Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΑΝ: Καθήκον της Πολιτείας να είναι δίπλα στους Κύπριους αθλητές/τριες (ΒΙΝΤΕΟ)
ΥΠΑΝ: Καθήκον της Πολιτείας να είναι δίπλα στους Κύπριους αθλητές/τριες (ΒΙΝΤΕΟ)

ΥΠΑΝ: Καθήκον της Πολιτείας να είναι δίπλα στους Κύπριους αθλητές/τριες (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Είναι καθήκον της Πολιτείας να είναι δίπλα στους Κύπριους αθλητές και αθλήτριες, ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, δηλώνει, σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνονται σχεδιασμοί για περαιτέρω στήριξη των αθλητών.

Η Υπουργός συγχαίρει τους 15 αθλητές και αθλήτριες που πήραν το εισιτήριο για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Παρίσι 2024, καθώς και τους τρεις αθλητές των Παραολυμπιακών, που αρχίζουν σε λίγες ημέρες, και επεσήμανε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι ήδη και μόνο με τη συμμετοχή τους, που πήραν αυτό το εισιτήριο».

«Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ιδιαίτερα τιμητική και για αυτούς αλλά και για τον τόπο μας», τονίζει.

 

Όπως σημειώνει, ήδη με τους 15 αθλητές που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους τρεις που θα συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς «νιώθουμε τόσο μεγάλη περηφάνια, που μια μικρή χώρα θα είναι εκεί, θα αγωνίζεται και θα εκπροσωπείται μαζί με πολύ μεγαλύτερες χώρες που έχουν και πολύ μεγαλύτερη παράδοση στον αθλητισμό».

Το πιο σημαντικό, συνεχίζει η κ. Μιχαηλίδου «είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και των πόρων και είναι στα σχέδιά μας αυτή η οικονομική ενίσχυση».

«Είναι κρίσιμης σημασίας η ανάπτυξη των υποδομών, η κατασκευή νέων αθλητικών κέντρων, τα προγράμματα ανάπτυξης ταλέντων, η διασύνδεση του αθλητισμού με τον σχολικό αθλητισμό», σημειώνει.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μιλά στο ΚΥΠΕ για το τι σκέφτονται ως Πολιτεία να πράξουν για να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στον κυπριακό αθλητισμό -τόσο οικονομική όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού και υποδομών- για το πώς θα βοηθήσουν όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες μετά το τέλος της καριέρας τους και για την προώθηση και ενδυνάμωση του κυπριακού αθλητισμού.

Η κ. Μιχαηλίδου, αναφέρεται επίσης στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμών της Κοινοπολιτείας και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι μία από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν. «Είναι σημαντικό για μας να δώσουμε και το στίγμα μας και να πάρουμε βεβαίως ιδέες, να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη, αλλά κυρίως να δώσουμε και καλές πρακτικές», λέει.

Προτρέπει παράλληλα, τους αθλητές και τις αθλήτριες να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους, να απολαύσουν αυτή τη συμμετοχή, γιατί θα είναι μια μοναδική εμπειρία και να ζήσουν αυτή την εμπειρία όσο καλύτερα γίνεται.

Εύχεται σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, οι οποίοι είναι μέλη της αποστολής της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Παρίσι 2024, Καλή Επιτυχία.

Καθήκον της Πολιτείας να είναι δίπλα στους αθλητές

Σε παρατήρηση ότι η Πολιτεία φέτος μέσω της ΚΟΕ έδωσε επιπλέον βοήθεια στους αθλητές για την προετοιμασία τους και σε ερώτηση για τη βοήθεια που θα παραχωρηθεί στο μέλλον, η Υπουργός Παιδείας συνεχάρη καταρχάς τους Κύπριους αθλητές και τις αθλήτριες που θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαστε πολύ περήφανοι ήδη και μόνο με τη συμμετοχή τους, που πήραν αυτό το εισιτήριο. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ιδιαίτερα τιμητική και για αυτούς αλλά και για τον τόπο μας», ανέφερε.

Να πω, πρόσθεσε, «ότι είναι καθήκον της Πολιτείας να είναι δίπλα στους αθλητές μας, ειδικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, γιατί γι’ αυτό μιλάμε πια».

«Έχουμε στηρίξει τους αθλητές με οικονομική βοήθεια βεβαίως. Αυτή η Πολιτεία, αυτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει και πρόσθετη στήριξη τελευταίως», είπε.

Το έκανε, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, «και θα συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς για να στηρίξουμε περαιτέρω τους αθλητές και τις αθλήτριές μας σε θέματα υποδομών».

«Οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές, είναι πάρα πολύ σημαντικές για μας. Είναι στόχος μας να έχουμε σύγχρονους αθλητικούς χώρους, ώστε να μπορούν οι αθλητές μας και να προετοιμάζονται, αλλά και εμείς να πραγματοποιούμε αυτές τις αθλητικές διοργανώσεις, για τις οποίες θα είμαστε περήφανοι. Άρα, προβλέπεται στους προγραμματισμούς μας η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεών μας», συμπλήρωσε.

Ενδυνάμωση συνεργασιών με πανεπιστήμια για να βοηθηθούν οι αθλητές

Ερωτηθείσα πως η Πολιτεία θα βοηθήσει όλους τους αθλητές/τριες μετά το τέλος της καριέρας τους, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η μετάβαση από την αγωνιστική τους καριέρα σε ένα άλλο χώρο, στον χώρο που έχει να κάνει με την επαγγελματική τους αποκατάσταση, είναι ένα ζήτημα για τους αθλητές μας και ψυχολογικά αλλά κυρίως ουσιαστικά».

«Είναι και βιοποριστικό το θέμα, γι’ αυτό  η Πολιτεία θα ενδυναμώσει αυτή τη συνεργασία που έχει και με εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να διευκολύνει τη φοίτηση των πρωταθλητών μας σε πανεπιστήμια, κυρίως όμως με επιχειρήσεις, ώστε να διασυνδεθεί η στήριξη των αθλητών μας με τις ανάγκες που έχουμε στην αγορά εργασίας. Οι αθλητές μας είναι σημαντικό να συμμετέχουν και σε κάποια σεμινάρια, τα οποία θα οργανώσουμε εμείς, με τη βοήθεια των εταίρων μας, ώστε να έχουν τις απαραίτητες εκείνες δεξιότητες και ικανότητες που θα διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση στην αγορά εργασίας», σημείωσε.

Αύξηση χρηματοδότησης και πόρων, στα σχέδια αυτή η οικονομική ενίσχυση

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως μπορούν να γίνουν αρκετά βήματα για προώθηση και ενδυνάμωση του κυπριακού αθλητισμού, η Υπουργός Παιδείας είπε: «πιστεύω γίνονται αρκετά βήματα, μπορούν να γίνουν όμως ακόμα περισσότερα».

«Θέλουμε να έχουμε αυτή την προοπτική, να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τόπου μας. Ήδη με τους 15 αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες νιώθουμε τόσο μεγάλη περηφάνια, που μια μικρή χώρα θα είναι εκεί, θα αγωνίζεται και θα εκπροσωπείται μαζί με πολύ μεγαλύτερες χώρες, που έχουν και πολύ μεγαλύτερη παράδοση στον αθλητισμό», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Να πω, πρόσθεσε, «ότι το πιο σημαντικό, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και των πόρων και είναι στα σχέδιά μας αυτή η οικονομική ενίσχυση».

«Είναι, όπως είπαμε προηγουμένως, η ανάπτυξη των υποδομών, είναι η κατασκευή νέων αθλητικών κέντρων, τα προγράμματα ανάπτυξης ταλέντων, η διασύνδεση του αθλητισμού με τον σχολικό αθλητισμό», ανέφερε.

Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται από πολύ νωρίς τα παιδιά που είναι ταλέντα και να δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά αυτά, για να συνεχίσουν την πορεία τους.

«Από αυτούς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που έχουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα να μπορούν να συνεχίσουν κάποιοι σε πρωταθλητισμό και, όπως είπα και προηγουμένως, είναι πολύ σημαντικά τα προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, η ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αθλητών μας», επισήμανε.

Όλα αυτά, είπε, «όπως και η προώθηση της διά βίου φυσικής άσκησης και της δημόσιας υγείας, είναι κάποια από τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, για να βελτιώσουμε, ακόμα περισσότερο, τον χώρο του κυπριακού αθλητισμού».

Παρέμβαση ΥΠΑΝ στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού Κοινοπολιτείας

Σε ερώτηση αναφορικά με την Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμών της Κοινοπολιτείας και τι θα συζητηθεί σε αυτή τη Σύνοδο και πως θα βοηθήσουν τα συμπεράσματα της την Κύπρο, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι τη θεωρεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία, αφού θα μπορέσει και η ίδια να δώσει την άποψη της Κύπρου και τις εισηγήσεις της Κύπρου σε αυτό το φόρουμ.

Όπως ανέφερε, τα θέματα θα είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα στον αθλητισμό.

«Θέματα που αφορούν και εμάς. Η προώθηση της συμμετοχής και της πρόσβασης στον αθλητισμό. Άρα, εκεί θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Κύπρου», είπε.

Όπως γνωρίζετε, συνέχισε, «η Κύπρος είναι μια από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε αυτές τις διοργανώσεις στην Κοινοπολιτεία, εμείς και η Μάλτα. Επομένως, μας θεωρούν ένα παράδειγμα από την Ευρώπη».

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό για μας να δώσουμε και το στίγμα μας και να πάρουμε βεβαίως ιδέες, να ανταλλάξουμε εμπειρογνωμοσύνη, αλλά κυρίως να δώσουμε και καλές πρακτικές», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο συζητούνται επίσης θεματικές ενότητες όπως η υγεία και ευημερία μέσω του αθλητισμού, η προστασία των δικαιωμάτων των αθλητών, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του αθλητισμού.

«Είναι ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων που θα συζητηθεί εκεί και η δική μου παρέμβαση έχει να κάνει με όλα αυτά, ώστε όντως η εικόνα της Κύπρου να είναι αυτή που πρέπει και να ανοίξουμε και ένα δρόμο, ένα κανάλι επικοινωνίας με άλλες χώρες, που έχουν να δώσουν καλές πρακτικές σε αυτό τον χώρο», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός κοντά στους αθλητές/τριες μας.

Ερωτηθείσα αν κατά την παραμονή της στο Παρίσι, θα έχει την ευκαιρία να δει τους Κύπριους αθλητές/τριες και να συνομιλήσει μαζί τους, αν θα δει κάποιο αγώνα, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα επιδιώξει να έχει επικοινωνία με τους αθλητές και τις αθλήτριες.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και το θεωρώ μεγάλη τιμή για μένα που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργού θα έχω αυτή την ευκαιρία και να παρευρεθώ αλλά και να είμαι κοντά σε αυτά τα παιδιά, που πραγματοποιούν τα όνειρά τους, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε.

Άρα, πρόσθεσε, «βεβαίως θέλω να είμαι εκεί, θέλω να μιλήσω μαζί τους, θέλω να τους/τις ενθαρρύνω από κοντά και στις πολύ λίγες μέρες που θα παραμείνω εκεί θα είναι χαρά μου να παρακολουθήσω έστω την προπόνηση τους, αν δεν προλάβω να παρακολουθήσω και το διαγωνιστικό μέρος».

Να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους, να απολαύσουν την συμμετοχή

Απευθυνόμενη προς τους αθλητές, τις αθλήτριες και γενικά σε όλη την κυπριακή ολυμπιακή αποστολή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είπε ότι «είμαστε ήδη περήφανοι, όπως είπα, μόνο και μόνο με τη συμμετοχή των αθλητών και των αθλητριών μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Η ομάδα που θα τους περιβάλει είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουν, τους στηρίζουν και θα είναι εκεί για αυτούς κατά τη διάρκεια των ημερών της εκεί παραμονής. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι πρεσβευτές της Κύπρου οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, αλλά και όλη η αποστολή στο Παρίσι», ανέφερε.

«Η μόνη μου ευχή είναι να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους, να απολαύσουν αυτή την συμμετοχή, γιατί θα είναι μια μοναδική εμπειρία και να ζήσουν αυτή την εμπειρία όσο καλύτερα γίνεται», πρόσθεσε.

Επιτρέψτε μου, είπε, «να ευχηθώ ξεχωριστά στον καθένα και την καθεμία, στους αθλητές μας, τις αθλήτριές μας που θα μας εκπροσωπήσουν το Παρίσι σε λίγες μέρες, Καλή Επιτυχία».

«Καλή Επιτυχία, λοιπόν στον Μίλαν Τραΐκοβιτς, στην Ολίβια Φωτοπούλου, στην Έλενα Κουλιτσένκο, στην Άντρη Χριστοφόρου, στον Αλέξανδρο Τοφαλίδη, στον Μάριο Γεωργίου, στην Βέρα Τουγκολούκοβα, στην Σοφία Ασβεστά, στον Ντένις Ταραντίν, στην Νατάσα Λάππα, στον Παύλο Κοντίδη, στην Μαριλένα Μακρή, στην Κωνστάντια Νικολάου, στον Νικόλα Αντωνίου και στην Κάλια Αντωνίου», είπε.

Καλή επιτυχία, πρόσθεσε, «και στους αθλητές και αθλήτριες των Παραολυμπιακών: στη Μαρία Μάρκου, τον Βίκτωρα Πενταρά και την Καρολίνα Πελενδρίτου».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend