Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στις 22 Ιουλίου ανοίγει η νέα Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου
Στις 22 Ιουλίου ανοίγει η νέα Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου

Στις 22 Ιουλίου ανοίγει η νέα Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου

 

 

Έτοιμη να αποτελέσει μια καλλιτεχνική και ιστορική αναφορά στον πολιτισμικό χάρτη της πόλης της Λάρνακας είναι η νέα Δημοτική Πινακοθήκη – Συλλογή Χριστοφόρου, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 22 Ιουλίου και θα στεγάζεται στο κτίριο της πόλης με την επωνυμία «Η Λέσχη με τα εφτά τζάκια» επί της Οδού Ζήνωνος Κιτιέως.

Σε ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι στις 16 Απριλίου υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Χαράλαμπο Χριστοφόρου, εκ μέρους της οικογένειας, η «Συμφωνία για τη δημιουργία της νέας Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου» και την παραχώρηση δωρεάς των έργων τέχνης προς το Δήμο Λάρνακας. “Αυτή η συμφωνία ενισχύει τη δέσμευση του Δήμου Λάρνακας για περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, αφού έρχεται να προσθέσει στην ήδη υπάρχουσα συλλογή των 500 έργων που κατέχει”, αναφέρεται.

Τα περίπου «150 έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών της Συλλογής Μαρίας και Χαράλαμπου Χριστοφόρου καταγράφουν με συνέπεια την πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το τέλος του 20ου. Η Συλλογή Μαρίας και Χαράλαμπου Χριστοφόρου αποτελεί καρπό επίμοχθης συλλεκτικής προσπάθειας πολλών δεκαετιών, ενώ το πολύτιμο και εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενό της, εξειδικεύεται σε Έλληνες καλλιτέχνες, ζωγράφους κυρίως, και πολύ λιγότερο χαράκτες», επισημαίνεται.

 

Ουσιαστικά, σημειώνει η ανακοίνωση, «η Συλλογή Χριστοφόρου παρουσιάζει καίριες πτυχές της ιστορίας της ελληνικής τέχνης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού grosso modo, τις τάσεις, τις εμμονικές προσκολλήσεις, τις διαφοροποιήσεις, τις ανανεωτικές γραφές, τις αναδιπλώσεις και τους πρωταγωνιστές της εργώδους διαδρομής προς την υιοθέτηση μιας εκφραστικής ελεύθερης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει «τις ευχαριστίες του προς τους Μαρία και Χαράλαμπο Χριστοφόρου για την ευγενική πρόθεσή τους να παραχωρήσουν μέρος της συλλογής τους και να δωρίσουν έργα τέχνης προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας. Η ενέργεια αυτή του ζεύγους Χριστοφόρου, επεκτείνει και εμπλουτίζει σημαντικά την συλλογή έργων του Δήμου Λάρνακας και παράλληλα ενισχύει τις προσπάθειες του Δήμου, ώστε ο πολιτισμός γενικότερα να λειτουργήσει ως παράμετρος εκπαίδευσης και ανάπτυξης», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι ο πρώτος όροφος του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού Λάρνακας στεγάζει τη νέα Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου.

H είσοδος στην Πινακοθήκη είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 24644304 και με το [email protected].

ΚΥΠΕ

Send this to a friend