Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Όχι και από το Εφετείο στις προαγωγές Αστυνόμων Β’ – Τεράστιο κενό αφού συμπαρασύρει και διορισμούς Βοηθών Αρχηγών
Όχι και από το Εφετείο στις προαγωγές Αστυνόμων Β’ – Τεράστιο κενό αφού συμπαρασύρει και διορισμούς Βοηθών Αρχηγών

Όχι και από το Εφετείο στις προαγωγές Αστυνόμων Β’ – Τεράστιο κενό αφού συμπαρασύρει και διορισμούς Βοηθών Αρχηγών

 

 

Τελεσίδικα άκυρες κρίθηκαν και από το Εφετείο οι προαγωγές πέντε προσώπων στη θέση του Αστυνόμου Β’, δύο εκ των οποίων στη συνέχεια διορίστηκαν στη θέση του βοηθού αρχηγού Αστυνομίας, γι’ αυτό και τώρα ανοίγει ο δρόμος για νέες προαγωγές.

Χθες, το Εφετείο εξέδωσε την απόφασή του στην έφεση του Γενικού Εισαγγελέα (ζητήθηκε και εκδικάστηκε κατ’ επείγον) κατά της ακυρωτικής απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου ημ. 1/9/2023, με την οποία έπεσαν οι προαγωγές πέντε αστυνόμων, ήτοι των Γ. Γεωργίου, Φ. Παπαηλία, Σ. Σπύρου, Ι. Μαυροχάννα και Θ. Αρναούτη. Τις προσφυγές είχαν καταχωρήσει οι Μιχάλης Κατσουνωτός και Αντώνης Αντωνίου.

Το Εφετείο συμφώνησε με το πρωτόδικο Δικαστήριο, ότι το σκεπτικό του υπουργού Δικαιοσύνης (σ.σ. ήταν ο Ιωνάς Νικολάου) δεν παρουσιάζει συνοχή και ενιαίο μέτρο κρίσης, καθότι επέλεξε τα πέντε ενδιαφερόμενα μέρη έναντι των δύο εφεσίβλητων, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της υπεροχής σε αρχαιότητα των πρώτων έναντι των τελευταίων (και κατά της υπεροχής σε προσόντα των τελευταίων υπέρ των πρώτων) ενώ εν συνεχεία επέλεξε τα πέντε ενδιαφερόμενα μέρη έναντι άλλων υποψηφίων γέρνοντας την πλάστιγγα στην αντίθετη πλευρά, ήτοι υπέρ της υπεροχής σε προσόντα των πρώτων έναντι των τελευταίων.

 

Ορθά, λοιπόν, το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση άνισου μέτρου κρίσης, κατά την επιλογή υποψηφίου προς πλήρωση θέσης, συνιστά λόγο ακύρωσης, διαπιστώνει το Εφετείο.

Σημειώνεται ότι θέμα ανάγεται από το 2014 όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη διοικητική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως να προάξει τέσσερα πρόσωπα στη θέση Αστυνόμου Β΄.

Συγκεκριμένα, επέλεξε τα νυν ενδιαφερόμενα μέρη Γ. Γεωργίου, Φ. Παπαηλία, Σ. Σπύρου, Ι. Μαυροχάννα και Θ. Αρναούτη. Οι κατά την επανεξέταση νέες προαγωγές προσβλήθηκαν ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου.

Με την απόφασή του ημερ. 1.9.2023, το πρωτόδικο Δικαστήριο ακύρωσε τις προαγωγές των πέντε ενδιαφερομένων μερών βρίσκοντας ότι παράνομα ο υπουργός δεν τήρησε σταθερό και ενιαίο μέτρο κρίσης, διότι άλλοτε πρόκρινε την αρχαιότητα έναντι των προσόντων και άλλοτε το αντίθετο. Κατά της ακυρωτικής αυτής απόφασης, καταχωρήθηκε έφεση, η οποία χθες απορρίφθηκε.

Μετά την εξέλιξη αυτή, πρέπει να γίνουν νέες επαναξιολογήσεις και ενδέχεται, όπως πληροφορείται το philenews, κάποιοι εκ των οποίων είχαν προαχθεί και στη συνέχεια διοριστεί ως βοηθοί αρχηγοί, να μην επαναπροαχθούν.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend