Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Blue Youth Camp Ayia Napa, 8-13 Ιουλίου 2024
Blue Youth Camp Ayia Napa, 8-13 Ιουλίου 2024

Blue Youth Camp Ayia Napa, 8-13 Ιουλίου 2024

 

 

Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο καλοκαιρινό σχολείο «Blue Youth Camp, Αγία Νάπα», το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8 και 13 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της παιδικής εξοχής του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, στην Αγία Νάπα, με κύριο διοργανωτή το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου. Σκοπός του προγράμματος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και να ενημερωθούν για τα επαγγέλματα της θάλασσας.

Η διοργάνωση περιλάμβανεψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι ημερών με διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Πειράματα έγιναν μέσα και έξω από την τάξη. Σε ένα μικρό ταξίδι δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν, εν πλω, και να παρατηρήσουν τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου, φώκιες, χελώνες και μεγάλα θαλάσσια λιβάδιαΠοσειδωνίας. Τα παιδιά χάρηκαν το κολύμπι και το παιχνίδι, έχοντας πάντοτε την καθοδήγηση των ερευνητών και ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου. Στο Μουσείο Θάλασσας,εστίασαν στην ενάλια αρχαιολογία  με το Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρούκαι έμαθαν πώς εξελίχθηκε ιστορικά, μέσα στους αιώνες, η ναυπήγηση των πλοίων. Οι ναυταθλητικές δραστηριότητες περιλάμβαναν  κολύμβηση, κωπηλασία, κανό και ιστιοσανίδα και συνδυάστηκαν με βόλεϊ και τένις στην παραλία, καθώς και με παιχνίδια στην άμμο, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ειδικές ευχαριστίες στους εξωτερικούς συνεργάτες μας, το Μουσείο Θάλασσας, τον εισηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολάου, το 21ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παραλιμνίου, τους Ομαδάρχες, καθώς και το CYMEPA και τηνActive Zone Outdoor για την  συνεισφορά τους στην επιτυχημένη διοργάνωση.

 

Το πρόγραμμα «BlueYouthCamp»έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να διευκολύνει τη διάχυση των προϊόντων της εφαρμοσμένης έρευνας και της επιστημονικής γνώσης, που παράγονται στο Ινστιτούτο, με παιδαγωγική προσέγγιση, που στηρίζεται στη φυσική δραστηριότητα, το παιχνίδι και την συμμετοχή. Σκοπός μας είναι η κατανόηση της αξίας των θαλάσσιων και ωκεάνιων οικοσυστημάτων, η αντίληψη των κινδύνων που διατρέχουν από την μόλυνση και η ανάγκη για την προστασία τους.

Το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, κατόπιν της φετινής επιτυχίας και αποδοχής, θα επιδιώξει την ετήσια επανάληψη του προγράμματος, με περαιτέρω εμπλουτισμό του περιεχομένου και επέκταση σε περισσότερες περιόδους.

Send this to a friend