Με την ανάδειξη της σημασίας τις τριμερούς συνεργασίας, μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και της Πολιτείας υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας η συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία, έπειτα από δυο χρόνια εκκρεμότητας.
Η συμφωνία, που τίθεται σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2027 μετά και την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προνοεί επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν αποκοπεί κατά την προηγούμενη δεκαετία, γενικές αυξήσεις και αυξημένες εισφορές στα ταμεία προνοίας, αλλά και ενέργειες για την πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης και για τη σύγκλιση των μισθών στον κλάδο.
Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της σύμβασης και πλαισιωμένος από τους κοινωνικούς εταίρους, ο Γιάννης Παναγιώτου τόνισε πως η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μετά από μια μακρά περίοδο εκκρεμότητας από το 2022 επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της Πολιτείας, που μπορούν μέσα από την συλλογική διαπραγμάτευση και την μεσολαβητική συμβολή του Υπουργείου Εργασίας να καταλήγουν σε συμφωνίας που αναβαθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για τη συνοχή της κοινωνίας.
Σημείωσε ακόμη πως η ανανέωση των υφιστάμενων και η συνομολόγηση νέων συλλογικών συμβάσεων προνοείται από την ανθρωποκεντρική πολιτική της Κυβέρνησης και περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών.
Η κλαδική σύμβαση, πρόσθεσε ο Υπουργός Εργασίας, ανανεώθηκε με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2027, διασφαλίζοντας έτσι μια μακρά περίοδο εργατικής ειρήνης στην οικοδομική βιομηχανία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας. Επεσήμανε ακόμη πως ιδιαίτερα μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες όπου το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξημένη ρευστότητα, η διασφάλιση συνθηκών ομαλότητας και σταθερότητα στο εσωτερικό διαθέτει επαυξημένη προστιθέμενη αξία.
Όπως είπε, η ανανεωμένη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας προνοεί την αποκατάσταση των μειώσεων και των αποκοπών της προηγούμενης δεκαετίας με βελτιωμένα και αυξημένα ωφελήματα για τους εργαζόμενους αναφορικά με το ύψος των μισθών, το φιλοδώρημα για τον 13ο μισθό και τις εισφορές στο Ταμείο Προνοίας.
Σημείωσε πως ταυτόχρονα, με εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας έχει συμφωνηθεί ως κοινός στόχος όλων των πλευρών η ενίσχυση της σύγκλισης μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται και των μισθών που καταβάλλονται όπου δυστυχώς σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εισφορών διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς στον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας, ώστε να περιοριστεί ουσιαστικά η παράνομη, η αδήλωτη και η υποδηλωμένη ή υποαμοιβόμενη εργασίας.
Ο κ. Παναγιώτου είπε πως το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή υλοποίηση αυτών των ενεργειών κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες θα παρουσιαστεί δημόσια εντός Σεπτεμβριου από το Υπουργείο και επιπρόσθετα θα τεθεί σε λειτουργία η τεχνική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης με επικέντρωση στην εξαμηνιαία ανάλυση της προόδου που επιτυγχάνεται για τη σύγκλιση των μισθών σύμφωνα με την εξέλιξη της εφαρμογής των ενεργειών που έχουν συμφωνηθεί.
«Η αισιοδοξία μας για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης έχει επιβεβαιωθεί και αυτή η επιτυχία είναι συλλογική», είπε ευχαριστώντας τις συντεχνίες οικοδόμων της ΣΕΚ της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ και τους εργοδότες του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών που εκπροσωπούνται από την ΟΣΕΟΚ και τα στελέχη του τμήματος εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.
Ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Στέλιος Γαβριήλ ευχαρίστησε τον Υπουργό και τον προϊστάμενο του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και τους κοινωνικούς εταίρους για την ανανέωση της συμφωνίας.
«Μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στόχος είναι η προσέλκυση νέων στον κλάδο της βιομηχανίας, η πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργοδότησης, καθώς επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για εξεύρεση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες του κλάδου.
Ο ΓΓ της συντεχνίας οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου τόνισε ότι αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως όταν οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι μπορεί να έχουν επιτυχίες.
«Η επιτυχία αυτή είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει ό,τι έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθεί για το καλό τόσο των εργαζομένων όσο και των επαγγελματιών του κλάδου των εργοδοτών όσο και της κοινωνίας γενικότερα», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εργασίας για τη συμβολή του προκειμένου να επιτευχθεί η συνομολόγηση της συμφωνίας.
Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Μεταλλωρύχων ΣΕΚ Στέλιος Τσιαππουτής χαρακτήρισε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία ως μια πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη «γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στον κλάδο των κατασκευών».
Όπως είπε, πέραν της επαναφοράς των μισθών και ωφελημάτων, τις γενικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους και την αύξηση των εισφορών στο ταμείο προνοίας, το κυριότερο είναι ότι θα συσταθεί μία ομάδα η οποία θα δουλέψει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 με στόχο την πάταξη της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και για αντιμετώπιση της υποαμοιβής των εργαζομένων η οποία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο και απορυθμίζει τη βιομηχανία.
Τέλος, ο ΓΓ της συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ Στέλιος Ευστρατίου χαιρέτισε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης μετά από διαπραγματεύσεις δύο χρόνων, προσθέτοντας πως οι κοινωνικοί εταίροι έδειξαν τη σοβαρότητα η οποία πάντα πρέπει να υπάρχει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύμβαση θα τηρηθεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους προς το καλό του τόπου και της εργοδοσίας και των εργαζομένων και ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη «πολύ καλή, σωστή και ικανοποιητική πρόταση για όλους».
Εξάλλου, σε ανακοίνωση της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ αναφέρεται ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί, προνοεί την πλήρη επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν αποκοπεί από το 2013, και άλλες μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα. «Έχει αποδειχτεί για ακόμα μια φορά για εμάς τους εργαζόμενους, ότι μόνο όταν ανήκουμε οργανωμένα στη Συντεχνία, όταν παραμένουμε ενωμένοι και όταν έχουμε ξεκάθαρους στόχους, θα έχουμε και σημαντικές επιτυχίες» αναφέρεται.
Από την πλευρά της ΣΕΚ αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ότι η νέα συμφωνία βελτιώνει σημαντικά τους όρους απασχόλησης για περίπου 40 χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο.
ΚΥΠΕ