Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στην Κύπρο για λαθρομετανάστευση
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Απόφαση – σταθμός για πάταξη της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης μεταφοράς με σαπιοκάραβα άτυπων μεταναστών χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι την ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου σε 36χρονο Σύρο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε αδικήματα που αφορούν υποβοήθηση για είσοδο στη Δημοκρατία 132 απαγορευμένων μεταναστών.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν την Πρωτοχρονιά του 2024, στη θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο, σε μια περίοδο όπου τα καράβια μεταναστών κατέφθαναν στα παράλια της Κύπρο επί καθημερινής βάσης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που επέβαλε ποτέ κυπριακό δικαστήριο για παρόμοιας φύσης υπόθεση.
Ο 36χρονος Σύρος, ο οποίος ήταν πλοηγός της βάρκας που μετέφερε τους 132 άτυπους μετανάστες, αρνήθηκε ενοχή σ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και ως εκ τούτου διεξήχθη ακροαματική διαδικασία, στα πλαίσια της οποίας κατέθεσαν εφτά μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι κρίθηκαν από το δικαστήριο ως αξιόπιστοι. Αντίθετα, η μαρτυρία του καταδικασθέντα κρίθηκε αναξιόπιστη και απορρίφθηκε. Η μη παραδοχή του κατηγορουμένου στο δικαστήριο θεωρήθηκε ως ένας σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας κατά την επιμέτρηση της ποινής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του Κακουργιοδικείου, ο 36χρονος συμφώνησε με λαθρέμπορους μεταναστών από το Λίβανο και τη Συρία να πλοηγήσει, από το Λίβανο με προορισμό την Κύπρο, ξύλινη βάρκα μήκους περίπου 12 μέτρων, η οποία καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν επικίνδυνα υπερφορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες (άτυπους μετανάστες), οι οποίοι κατέβαλαν (ο καθένας) από 3000 δολάρια για να ταξιδέψουν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με εξετάσεις που διενήργησε η Αστυνομία μετά την κατάσχεση της βάρκας, ο μέγιστος αριθμός επιβατών που θα μπορούσαν με ασφάλεια να επιβιβαστούν ήταν μονάχα 12, ενώ σ’ αυτήν επιβιβάστηκαν συνολικά 132 πρόσωπα… Ως αντάλλαγμα, ο Σύρος πλοηγός εξασφάλισε από τους λαθρέμπορους μεταναστών έκπτωση έξι χιλιάδων δολαρίων στο κόστος μεταφοράς στην Κύπρο του ιδίου, της συζύγου του και του ανήλικου παιδιού του.
Από καθαρή τύχη…
Τονίζοντας την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών φυλάκισης σε μια προσπάθεια ν’ αναχαιτιστεί το κύμα παράνομων μεταναστών, μέσω θαλάσσης, από γειτονικές χώρες, το Κακουργιοδικείο σημείωσε στην απόφασή του ότι ο κατηγορούμενος, με σκοπό το οικονομικό κέρδος, κατέστη μέρος οργανωμένης αλυσίδας παράκαμψης του νόμου, υποβοηθώντας μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στο έδαφος της Δημοκρατίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τους.
«Από καθαρή τύχη δεν κατέστη η Μεσόγειος Θάλασσα ο υγρός τάφος αυτών των ανθρώπων», υπογραμμίζει μ’ έμφαση το δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι σε μια βάρκα χωρητικότητας μόλις 12 ατόμων, στοιβάχτηκαν σαν «σαρδέλες» 132 πρόσωπα, για να κάνουν το ταξίδι προς Κύπρο.