 15 χλμ., 185 φωτοελεγχόμενες διαβάσεις για πεζούς και ποδηλάτες, 174 ράμπες ΑμεΑ, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις τύπου pelican και διαβάσεις πεζών τύπου zebra. Προβλέπεται, ακόμα, η τοποθέτηση νέων ή η αναβάθμιση υφιστάμενων φώτων τροχαίας,οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση συμπεριλαμβανομένων πληροφοριακών/κατευθυντήριων πινακίδων, υποδομές για αποστράγγιση χώρων πρασίνου, υποδομές συνδέσεων δικτύων οδικού φωτισμού, όμβριων υδάτων, ύδρευσης, υποδομών άρδευσης κ.α.

Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σ’ εξέλιξη και η προσφορά για την κατασκευή δυο χώρων Park and Ride στην περιοχή του Pascal και παρά τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού. Αρχές του 2025 αναμένεται και η προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή του πολυτροπικού σταθμού μετεπιβίβασης.

Στην Επαρχία Λάρνακας                                                          

Στο μεταξύ, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε στις 18 Ιουλίου 2024 διαγωνισμό με την ονομασία «Υλοποίηση Έργων ΣΒΑΚ: Σταθμοί Στάθμευσης και Μετεπιβίβασης στην Επαρχία Λάρνακας». Το έργο αυτό αφορά τη μελέτη, κατασκευή και 12ετή συντήρηση δύο ΣταθμώνΣτάθμευσης και Μετεπιβίβασης στον Δήμο Αραδίππου και στο Καλό Χωριό, στα πλαίσια του ΣχεδίουΑνάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην Αραδίππου η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει ανακατασκευή τμήματος δρόμου, εκ νέου κατασκευήισόπεδου κυκλικού κόμβου, ισόγειο κτίριο (με στέγαστρο) συνολικού εμβαδού 315m², στάση δύο λεωφορείων (δια κολπίσκου επί του οδοστρώματος) και ακάλυπτους χώρους στάθμευσης 67 θέσεων.

Στο Καλό Χωριό Λάρνακας θα περιλαμβάνει ισόγειο κτίριο (με στέγαστρο), στάση δύο λεωφορείων και ακάλυπτους χώρους στάθμευσης 195 θέσεων. Η δαπάνη αυτού του έργου εκτιμάταιστα 3,7 εκατ. Οι εργασίες θα διαρκέσουν 14 μήνες.

Send this to a friend