Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Νέος πονοκέφαλος για ΥΠΑΝ και σχολικές εφορείες το κόστος των κλιματιστικών
Νέος πονοκέφαλος για ΥΠΑΝ και σχολικές εφορείες το κόστος των κλιματιστικών

Νέος πονοκέφαλος για ΥΠΑΝ και σχολικές εφορείες το κόστος των κλιματιστικών

 

 

Μέχρι και 1.100 ευρώ ενδέχεται να στοιχίσει στις Σχολικές Εφορείες το κάθε κλιματιστικό, που θα τοποθετήσουν στα σχολεία, με το κόστος της εγκατάστασης να αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που προβληματίζει.

Δεν έχει τέλος το σίριαλ με την τοποθέτηση κλιματιστικών σε δημόσια σχολεία. Εκεί που μετά κόπων και πολλών καθυστερήσεων δόθηκε επιτέλους στις Σχολικές Εφορείες το πράσινο φως να προχωρήσουν με την λήψη προσφορών από εταιρείες για να προχωρήσει η εγκατάσταση των κλιματιστικών, τα εμπόδια συνεχίζονται.

Το κόστος των κλιματιστικών φαίνεται ότι έχει ξεφύγει κατά πολύ από τα χρήματα τα οποία υπολόγιζαν ότι θα διαθέσουν οι Εφορείες, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα. Ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί ότι για ένα κλιματιστικό θα δαπανούσαν κοντά στα 750 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης, το κόστος έχει ξεπεράσει τώρα τα 1.100 ευρώ ανά κλιματιστικό.

 

Αυτή η άνοδος στην τιμή αποδίδεται, από πλευράς των εταιρειών που προμηθεύουν τα σχολεία με κλιματιστικά, στο γεγονός ότι έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιαγράμματα, και για να προλάβουν να τοποθετήσουν τα κλιματιστικά στην ώρα τους θα χρειαστούν επιπλέον προσωπικό, γεγονός που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι Σχολικές Εφορείες θέτουν ως όρο στις συμβάσεις που υπογράφουν με τις εταιρείες ότι θα πρέπει η εγκατάσταση των κλιματιστικών να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών από την ημέρα που υπογράφεται η συμφωνία, προκειμένου να προλάβουν να τοποθετήσουν κλιματιστικά σε 50 σχολεία πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Προκειμένου λοιπόν οι Σχολικές Εφορείες να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΑΝ, θα πρέπει να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις έφερε δεύτερες σκέψεις.

Για το θέμα τα αύξησης του κόστους των κλιματιστικών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, Νίκος Μεγάλεμος, ο οποίος τόνισε ότι ενώ προηγουμένως όταν οι Εφορείες απευθύνονταν από μόνες τους στις εταιρείες, μέσω της έκδοσης σχετικού διαγωνισμού, θα δαπανούσαν κοντά στα 750 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της εγκατάστασης, το κόστος έχει ξεπεράσει τώρα τα 1.100 ευρώ ανά κλιματιστικό.

Εξήγησε ότι η διαφορά στην τιμή είναι καθαρά στο κόστος της εγκατάστασης, με τον κ. Μεγάλεμο να επισημαίνει ότι η εταιρεία στην οποία κατοχυρώθηκε εν τέλει η προσφορά στη Λευκωσία θα πρέπει να τοποθετήσει 288 περίπου κλιματιστικά μέσα σε 40 ημέρες, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να αυξήσει και το προσωπικό της.

Σημείωσε ακόμη ότι οι Εφορίες δεν έχουν και πολλές επιλογές ως προς το από ποιες εταιρείες μπορούν να προμηθευτούν τα κλιματιστικά, καθώς στην παρούσα φάση μόνο τρεις εταιρείες πληρούν τα κριτήρια και έχουν ενταχθεί στο Δυναμικό Σύστημα Αγορών του Γενικού Λογιστηρίου.

«Όταν βγήκαμε εμείς σε προσφορές, στο Σύστημα υπήρχαν μόνο δύο εταιρείες, και από τη μια μας ξεκαθάρισαν ότι δεν ενδιαφέρονται να καταθέσουν προσφορά, γιατί δεν θα ήταν σε θέση σε περίπτωση που το πράξουν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των κλιματιστικών εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Είχαμε επομένως μια μόνο προσφορά και έπρεπε να προχωρήσουμε προκειμένου να μπουν τα κλιματιστικά στα σχολεία πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε.

Τι θα πληρώσει η κάθε Εφορεία;

Εάν η τιμή ανά κλιματιστικό είναι στα 1.100 ευρώ, τότε συνεπάγεται ότι στη Λευκωσία, όπου θα τοποθετηθούν 288 κλιματιστικά, το συνολικό κόστος θα ανέλθει στις 316.800 ευρώ. Σε Λεμεσό και Λάρνακα, όπου θα εγκατασταθούν 250 κλιματιστικά, το κόστος ενδέχεται να ανέλθει στις 275.000 ευρώ ανά επαρχία, ενώ στην Πάφο για τα 188 κλιματιστικά θα πληρώσουν ενδεχομένως 206.800 ευρώ.

Προβλήματα σε Λεμεσό και Πάφο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σχολική Εφορεία Λεμεσού σκέφτονται να μην προχωρήσουν με την τοποθέτηση των κλιματιστικών λόγω κόστους. Συγκεκριμένα, η διαδικασία λήψης προσφορών για την επαρχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τις δύο προσφορές που έλαβε η Εφορεία να απέχουν κατά πολύ από το κόστος που είχε υπολογιστεί αρχικά. Φαίνεται ότι η διαφορά στην τιμή που αγόραζαν προηγουμένως ένα κλιματιστικό, σε σχέση με τώρα, καταγράφει αύξηση κοντά στο 60-70%, και έτσι υπάρχει περίπτωση η Εφορεία να μην προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης. Ο «Π» επικοινώνησε με τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού, όπου μας λέχθηκε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις όποιες πληροφορίες, ενώ μας επισημάνθηκε ότι για την οποιανδήποτε απόφαση λάβουν θα ενημερώσουν πρώτα το αρμόδιο υπουργείο. Παρόμοιας φύσεως προβλήματα φαίνεται να προκύπτουν και στην επαρχία Πάφου, ενώ υπενθυμίζεται ότι Πάφος, Λάρνακα και Αμμόχωστος παραμένουν χωρίς προέδρους στις Σχολικές Εφορείες, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον τρόπο δράσης τους.

Ανησυχεί η ΕΥ

Το αυξημένο κόστος των κλιματιστικών προκαλεί το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου της, Μάριο Πετρίδη, να εξηγεί σε δηλώσεις του ότι πρέπει να γίνονται προσφορές για μεγάλο αριθμό σχολείων ώστε να επιτυγχάνεται χαμηλότερο κόστος και τονίζει ότι φτάνουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα έγγραφα και θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Αναφέρθηκε ακόμη στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι το καλύτερο αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος για τους φορολογούμενους που θα πληρώνουν αυτή τη δαπάνη.

Ξεκινά η Λευκωσία

Παρά τον αναβρασμό και τα προβλήματα που υπάρχουν γενικότερα σε σχέση με την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα, το αργότερο αύριο, αναμένεται να τοποθετηθούν τα πρώτα σε σχολεία στην επαρχία Λευκωσίας. Η αρχή θα γίνει, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλεμος, από το Δημοτικό Σχολείου Λυκαβηττού, στο οποίο παραλήφθηκαν χθες τα πρώτα κλιματιστικά.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend