Home ΛΑΡΝΑΚΑ Kition: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα προβλήματα λειτουργίας στο λιμάνι Λάρνακας»
Kition: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα προβλήματα λειτουργίας στο λιμάνι Λάρνακας»

Kition: «Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τα προβλήματα λειτουργίας στο λιμάνι Λάρνακας»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Δύο μήνες μετά το ναυάγιο της «επένδυσης – μαμούθ» από την KitionOceanHoldings, εξέλιξη που «πάγωσε» τη Λάρνακα, αφήνοντας εκτεθειμένους δεκάδες εργαζομένους, η πρώην ανάδοχος εταιρεία του λιμανιού και της μαρίνας κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη ανεπάρκεια ως προς την διαχείριση των δύο χώρων, θεωρώντας την υπεύθυνη για τα προβλήματα λειτουργίας που παρατηρούνται σε σχέση με την μεταφορά των υπαλλήλων, των εργασιών και των περιουσιακών της στοιχείων.

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει δείξει εξαιρετική αυτοσυγκράτηση, αντιμετωπίζοντας επί καθημερινής βάσης την ανεπάρκεια, όπως αναφέρει, της κυβέρνησης, πλην όμως προσπαθεί μέχρι και σήμερα ώστε η μεταφορά του εξοπλισμού να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θέση της Kiton είναι ότι η κυβέρνηση, επειδή έχει δεχθεί δημόσια κριτική για τα προβλήματα που προέκυψαν στη λειτουργία του λιμανιού από διάφορα επηρεαζόμενα μέρη (οδηγούς φορτηγών, υπαλλήλους, συντεχνίες κλπ.), προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στην εταιρεία. «Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα παραπλανήσει τα ΜΜΕ και κατ’ επέκταση την κοινή γνώμη ότι οι καθυστερήσεις, οι ελλείψεις και τα προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας, από τη στιγμή που ανέλαβε, οφείλονται, δήθεν, στην απροθυμία της Kition να συνεργαστεί για τη μεταφορά των περιουσιακών της στοιχείων. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Η Kition αναφέρει ότι μετά την ειδοποίηση τερματισμού της σύμβασης παραχώρησης, η νομιμότητα της οποίας τυγχάνει αμφισβήτησης από την εταιρεία, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις σχετικά με την παράδοση των μηχανημάτων. Ζητήθηκε από το κράτος να ορίσει έναν ειδικό πληροφορικής που θα συνεργαστεί με τον ειδικό πληροφορικής της Kition για την παραχώρηση και μεταβίβαση των κωδικών στα διάφορα λογισμικά, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκαν, σημειώνει η Kition, πως για τη μεταφορά του λογισμικού Marina Master και άλλων λογισμικών ήταν αναγκαία η εμπλοκή ατόμου ειδικά καταρτισμένου στο πεδίο της πληροφορικής.

Ως εκ τούτου, η Kition σχεδίασε μια διαδικασία βήμα προς βήμα για διευκόλυνση της κατάστασης. Περαιτέρω, θέση της Kition είναι ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να δηλώσει σε ποιον φορέα πρέπει να μεταβιβαστεί η κυριότητα των διαφόρων μηχανημάτων και να δηλώσει, επίσης, ποια μηχανήματα είναι πιο επείγοντα ώστε να γίνει άμεσα η μεταβίβαση τους, αλλά και σε αυτό το σημείο, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, το κράτος απέτυχε να κατανοήσει την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και πως η μεταφορά θα έπρεπε να δηλωθεί στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Επιπρόσθετα, η Kition σημειώνει ότι οι αναφορές πως τα μηχανήματα δήθεν έχουν κλειδωθεί και δεν παραδίδονται στην κυβέρνηση είναι αναληθείς και παραπλανητικές, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε όλα τα μηχανήματα από τις 27 περασμένου Μαΐου. «Οι ενέργειες και δηλώσεις της κυβέρνησης προκαλούν ζημιά στη φήμη της Kition Ocean Holdings και προς τούτο η εταιρεία επιφυλάσσει όλα τα νομικά δικαιώματά της», καταλήγει.

Στη Νομική Υπηρεσία                                                     

Από την πλευρά του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση προς την Kition. Όπως πληροφορούμαστε, όμως, προτίθεται ν’ αποστείλει την ανακοίνωση της πρώην αναδόχου εταιρείας στην Νομική Υπηρεσία, ζητώντας συμβουλές ως προς το περιεχόμενό της, επειδή, όπως εκτιμούν στο αρμόδιο υπουργείο, προκύπτουν νομικά θέματα… Το υπουργείο ενδεχομένως να επανέλθει με δική του ανακοίνωση σε μεταγενέστερο στάδιο.

Send this to a friend