Home ΛΑΡΝΑΚΑ 50 χρόνια εισβολή και κατοχή – Λαρνακείς Πολιτικοί μας μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους
50 χρόνια εισβολή και κατοχή – Λαρνακείς Πολιτικοί μας μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους

50 χρόνια εισβολή και κατοχή – Λαρνακείς Πολιτικοί μας μεταφέρουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους

 

 

Του Αντρέα Πολυκάρπου

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή του 37% του νησιού μας.

50 χρόνια που δεν έφεραν ακόμη τη λύτρωση των προσφύγων και των όσων έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στα πεδία των μαχών.

 

Το Larnakaonline επικοινώνησε με Λαρνακείς Πολιτικούς προκειμένου να μας μεταφέρουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματα τους για τη μέρα αυτή.

Αννίτα Δημητρίου (Πρόεδρος Βουλής – Πρόεδρος ΔΗΣΥ): 50 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, 50 χρόνια βίαιου διαχωρισμού του κυπριακού λαού και της πατρίδας μας, 50 χρόνια πόνου, αβεβαιότητας, ανασφάλειας…

50 χρόνια διακαούς επιθυμίας και αγώνων για απελευθέρωση, επανένωση και ειρήνη στον τόπο μας…

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε, ούτε και ξεχνάμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, το δίκαιο. Δεν συμβιβαζόμαστε με μισή πατρίδα. Δεν ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι, οι αγνοούμενοί μας, περιμένουν. Η Κύπρος μας περιμένει.

Για ακόμη μια χρονιά τέτοια αποφράδα μέρα στέλνουμε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, στους ευρωπαίους εταίρους μας να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας. Να υπερασπιστούν το δίκαιο, να σταθούν με αλληλεγγύη στο πλάι μας.

Πώς μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να παραμένει μοιρασμένο, πώς μπορεί η Ευρώπη να αισθάνεται ασφαλής όταν ένα κομμάτι της βρίσκεται υπό κατοχή;

Θέλουμε και διεκδικούμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας. Ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και προοπτική σε μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς στρατούς κατοχής.

Θέλουμε και διεκδικούμε την λύτρωση της Κύπρου μας. Για όλους αυτούς που περιμένουν. Για τα παιδιά μας. Για το αύριο.

Ανδρέας Πασιουρτίδης (ΑΚΕΛ): Το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι ότι δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε και να συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση αλλά να συνεχίσουμε να προσπαθούμε στη συμφωνημένη βάση της λύσης ούτως ώστε τα 50 χρόνια να μην γίνουν 100.  Διότι, είτε γίνει διχοτόμηση, είτε συνεχιστεί η διαιώνιση του σημερινού status quo αυτό μόνο ζημιά μπορεί να φέρει.

Τέλος, δεν θα συμβιβαστούμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαίωση και επανένωση.

Σωτήρης Ιωάννου (ΕΛΑΜ): Εδώ και 50 χρόνια γράφεται το δράμα της εισβολής και της κατοχής στην πατρίδα μας. 50 χρόνια υποφέρουμε και θρηνούμε για τους νεκρούς μας, τους αγνοουμένους μας και τους πρόσφυγες μας καθώς και για το 37% της πατρίδας μας που βρίσκεται υπό κατοχή.

Στόχος μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού εδώ και 50 χρόνια διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχουν αποτύχει.

Στόχος μας, επίσης, είναι η διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίας κρατικής οντότητας καθώς και η απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Τέλος, η σημερινή μέρα είναι για να θυμόμαστε τις μητέρες των αγνοούμενων μας αλλά και τους εθνοφρουρούς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους.

Ανδρέας Αποστόλου (ΕΔΕΚ): Ο πατέρας μου και οι συμπολεμιστές του άφησαν τη ψυχή τους, τα νιάτα τους και τέσσερα παλληκάρια φίλους τους, αδερφούς τους στην Κερύνεια μας τέτοια ώρα πριν πενήντα χρόνια. Στον Άη Γιώρκη της Κερύνειας στις 20 Ιουλίου 1974 τέτοια ώρα δινόταν η θρυλική μάχη του 120 ΛΒΟ.

Ο πατέρας μου κτυπήθηκε στις 18:30 και κουβαλά ακόμη την αναπηρία του αλλά κυρίως το βάρος των νεκρών του Λόχου του και τον καημό της Λευτεριάς και της Επιστροφής.

Μεγαλώσαμε με της ιστορίες του, με την αλήθεια για την προδοσία και τη βαρβαρότητα του εχθρού αλλά κυρίως με την ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και τη φλόγα της επιστροφής.

Και εμείς στα παιδιά μας. Από γενιά σε γενιά η ιστορία και η ευθύνη μας.

50 Χρόνια – Δεν Ξεχνώ – Απελευθέρωση

Ανδρέας Βύρας (Δήμαρχος Λάρνακας): Δεν είναι μόνο η τραγικότητα των 50 χρόνων της εισβολής και της κατοχής αλλά είναι και το γεγονός ότι βλέπουμε τα τετελεσμένα να παγιώνονται.

Επίσης, δεν βλέπουμε και κάποια προοπτική αφού η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία παραμένουν αδιάλλακτες. Τέλος, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας είναι μονόδρομος.

 

Send this to a friend