Παπαναστασίου: Σύντομα προσφορές για ολοκλήρωση του τερματικού, νομικές διαδικασίες για ανάκτηση του FSRU
Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή, παρά τον τερματισμό της σύμβασης με τη κινεζική κοινοπραξία και των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, επανέλαβε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι σύντομα η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) θα προχωρήσει σε ανοικτή διαδικασία προσφορών για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος και της προβλήτας του τερματικού.
Σε δηλώσεις μετά την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας και εν μέσω επικρίσεων περί σκανδάλου και της χειρότερης ιστορικά σύμβασης που συνήψε η Δημοκρατία, ο κ. Παπαναστασίου είπε παράλληλα πως βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες έτσι ώστε το FSRU Προμηθέας που είναι στην ιδιοκτησία της ΕΤΥΦΑ να περιέλθει και στην κατοχή της. Στη συνεδρία αναφέρθηκε ότι εξετάζεται ως εναλλακτική η ενοικίαση άλλης πλωτής μονάδας όταν ολοκληρωθεί το χερσαίο τερματικό.
«Η κατεύθυνση είναι ότι το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί (διότι) είναι πολύ σημαντικό για την εισαγωγή φυσικού αερίου και για τη μείωση του κόστους του συμβατικού ηλεκτρισμού», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες για τον λόγο ότι δεν υπάρχει σύμβαση. Σημείωσε ακόμη πως η ΕΤΥΦΑ ως ιδιοκτήτης του έργου διεξάγει αναλύσεις για τα επόμενα βήματα με την συμβολή του Υπουργείου.
Αναφορικά με τις προσφορές για το χερσαίο τμήμα και την προβλήτα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το έργο με κάποιο τρόπο πρέπει να ολοκληρωθεί, προσθέτοντας πως η ΕΤΥΦΑ έχει επιλέξει ότι για σκοπούς διαφάνειας ότι θα πρέπει να βγει σε διαγωνισμό.
«Είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, σύντομα θα υπάρχει ανοικτή προσφορά για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να δώσουν την προσφορά τους», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις γύρω από τη πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση και με νομικούς τρόπους αλλά και εντός νομικού διαδικασιών «διότι το πλοίο είναι στην ιδιοκτησία της ΕΤΥΦΑ και δεν βρίσκεται στην κατοχή της και θα πρέπει το πλοίο να βρίσκεται στην κατοχή της ΕΤΥΦΑ για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην εισαγωγή του φυσικού αερίου στο τερματικό».
Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ζητήθηκε εκ μέρους του Υπουργείου όπως η συνεδρία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας ότι «η άλλη πλευρά παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το τι γίνεται στην κυπριακή κοινωνία και επειδή θέλαμε να αποφύγουμε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες μέσα από δηλώσεις».
Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κ. Παπαναστασίου είπε ακόμη ότι «κάτι έγινε χθες στο Διαιτητικό Δικαστήριο», για να προσθέσει ότι «ουσιαστικά δεν μπορούσε να συνεχίσει να δίνεται τέτοιου είδους πληροφόρηση μέσα από τα ΜΜΕ, με τοποθετήσεις είτε αξιωματούχων είτε άλλων».
«Οι νομικοί σύμβουλοι της κοινοπραξίας είναι πολύ εφευρετικοί και για κάθε λέξη από μία τοποθέτηση ενός αξιωματούχου γίνεται χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε εφευρετικό τρόπο», είπε, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θέλει να προστατέψει την ΕΤΥΦΑ σε αυτή τη διαδικασία.
Στεφάνου: Ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα
Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως όσο συζητείται το «σκάνδαλο» του προκύπτουν νέες πτυχές και προεκτάσεις «που κάνουν το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής ακόμη πιο δύσκολο».
Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει δύο καθήκοντα, την ολοκλήρωση της επένδυσης το συντομότερο δυνατόν και «δεύτερον θα πρέπει να πιέσει τα πράγματα έτσι ώστε όλα να βγουν στο φως».
«Το σκάνδαλο γύρω από μια κάκιστη σύμβαση που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση του Αναστασιάδη – Συναγερμού είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και αυτό προστίθεται στην αλυσίδα των σκανδάλων της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας πως τα σκάνδαλα αυτά «πληρώνονται από τον φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος φορολογούμενος πολίτης σήμερα πληρώνει το δεύτερο ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη».
Λέγοντας πως απαίτηση του ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι όλα να μπουν στο φως να φτάσουμε μέχρι το τέλος στη διερεύνηση αυτού του σκανδάλου και επιτέλους η κοινωνία να δει πρωταγωνιστές ενός μεγάλου σκανδάλου να πάνε στα Δικαστήρια, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «είναι παρήγορο το γεγονός ότι την έρευνα την καθοδηγεί η Εισαγγελία της ΕΕ».
«Και λέω είναι παρήγορο γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει ότι αρμόδιοι θεσμοί και όργανα εδώ στην Κύπρο ενήργησαν σε περιπτώσεις σκανδάλων για να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκκαλο», συνέχισε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διερεύνησης αλλά και να ολοκληρωθεί το έργο και να συμπληρωθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να έλθει στην Κύπρο φυσικό αέριο.
Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει ώστε εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στη συνομολόγηση της σύμβασης να έρθουν στη Βουλή να δώσουν απαντήσεις «σε πολλά ερωτήματα τα οποία βρίσκονται στον αέρα», προσθέτοντας ότι υπάρχει διαδικασία ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.
Παπαδόπουλος: Η χειρότερη συμφωνία που συνήψε ποτέ η Δημοκρατία.
Ως τη χειρότερη συμφωνία στην οποία εισήλθε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τη σύμβαση για το τερματικό εισαγωγής υγροποιημένο φυσικού αερίου στο Βασιλικό, κάνοντας λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες για αυτό το φιάσκο που αφήνει τη Δημοκρατία «παντελώς εκτεθειμένη».
«Από όσα έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα και από όσα έχουν αποκαλυφθεί μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η χειρότερη συμφωνία στην οποία έχει εισέλθει ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής οι Κύπριοι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει €245 εκατ. έναντι αυτής της σύμβασης, το 75% του έργου για τις χερσαίες υποδομές «και ούτε προβλήτα έχουμε και ούτε πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης φυσικού αερίου έχουμε».
«Και ο λόγος», πρόσθεσε, «είναι πάρα πολύ απλός γιατί προφανώς αυτή η σύμβαση έχει δοθεί σε μια εταιρεία που δεν μπορούσε να την υλοποιήσει, δεν είχε πείρα, δεν είχε τα προσόντα δεν είχε τις δυνατότητες να υλοποιήσει αυτή τη σύμβαση. Αυτή η υπόθεση είναι ένα φιάσκο από την αρχή μέχρι το τέλος», πρόσθεσε.
Κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μείνει παντελώς εκτεθειμένη γιατί πέρα από το κόστος και τη ζημιά που έχουμε επωμιστεί μέχρι στιγμής από τη μη υλοποίηση της σύμβασης, με βάση το χειρότερο σενάριο που έχουμε μπροστά μας υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πριν να περάσουν δύο χρόνια με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται».
«Επομένως είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για τα λάθη που έχουν οδηγήσει σε αυτό το σκάνδαλο, σε αυτό το φιάσκο», είπε και συμπλήρωσε: «Οι ποινικές ευθύνες εξετάζονται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι πολιτικές ευθύνες όμως είναι πασιφανείς και θεωρώ εγώ ότι μπορεί να την καταλάβει ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ενοικίαση μιας πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνεδρία συζητήσαμε τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε μπροστά μας και μία εναλλακτική επιλογή είναι να προχωρήσει να ολοκληρωθεί η προβλήτα και να ενοικιαστεί μια άλλη πλωτή μονάδα.
Χατζηγιάννη: Να σκεφτούμε έξω από το κουτί
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη κάλεσε το κράτος, παρά την «επίθεση» που δέχεται με υπερβολικές διεκδικήσεις ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, να διαπραγματευτεί με την κοινοπραξία αν, όπως είπε, υπάρχει ανοικτή πόρτα, αλλά παράλληλα, «χωρίς οποιεσδήποτε καθυστερήσεις να ξεκινήσουν όλες οι εναλλακτικές διαδικασίες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να υπάρχει έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο».
«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ πιο ανοικτά από το κουτί, μακριά από δεσμεύσεις συμβάσεων του παρελθόντος και λοιπά πώς με όλους τους πιθανούς τρόπους έχουμε το συντομότερο δυνατόν τη δυνατότητα να έχουμε σε σημεία της χώρας δυνατότητα να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο», είπε.
Χαιρέτισε τέλος το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το θέμα, λέγοντας ότι «τα των ερευνών, τα των σκανδάλων, τα των καταγγελιών δεν ανήκει πλέον η συζήτηση σε μας ούτε να κάνουμε τις δικαστές ούτε να προκαταλαμβάνουμε πράγματα».
Τέλος, ο βουλευτής τη ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή χαιρέτισε τις αναφορές του Γιώργου Παπαναστασίου ότι θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επιτέλους να μειωθεί το κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή.
«Θέλουμε να προχωρήσει το έργο, δυστυχώς όμως πρέπει να προχωρήσει και η έρευνα τάχιστα και με πλήρη διαφάνεια και οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν να αποδοθούν», κατέληξε.
ΚΥΠΕ