Προστασία των ζώων από τη ζέστη, συνιστούν σε ιδιοκτήτες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για την προστασία των ζώων τους προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν των δυσμενέστατα υψηλών επιπέδων θερμοκρασίας, διατηρούμενα σε κατάλληλους από άποψης περιβαλλοντικών συνθηκών χώρους, υπενθυμίζουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες ζώων
Σε ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών προτρέπει τους ιδιοκτήτες των ζώων να βεβαιώνονται πως ο χώρος όπου βρίσκονται τα ζώα, παρέχει αρκετή σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δεν υπάρχει φυσική σκιά και εάν υπάρχει δυνατότητα από άποψης χώρου, να δημιουργούν με τεχνητά φορητά μέσα την δυνατότητα σκίασης τους κατά τις ώρες που η θερμοκρασία φθάνει σε εξαιρετικά δυσμενή επίπεδα για τη βιωσιμότητα των ζώων με κίνδυνο θερμοπληξίας.
Συνιστούν όπως εξασφαλίζεται η καλή κυκλοφορία αέρα και όπου είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες ή ακόμη και κλιματιστικά για να διατηρείται ο χώρος δροσερός.
«Είναι απαραίτητο να υπάρχει δυνατότητα συνεχούς, εί δυνατόν, παροχής πάντα φρέσκου και δροσερού νερού που να είναι διαθέσιμο στα ζώα», αναφέρουν οι Υπηρεσίες που εισηγούνται όπως ελέγχονται τακτικά οι ποτίστρες, ανανεώνεται το νερό συχνά και ελέγχεται ότι αυτό δεν έχει ζεσταθεί από τον ήλιο. Αναφέρουν επιπλέον ότι μπορεί να προστίθεται πάγος ώστε να διατηρείται το νερό δροσερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εισηγούνται επίσης ειδικά ψυχρά επιθέματα, ψυχρά μαξιλάρια ή υγρές πετσέτες για να ξαπλώνουν πάνω τους τα ζώα και να δροσίζονται.
Αναφορικά με τον περίπατο των ζώων εισηγούνται, όπως περιορίζεται η σωματική άσκηση των ζώων τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες η θερμοκρασία φθάνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και να γίνεται περίπατος είτε τις δροσερές ώρες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Μειώστε τη διάρκεια του περιπάτου. Προτιμήστε περισσότερες εξόδους και σύντομης διάρκειας περιπάτους αντί λίγους σε αριθμό και μεγάλης διάρκειας και αποφύγετε το έντονο παιχνίδι ή τρέξιμο», αναφέρουν.
Πριν τον περίπατο, προτείνουν έλεγχο θερμοκρασίας εδάφους, ώστε να μην είναι πολύ ζεστό για τα πόδια του ζώου, το οποίο θα κινδυνεύσει είτε με καταπόνηση, είτε στη χειρότερη των περιπτώσεων με έγκαυμα στις πατούσες του και μεταφορά φορητού δοχείου με δροσερό νερό και φορητού μπολ για να μπορεί το ζώο σας να πιει νερό κατά τη διάρκεια του περιπάτου.
Επίσης προτείνουν επιλογή διαδρομών που παρέχουν αρκετή σκιά όπως μονοπάτια και Πάρκα με δέντρα ή δρόμοι με σκίαστρα.
Όταν τα ζώα βρίσκονται στο αυτοκίνητο να γίνεται χρήση κλιματισμού, να περιορίζεται ο χρόνος που τα ζώα περνούν στο αυτοκίνητο και να μην αφήνονται ζώα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Εισηγούνται τακτικό έλεγχο των ζώων για ενδείξεις θερμικής καταπόνησης. Αναφέρουν ότι τα συμπτώματα θερμοπληξίας, είναι υπερβολικό λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, υπερβολική σιελόρροια, εμετός, διάρροια, αδυναμία ή εξάντληση και απώλεια συνείδησης / επαφής με το περιβάλλον. Προσθέτουν πως ότι παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, τα ζώα να μεταφέρονται σε σκιερό και δροσερό μέρος, να βρέχονται με δροσερό (όχι κρύο) νερό, να του δίνονται προς πόση μικρές ποσότητες νερού και να γίνεται άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρο.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σημειώνουν ότι ορισμένες κατηγορίες ζώων είναι ευάλωτες στη ζέστη και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για την προστασία τους. Τέτοιες κατηγορίες είναι ζώα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως, ζώα μακρύτριχων φυλών, σκύλοι βραχυκεφαλικών φυλών ή με πυκνό τρίχωμα, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, κρηκιτοί (χάμστερ) και άλλα μικρά θηλαστικά, πτηνά, όπως οι παπαγάλοι και τα καναρίνια, ιπποειδή, πολύ νεαρά ζώα, προχωρημένης ηλικίας, υπέρβαρα ή ασθενή.
Επισημαίνουν ότι η διατήρηση, η απομόνωση και ο περιορισμός σκύλου ή γάτας σε ταράτσα, μπαλκόνι ή βεράντα, καθώς και η πρόσδεση σκύλου ή γάτας, εκτός των περιπτώσεων προσωρινής πρόσδεσης τους σε δημόσιο χώρο ή κατά τη διάρκεια περιπάτου, απαγορεύονται.
ΚΥΠΕ