Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι να παραδώσω μια πόλη καλύτερη» – Ο Ανδρέας Βύρας μας αποκαλύπτεται
«Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι να παραδώσω μια πόλη καλύτερη» – Ο Ανδρέας Βύρας μας αποκαλύπτεται

«Η μεγαλύτερη μου έγνοια είναι να παραδώσω μια πόλη καλύτερη» – Ο Ανδρέας Βύρας μας αποκαλύπτεται

 

 

 

της Θεοδοσίας Αποστόλου

Προ ημερών βρεθήκαμε στο γραφείο του για δεύτερη φορά εκλελεγμένου Δημάρχου Λάρνακας, κ. Ανδρέα Βύρα, με τον οποίο είχαμε μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση για τα “καυτά” θέματα που απασχόλησαν την πόλη μας το τελεύταιο διάστημα. Μας αποκαλύπτει για το πως βίωσε ο ίδιος τον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, τη Μαρίνα και το Λιμάνι, τα παράπονα των δημοτών για τους δρόμους αλλά και τα όρια της υπομόνης τους κάτω απο την πίεση της εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στο δημότη, όπως ο ίδιος αναφέρει.

Τι σημαίνει για εσένα η επανεκλογή για δεύτερη θητεία στο πηδάλιο του Δήμου Λάρνακας και ποια σημασία έχει το ποσοστό του  65.7% που κατάφερες να εξασφαλίσεις; Ήταν στόχος ένα τόσο ψηλό ποσοστό και γιατί;

 

Ο στόχος ήταν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί αυτό σημαίνει περισσότερη αποδοχή από τους  δημότες και μια σοβαρή ένδειξη ότι έχει εκτιμηθεί το έργο σου. Μάλιστα έχει μια επιπλέον σημασία το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε κάτω από συνθήκες «πολέμου». Και τι εννοώ, όταν γίνει μια δημοσκόπηση σε μη προεκλογική περίοδο σαφώς και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, εκ των πραγμάτων μια μέτρηση σε προεκλογική περίοδο όπου υπάρχει αντιπαράθεση και οι ανθυποψήφιοί σου θα προβάλουν προφανώς πράγματα που δεν έκανες ή που κατά την άποψή τους ήταν λανθασμένα, ο κόσμος πιθανόν να επηρεαστεί.

Άρα το 65.7% συνεπώς και με γεμίζει με ικανοποίηση αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη ότι δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τον κόσμο και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους και αυτής της μεγάλης εμπιστοσύνης που μου έδειξαν.

Αν προέκυπτε οτιδήποτε κάτω από το 65% θα ήταν για εσένα αποτυχία ή θα είχε κάποια άλλη ερμηνεία ως αποτέλεσμα;

Σε καμία περίπτωση, δεν είναι σταθμός το 65%. Επίσης να διευκρινίσω ότι από τις 10 του Ιούνη δεν υπάρχουν για εμένα υποστηρικτές μου και υποστηρικτές των άλλων υποψηφίων. Είμαι δήμαρχος για όλους και έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ όπως και προηγουμένως.

Κ. Δήμαρχε, πως έχετε εισπράξει τον προεκλογικό; Ήταν τοξική περίοδος για εσένα;

Θεωρώ ότι ήταν ένας κανονικός προεκλογικός αγώνας, απλά θα μπορούσε να είναι ελάχιστα πιο αντικειμενικός. Και εννοώ ότι έγινε προσπάθεια να γίνει ένας μηδενισμός στο έργο που έγινε τα τελευταία 7 χρόνια τόσο από εμένα όσο και από ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό, κατά την άποψή μου, ήταν άδικο για όλους.

Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν ασπάστηκε αυτή την προσπάθεια μηδενισμού και αυτό φάνηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα όπου έβαλαν τον βαθμό που έπρεπε.

Το μεγάλο αυτό αποτέλεσμα αποδοχής, ένα ισχυρό αποτέλεσμα θα έλεγα, είναι πιθανό να εξαργυρωθεί σε μια άλλη προεκλογική προσπάθεια; Πολιτικά σημαίνει και κάτι άλλο για εσένα;

Κάποιος που ασχολείται σοβαρά με την πολιτική ξέρει ότι το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι τον επόμενο μήνα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί πέραν από αυτό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως  θα μετατραπούν τα δεδομένα έτσι δεν θεωρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να σου εξασφαλίσει οτιδήποτε μεταγενέστερα. Σήμερα μπορεί να είναι σημαντικό αύριο μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι παίρνεις τα εφόδια που σου δίνει ο κόσμος και συνεχίζεις με περισσότερη δύναμη την προσπάθειά σου.

Πως θεωρείς ότι θα εξελιχθούν τα τεκταινώμενα με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη τοπική αυτοδιοίκηση; Θα πετύχει το «γλυκό»;

Έχω πει ξανά ότι είναι σημαντικό βήμα προς τα μπροστά, εκτιμώ ότι θα βοηθήσει την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και σίγουρα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να λειτουργήσει το σύστημα και ιδιαίτερα στον τομέα των επαρχιακών οργανισμών και στις αδειοδοτήσεις. Σίγουρα δεν είμαστε στο τέρμα του δρόμου, πρέπει να δούμε πως λειτουργά αυτή η μεταρρύθμιση το διάστημα αυτό και όπου χρειάζεται να κάνουμε τις ανάλογες βελτιώσεις.

Για το Δήμο Λάρνακας θεωρώ ότι θα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν σύντομα να φαίνονται.

Είναι θετικό για εσένα το γεγονός ότι όσοι αξιωματούχοι έχουν εκλεγεί στο Δήμο Λάρνακας στηρίζονταν, σχεδόν όλοι, από τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν και εσένα;

Κοίταξε δεν είναι θέμα πολιτικών δυνάμεων, είναι θέμα χημείας μεταξύ μας. Μέχρι σήμερα υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία τόσο με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, όσο και με τους υπόλοιπους τρεις αντιδημάρχους του Δήμου Λάρνακας και αυτό ναι το θεωρώ σημαντικό στην εύρυθμη λειτουργία του νέου Δήμου.

Ήταν φανερή η υποστήριξη μου στον Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση προς τον τότε ανθυποψήφιό του, γιατί ακριβώς εργαστήκαμε μαζί, υπήρχε συνεργασία και σύμπνοια απόψεων. Αν εκλεγόμουν εγώ και όχι ο κ. Χατζηχαραλάμπους θα θεωρείτο μίση νίκη για εμένα. Για παράδειγμα στο θέμα της συνένωσης των Δήμων οι απόψεις μου με τον  κ. Χατζηχαραλάμπους ήταν εναρμονισμένες σε αντίθεση με τον κ. Ευαγγελίδη.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό που έγινε με την Αραδίππου δεν ήταν και δεν είναι προς όφελος των δημοτών και ότι είναι είς βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών.

Θα εκχωρήσετε καθήκοντα στους Αντιδημάρχους των τριών διαμερισμάτων;

Έχω ήδη εκχωρήσεις στους Αντιδημάρχους Λιβαδιών και Ορόκλινης εξουσίες. Συγκεκριμένα έχω εκχωρήσει αρμοδιότητες που αφορούν την καθαριότητα, τις συντηρήσεις και γενικά όλης της εξυπηρέτησης των κατοίκων των διαμερισμάτων τους. Ουσιαστικά ότι έκαναν και προηγουμένως γιατί θέλω να διατηρηθεί η ισορροπία και η συνεχή στα διαμερίσματά τους με καλύτερες δυνατότητες αυτή τη φορά. Με τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας ισχύει ότι και προηγουμένως, δηλαδή η αντικατάστασή μου όταν απουσιάζω λόγω υποχρεώσεων στην Ένωση Δήμων ή στο εξωτερικό, καθήκοντα επαφής με το κοινό κοκ.

Εσένα τότε ποιος θα είναι ο ρόλος σου στα άλλα δύο διαμερίσματα;

Αντιλαμβάνεσαι ότι ένας Δήμαρχος δεν μπορεί να έχει καθημερινή ευθύνη αυτών των πραγμάτων. Θα επικουρώ, θα είμαστε σε πλήρη συνεργασία να λύνουμε τα προβλήματα που θα προκύπτουν καθώς και τον καθορισμό της γενικής πολιτικής που ακολουθείται στα διαμερίσματα αυτά και σε ολόκληρο το Δήμο.

Ποιο είναι το όφελος των τριών δήμων επί της ουσίας;

Σημαίνει καλύτερες οικονομίες κλίμακας, καλύτερος σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου, βάζουμε στο χάρτη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων έργων Ορόκλινη και Λιβάδια αλλά και έργα μεγάλα που περίμεναν τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους για να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα τώρα στα Λιβάδια αρχίζει το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του Αγίου Σάββα, βγαίνουμε προσφορές για την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου την ερχόμενη εβδομάδα και αρχίζει η ωρίμανση ακόμα μερικών έργων σε Λιβάδια και Ορόκλινη.

Άρα πέραν από την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, λόγω της πρόσβασης σε υπηρεσίες που προηγουμένως δεν είχαν, σημαίνει και περισσότερη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο σχεδιασμός της Λάρνακας γινόταν μόνο εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας, τώρα σημαίνει ότι θα συμπεριλαμβάνονται Λιβάδια και Ορόκλινη. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός στους σχεδιασμούς ούτως ώστε να συμπεριληφθούν και τα δύο νέα διαμερίσματα;

Ήδη άρχισε αυτό με το σχέδιο περιοχής και με τη στρατηγική ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της Λάρνακας, και αυτό έγινε όταν αποφασίστηκε η συνένωση περιλαμβάνει ακριβώς αυτές τις τρείς περιοχές. Συμβαίνει στην πράξη αυτός ο σχεδιασμός.

Η Λάρνακα ολοκλήρωσε αρκετά έργα που περίμενα, υπάρχει κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί από το παλιό πρόγραμμα;

Έχουν ολοκληρωθεί όλα και σύντομα αρχίζει η δεύτερη φάση των έργων. Πρόκειται για εννιά έργα που άρχισαν ή θα αρχίσουν από το Σεπτέμβρη για να ολοκληρωθούν, δηλαδή Πάρκο Σαλίνα, Τσιακκιλερό, Σπίτι του Αστυνομικού Διευθυντή κοκ.

Υπάρχει κάτι καινούργιο;

Σε αυτό το στάδιο αρχίζουμε την ωρίμανση των νέων έργων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, πρόκειται για 23 έργα για οποία έχουμε ήδη αρχίσει τον καταμερισμό και θα είναι σε Λάρνακα, Λιβάδια και Ορόκλινη. Από το Σεπτέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις με τα χρονοδιαγράμματα ακριβώς.

Μεταξύ των 23 έργων είναι και ο νέος πολυχώρος πολιτισμού στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, αναβάθμιση των παραλιών μας, αναβάθμιση του Μακένζι και άλλα πολλά έργα.

Τελικά κ. Δήμαρχε για τη Μαρίνα και το Λιμάνι ποιος φέρει τις ευθύνες που ναυάγησε το έργο;

Σίγουρα όταν κάτι πάει στραβά φέρουν όλοι ένα μερίδιο. Ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρει η μεγαλομέτοχος εταιρεία, η Around Town, η οποία ήξερε τι υπέγραφε παρόλα αυτά δεν τα τήρησε. Αναμένεις από μια εταιρεία του μεγέθους της συγκεκριμένης, όταν υπογράφουν μια τόσο μεγάλη συμφωνία να αναλαμβάνουν και τα ρίσκα μιας τέτοιας επένδυσης. Θεωρώ ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει την εταιρεία η οποία για δικούς της λόγους αποφάσισε στην πορεία να αλλάξει γνώμη καταλήγοντας στο ναυάγιο.

Εσύ πιστεύεις, ως Δήμαρχος της Λάρνακας, ότι έχεις εξαντλήσει κάθε περιθώριο προσπάθειας ούτως ώστε να διασωθεί η συμφωνία;

Περισσότερο από ότι ήταν ανθρωπίνως δυνάτο. Έκανα πραγματικά ότι περνούσε από το χέρι μου και αυτό αναγνωρίζεται από όλους και από το υπουργείο και από την Kition. Ως Δήμος πράξαμε τα δέοντα, και με τις άδειες αλλά και με τις επαφές. Εμπλέξαμε όλους τους φορείς και το κεντρικό κράτος μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχει μείνει κάτι που δεν κάναμε εξαντλήσαμε τα πάντα.

Είμαστε αισιόδοξοι παρ’όλα αυτά το έργο θα υλοποιηθεί… Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό ωστόσο επενδυτικά η καθυστέρηση.

Ο στόχος μας εμάς είναι να αρχίσουν σύντομα από το κράτος να υλοποιούνται κάποια σημεία του έργου σύντομα και να αξιοποιήσουμε όλη αυτή τη δουλειά που έγινε με την Kition. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την αξιοπιστία μας. Επίσης ο κόσμος πρέπει να ξανά αρχίσει να έχει επαφή με την Μαρίνα να τελειώσει η τοπιοτέχνηση και να ανοίξει η Μαρίνα στο κοινό. Η άμεση εμπλοκή του κράτους θα αποκαταστήσει και την αξιοπιστία μας προς τα έξω, ακριβώς γιατί θα αποδείξουμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας το συγκεκριμένο έργο.

Παρόλο που είχαμε κακή κατάληξη, θεωρώ ότι μετά από αυτή την εξέλιξη θα κερδίσουμε και κάποιο χρόνο να ξανά προσεγγίσουμε το έργο στα μέτρα της Λάρνακας και να διαμορφώσουμε κάτι το οποίο ταιριάζει και στην πόλη.

Θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι αυτές τις αλλαγές θα μπορούσες να τις επισημαίνεις από την παρουσίαση του έργου, εάν πιστεύεις ότι δεν ταίριαζε στα μέτρα της πόλης μας τελικά. Ωστόσο δεν έχεις κάνει ξανά ανάλογη διαπίστωση.

Είχε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη την οποία τελικά ίσως να μην την χρειαζόμαστε. Πιστεύω ότι ανάγκη έχουμε περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να είναι βιώσιμες, όπως ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, πανεπιστήμιο. Δεδομένου μάλιστα του λιμανιού στο Βασιλικό θα φύγει και η οχληρά φορτία από το Λιμάνι της Λάρνακας και είναι μια ευκαιρία να γίνει μελέτη και να λειτουργήσουμε το νέο λιμάνι στη βάση κάποιον πραγματικά δεδομένα που μας εφαρμόζουν στο μέγεθός της Κύπρου. Πρέπει να είναι κάτι βιώσιμο και λειτουργικό στα μέτρα μας.

Η πραγματικότητα ήταν ότι μας διαβεβαίωσαν ότι θα γινόταν η επένδυση και ότι ήταν βιώσιμη, εμείς με κάθε επιφύλαξη, θεωρήσαμε ότι ήταν έμπιστοι. Κοίταξε, μακάρι να μην ναυαγούσε η επένδυση αλλά αφού έγινε ας κρατήσουμε τα καλά, να αφήσουμε πίσω τα αρνητικά, και προχωρήσουμε πιο προσεκτικοί αυτή τη φορά γιατί πραγματικά όλοι μας θέλουμε να γίνει αυτό το έργο και η Λάρνακα το έχει ανάγκη. Δεν κοιτάμε το παρελθόν αλλά είναι καλό να κάνουμε μια ενδοσκόπηση. Οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνονται βάση των δεδομένων μας.

Θα γίνει αποκατάσταση της θαλάσσιας περιοχής στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας μετά τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών;

Ήδη αυτό άρχισε να γίνεται, το πρώτο μέτρο στην περιοχή των δεξαμενών είναι η ανάκτηση των θαλασσιών ακτών. Είμαστε σε μελέτες και τα έργα θα αρχίσουμε σε περίπου δύο χρόνια και αφορούν μια μεγάλη παραλιακή απόσταση της Δεκέλειας.

Πανεπιστήμιο θα έχουμε τελικά;

Το Μετσόβιο έχει πρόθεση να έρθει στη Λάρνακα, εάν δεν υπάρξει οποιοδήποτε νομοθετικό θέμα από την βουλή μας για το άνοιγμα παραρτημάτων Πανεπιστημίων είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε καλά νέα.

Πρόσφατα είχατε συνάντηση με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ. Τι εξελίξεις έχουμε;

Υπάρχει ειλημμένη απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομικών για την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει η επιτροπή αξιολόγησης στη Λάρνακα και προχωρούμε κανονικά της εργασίες.

Απασχολούν τους δημότες ορισμένα ζητήματα και πολλές φορές αντιδρούν. Θα ήθελα την άποψή σου για τα παράπονα που εκφράζουν κατά καιρούς όπως για παράδειγμα τους δρόμους μας οι οποίοι πιστεύω ότι δεν κάνουν παράπονα αδίκως, υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα παρόλο που ξέρουμε ότι γίνονται έργα και υπάρχουν εμπόδια, ωστόσο είναι παλιοί και πολλές φορές επικίνδυνοι. Τι θα γίνει με τους δρόμους; Έχουν άδικο οι πολίτες;

Να βάλουμε τα πράγματα όπως είναι. Στη Λάρνακα τα τελευταία 7 χρόνια έχουν γίνει όσοι δρόμοι δεν έχουν γίνει ποτέ. Δόθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια σε δρόμους που ήταν στη δικαιοδοσία του Δήμου Λάρνακας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δεδομένα, το πρώτο είναι ότι τα έργα που γίνουν στη Λάρνακα και θα αλλάξουν την εντύπωση του δημότη για τους δρόμους στη Λάρνακα είναι το έργο της Χρυσοπολίτισσας και της Μητρόπολης που υπάρχει ήδη συμβόλαιο με εργολάβο. Αλλά όπως και να το κάνουμε εάν δεν τελειώσουν τα έργα του αποχετευτικού με τα αντιπλημμυρικά δεν πρόκειται να διορθωθούν οι δρόμοι εκεί. Ήδη οι δρόμοι που τελειώνουν ασφαλτοστρώνονται όπως η Πετράκη Κυπριανού. Σε πολλά έργα του αποχετευτικού αντιμετωπίζουμε σοβαρές καθυστερήσεις λόγω των αρχαίων ευρημάτων που βρίσκουμε.

Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να γίνει όταν βρούμε αρχαία που είναι πιθανόν να μας φέρουν καθυστερήσεις μέχρι και 7 χρόνων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μερικά έργα που θα τελειώσουν. Επίσης αρχίζουμε ασφαλτόστρωση στα Καλιφάτζια και στον Άγιο Λάζαρο ενώ στα πλαίσια της πρώτης φάσης του ΣΒΑΚ, τα δημόσια έργα έχουν ήδη βγει σε προσφορά για αναβάθμιση των κύριων λεωφόρων, δηλαδή Φανερωμένη, Μακαρίου και άλλοι κύριοι δρόμοι. Θα γίνουν λεωφοριολωρίδες, ποδηλατόδρομοι και πράσινοι χώροι ενώ θα διορθωθεί και το κυκλοφοριακό στους δρόμους αυτούς.

Αυτό που πρέπει επίσης να περιμένουν πριν προχωρήσουμε σε διόρθωση των δρόμων είναι τη λειτουργία των αντιπλημμυρικών που έχουν ολοκληρωθεί.

Αν υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Λάρνακας σε ποιο πρέπει να αποταθούν οι δημότες; Πολλές φορές περνάμε πάνω από την ίδια λακκούβα για μήνες και κανείς δεν φροντίζει να την αποκαταστήσει.

Ο δημότης μπορεί να αποταθεί στο τμήμα παραπόνων του Δήμου Λάρνακας ή στην ηλεκτρονική εφαρμογή μας και ο Δήμος είναι υπεύθυνος να αποκαταστήσει την ζημία. Και πλέον αυτά είναι θέματα που θα είναι υπεύθυνος ο Δήμος συνεπώς και θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

Με την καθαριότητα μας κ. Δήμαρχε. Υπάρχει θέμα κουλτούρας από τους κατοίκους; Έχουμε αύξηση πληθυσμού; Ποιο είναι το πρόβλημα; Στο Μακένζι υπάρχει επίσης σοβαρό θέμα.

Έχουμε όντως θέμα κουλτούρας, κάναμε προσπάθειες να ενημερώσουμε το κόσμο, έχουμε αυξήσει τα προστίματα που αφορούν τις παραβάσης για την καθαριότητα. Επίσης έχουμε κάνει κάποιες ρυθμίσεις με το τμήμα καθαριότητας και είμαι βέβαιος ότι θα βελτιωθούμε και σε αυτό το θέμα. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θεωρώ ότι η Λάρνακα είναι βρώμικη πόλη και αυτό επιβεβαιώθηκε και από το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι δημότες από την ποιότητα ζωής τους στη Λάρνακα σε πρόσφατη έρευνα που έγινε. Υπάρχουν άλλες πόλεις πολύ πιο βρώμικες από τη Λάρνακα.

Επιπρόσθετα πιέζουμε ιδιαίτερα για τη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας η οποία πιστεύω ότι είναι αναγκαία. Πρέπει όμως και οι κάτοικοι να ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες απόρριψης των σκουπιδιών τους και να χρησιμοποιούν τα πράσινα σημεία του Δήμου Λάρνακας. Με την εφαρμογή του pay as you throw θα υπάρχουν και ειδικοί επιθεωρητές που θα ελέγχουν την καλή λειτουργία του συστήματος αυτού.

Είχατε αναφερθεί στον προεκλογικό σας για πέραν των 65 πάρκων που αναβαθμίστηκαν και κάποια άλλα που έγιναν. Που είναι πραγματικά αυτά τα πάρκα;

Είναι σε γειτονίες και όντως έχουν γίνει και τα ανακοινώνουμε. Το βασικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με τα πάρκα είναι η παραβατικότητα και πρέπει να βρούμε μια λύση.

Υπάρχει συνέπεια στις συντηρήσεις τους;

Ναι υπάρχει, είμαστε ο μοναδικός Δήμος που καθαρίζει τα πάρκα κάθε μήνα και καταβάλουμε προσπάθεια να τα διατηρούμε όπως πρέπει. Στη Λάρνακα έχουμε και μεγάλα πάρκα και πρωτοπορούμε, όπως για παράδειγμα ο Δημοτικός Κήπος, το Παττίχειο και αύριο το μεγάλο πάρκο Σαλίνα.

Όσο αφορά το Παττίχειο θεωρείς ότι δέχεσαι άδικα τον πόλεμο αυτό;

Ναι θεωρώ ότι ο πόλεμος είναι άδικος. Έχω καθίσει μαζί τους, άκουσα τις εισηγήσεις τους ωστόσο ακόμα μια μερίδα πολιτών αδίκως θεωρούν ότι θέλω να καταστρέψω το Παττίχειο.

Παρόλο που έχεις υιοθετήσει αρκετές από τις εισηγήσεις τους;

Δεν είμαι δογματικός και σεβάστηκα τα αιτήματα τους, αφαιρέσαμε μέρη του σχεδιασμού τα οποία οι ίδιοι ζήτησαν. Επιμένω ότι είχαμε όλες τις εγκρίσεις από τα αρμόδια τμήματα και θα φυτεύονταν ακόμη περισσότερα δέντρα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κριτική που δέχομαι είναι άδικη και είναι ενάντια στους επιστήμονες που μελέτησαν το συγκεκριμένο έργο. Το Παττίχειο είμαι της άποψης ότι πρέπει να μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι οι δημότες και να είναι προσβάσιμος, για αυτό και προχωρήσαμε στην αναβάθμισή του. Όλοι οι φορείς που εμπλέκονται μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν επηρεάζουμε αρνητικά ούτε την χλωρίδα ούτε την πανίδα του Παττιχείου αντίθετα τα ενισχύουμε και τα βελτιώνουμε. Θεωρώ ότι έχουμε επιδείξει την απαραίτητη λογική. Δηλαδή ακούσαμε τις εισηγήσεις που ήταν στο πλαίσιο της λογικής και τις υιοθετήσαμε. Απλά ξεκαθαρίζω ότι η απαίτηση να σταματήσει ολοκληρωτικά, και αυτό γίνεται από μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας, δεν μπορώ να το αποδεχτώ ούτε να το υιοθετήσω.

Κ. Δήμαρχε, πολύς κόσμος σε συγκρίνει με τον Φαίδωνα, απλά με ένα πιο κατευναστικό και ήρεμο προφίλ διεκδίκησης, προσθέτω εγώ. Αν και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι είσαι πιο δημοφιλής και αποδεκτός από τον συνάδελφο στην Πάφο. Τι πιστεύεις εσύ για αυτό;

Εάν δεν έχεις αποφασιστικότητα και με τις πρώτες αντιδράσεις σταματά ή τα παρατάς τότε κατά την άποψή μου δεν μπορείς να είσαι καλός Δήμαρχος και δεν πρόκειται να γίνει κανένα έργο. Σε διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κάποιο έργο που δεν προκύπτουν προβλήματα ή αντιδράσεις. Ακούω εκεί που πρέπει να ακούσω ωστόσο χρειάζεται η απαραίτητη αποφασιστικότητα για να προχωρά η δουλειά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Λαρνακείς είναι ευχαριστημένοι και αυτό αποδείχτηκε και στις εκλογές. Όσοι προσπάθησαν να με «κτυπήσουν» με το Παττίχειο θεωρώ ότι στο τέλος έπαθαν αυτοί ζημία γιατί η πλειοψηφία των πολιτών έχει καθαρή κρίση.

Είναι δύσκολο πολύ να είσαι Δήμαρχος;

Είναι η πιο δύσκολη δουλειά. Ο Ανδρέας Χρίστου (πρώην Δήμαρχος Λεμεσού) που έχει περάσει από πολλά πόστα και έχει μεγάλη εργασιακή πείρα το έχει διαβεβαιώσει ότι πρόκειται για το πιο δύσκολο αξίωμα. Και αυτό το πιστεύω και εγώ γιατί δεν μπορείς να βρεις σχεδόν ποτέ ομοφωνία για ένα θέμα ή να είναι όλοι ευχαριστημένοι όσα και αν κάνεις όσες προσπάθειες και να καταβάλεις. Βρίσκεσαι καθημερινά αντιμέτωπος ακόμα και με το πιο μικρό καθημερινό θέμα που έχει ένα δημότης.

Και αυτό γιατί παρόλο που υπάρχουν τα αρμόδια τμήματα ωστόσο πολλοί δημότες απευθύνονται απευθείας σε εσένα.

Όντως αναλαμβάνεις και ευθύνες για πράγματα που είτε φταις είτε όχι, είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στο δημότη. Είσαι υπεύθυνος και φταις για όλα. Ο Δήμαρχος φταίει για όλα. (γέλιο)

Σε ποιο επίπεδο της υπομονής σου βρίσκεσαι σήμερα δηλαδή;

Ακόμα έχω υπομονή αλλά για αυτό το λόγο έχω πει ότι δεν θα ξανά διεκδικήσω τρίτη θητεία.

Άρα δεν θα επαναδιεκδικήσεις;

Όχι και το έχω ξεκαθαρίσω και ακριβώς ένας από τους λόγους είναι ότι θα παραμείνει μέχρις ότου έχω την απαραίτητη υπομονή. Αυτά τα πέντε χρόνια έχω πει ότι θα δουλέψω ακόμα πιο σκληρά γιατί όταν τελειώσω και τη δεύτερη μου θητεία θέλω να έχω κάνει αυτή την πόλη καλύτερη, να δώσω ότι έχω. Δεν είναι μόνο θέμα ότι ο Βύρας έκανε αλλά γιατί θέλω να παραδώσω μια πόλη που αύριο θα χαίρονται τα παιδία μας και θα έχω την ικανοποίηση ότι ήμουν και εγώ μέρος αυτής της βελτίωσης.

Άρα με το 65% δεν επαναπαύεσαι;

Όχι αντίθετα έχω περισσότερο κίνητρο, ελευθερία (δεν το κάνω για να ξανά εκλεγώ όπως πολλοί μπορεί να πίστεψαν) και περισσότερη ευθύνη να εργαστώ ακόμη πιο σκληρά. Δεν υπάρχει υστεροβουλία, ότι κάνω το κάνω γιατί το πιστεύω και γιατί θέλω να κάνω την πόλη καλύτερη. Νιώθω ακόμη πιο απελευθερωμένος και με ακόμη περισσότερο κίνητρο. Όλα όσα έχω υποσχεθεί θέλω να τα υλοποιήσω. Υπάρχουν αξιωματούχοι που δεν έχουν έγνοια τι έργο θα παράξουν ή τι θα παραδώσουν μετά, εμένα με ενδιαφέρει και για αυτό θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να βελτιώσω τη Λάρνακα και να τιμήσω τους δημότες που με εμπιστεύτηκαν, και τις δύο φορές.

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend