Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Ο Δήμος Λάρνακας χαιρετίζει την απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων, από Διαδικασίες Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων, για οριζόντιο αποκλεισμό της εταιρείας Lois Builders Ltd, απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024.

Ο Δήμος Λάρνακας είχε υποβάλει αίτημα για οριζόντιο αποκλεισμό, του εν λόγω οικονομικού φορέα, λόγω των παραβιάσεων της σύμβασης για το έργο κατασκευής της νέας δημοτικής αγοράς και του δημοτικού χώρου στάθμευσης, στο κέντρο της πόλης (υπόθεση 1/2023). Η σύμβαση αυτή τερματίστηκε από τον δήμο στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, η Επιτροπή Αποκλεισμού, δέχθηκε πλήρως τις θέσεις του δήμου κι έκρινε ότι ο τερματισμός της σύμβασης ήταν δικαιολογημένος, λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης εκ μέρους του εργολάβου να παραδώσει το έργο καθώς και της ύπαρξης κακοτεχνιών στο κτήριο της νέας αγοράς, κάτι που αποτελεί σοβαρή κι επαναλαμβανόμενη πλημμέλεια.

 

Η Επιτροπή Αποκλεισμού συμφώνησε, επίσης, με τις θέσεις του Δήμου Λάρνακας, ότι η Lois Builders δεν προέβαλε οποιαδήποτε μέτρα για απόδειξη της αξιοπιστίας της και ως εκ τούτου προχώρησε στον οριζόντιο αποκλεισμό της εταιρείας απ’ όλες τις δημόσιες συμβάσεις για περίοδο δύο ετών από την ημερομηνία τερματισμού της σύμβασης για την δημοτική αγορά.

«Ο Δήμος Λάρνακας δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται με υψηλά πρότυπα διαφάνειας και υπευθυνότητας, εξασφαλίζοντας ότι τα δημόσια έργα εκτελούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων για το καλό της πόλης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουμε, ότι η εταιρεία Lois Builders Ltd είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την ανέγερση της νέας δημοτικής αγοράς και τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκίνησε τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες. Το συμβόλαιο προνοούσε παράδοση του έργου τον Μάρτιο του 2020.

Από τότε, όμως, παρατηρήθηκαν πάμπολλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών, ο εργολάβος ζήτησε αρκετές παρατάσεις για παράδοση του έργου, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 2021 ο Δήμος Λάρνακας ν’ αναγκαστεί να τερματίσει την σύμβαση, αφού εκτός από τις καθυστερήσεις, στο κτήριο της αγοράς διαπιστώθηκαν σοβαρές κακοτεχνίες.

Τελικά, η νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας αποπερατώθηκε έπειτα από προκήρυξη νέου διαγωνισμού τον Ιανουάριο του 2023 και άνοιξε τις πύλες της για το κοινό τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Υπάρχει ασάφεια;

————————- 

Στο μεταξύ, φαίνεται να προκύπτει ασάφεια ως προς την απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού για οριζόντιο αποκλεισμό της εταιρείας Lois Builders για περίοδο δύο χρόνων από την ημερομηνία τερματισμού της σύμβασης για την Δημοτική Αγορά Λάρνακας.

Επί της ουσίας η απόφαση αυτή δεν είναι πλέον σε ισχύ, ωστόσο στο μεσοδιάστημα η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε, τον Ιούλιο του 2022, το έργο ανακατασκευής του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας, με τις εργασίες να βρίσκονται σ’ εξέλιξη. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να διασαφηνιστεί από τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας και των δημοτικών αρχών που κατακύρωσαν την προσφορά.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η υπό αναφορά εταιρεία έχει αναλάβει και το έργο εξωραϊσμού και ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, ένα έργο που παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις, με το νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου να καθορίζεται για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Send this to a friend