Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Κουτσούκ Χαμάμ στη Λάρνακα
Το Κουτσούκ Χαμάμ στη Λάρνακα

Το Κουτσούκ Χαμάμ στη Λάρνακα

 

 

Ίσως μόνο ένα ή δύο άτομα στη Λάρνακα γνωρίζουν για το Κουτσούκ Χαμάμ.
Αυτό ήταν ένα ιστορικό οίκημα σχεδόν απέναντι από την Μπουγιούκ τζαμί κοντά στο Κάστρο στην σημερινή οδό που θα αναφέρω πιο κάτω, και ήταν μεγάλο χάνι και σημαντικό λουτρό.

Υπήρχε από τουλάχιστο το 1750 και λειτουργούσε σίγουρα το 1950. Κατεδαφίστηκε σχετικά πρόσφατα για να κτιστεί το μεγάλο πολυόροφο πάρκινκ του Δημαρχείου, και άλλες παράγκες δίπλα. Ήταν δηλαδή τουλάχιστον 250, για να μην πω 300 χρονών. Αυτό το χάνι έμοιαζε με ‘έγκλειστρον μοναχών…μετά δωματίων εις διάφορα διαμερίσματα…εις το οποίον γίνονται δεκτοί όλοι οι ταξιδεύοντες….αντί μικράς δαπάνης’. (Ν.Γ. Κυριαζή, Συλλογή Ιστορικών Ειδήσεων της Πόλεως Σκάλα- Λάρνακα, σελ 20).

Αρκετοί όμως θα είδαν την οδό αυτού του χαμάμ, η πινακίδα άγρια καλυμμένη με αυτοκόλλητα, με το περίεργο όνομα Έσκι Τσιαρσί! Αρχίζει από το τζαμί εκεί που ήταν πριν λίγο καιρό κάτι παραπήγματα που πήραν φωτιά, και στρίφει δεξιά για να βγεί στην Βαλσμάκη.

 

Στα Τούρκικα είναι Eski Çarşı που σημαίνει Παλιά Αγορά, και ήταν η Τούρκικη παλιά αγορά (στους χάρτες Turkish Market Street).
Αφού αυτό το χάνι κατεδαφίστηκε για χάριν της ‘προόδου’, βάζω μια φωτογραφία από άλλο χάνι, του Λ.Γκλάζνερ από βιβλίο του Σωκράτη Αντωνιάδη. Εσείς τι προτιμάτε;

Ένα αποκαταστημένο παραδοσιακό οικοδόμημα 300 χρονών, ή το συνονθύλευμα παράγκων και δίπλα ένα τσιμεντένιο και σκοτεινό πάρκινκ;

Πηγή: Σκαλιώτικες Αναδρομές / Αρχείο Δρ. Μάριος Κυριαζής

Send this to a friend