Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Γεωργοί: «Μας θεωρούν αφελείς, μεταφέρουν το κόστος σ’ εμάς»
Γεωργοί: «Μας θεωρούν αφελείς, μεταφέρουν το κόστος σ’ εμάς»

Γεωργοί: «Μας θεωρούν αφελείς, μεταφέρουν το κόστος σ’ εμάς»

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Καθόλου δεν ικανοποιούν τους αγρότες τα μέτρα, ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ, που εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας κατά της λειψυδρίας, με στόχο οι γεωργοί να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις μεγάλες αποκοπές νερού, που έχουν επιβληθεί για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αξιοποίηση γεωτρήσεων από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο με σκοπό την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου προς όφελος των γεωργών, επεξεργασία υφάλμυρου νερού, μείωση απωλειών δικτύου και σπατάλης νερού σε συνεργασία με τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης και τους φορείς ύδρευσης και αυστηροποίηση της νομοθεσίας για μείωση της ανεξέλεγκτης χρήσης και σπατάλης νερού, με αύξηση των ποινών και βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της.

 

Επιπρόσθετα, το υπουργείο αποφάσισε την επιδότηση εγκατάστασης μικρών ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας θαλασσινού νερού για άρδευση από ομάδες παραγωγών καθώς και την ενίσχυση της αποκατάστασης της υδατοπρομήθειας κοινοτήτων με σκοπό την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών ύδρευσης λόγω της ανομβρίας.

Πέραν των πιο πάνω, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως θα παρέχει στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης προς τους γεωργούς για ορθολογική διαχείριση του νερού, ενώ θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που σχετίζονται με δυσμενή κλιματικά φαινόμενα για στήριξη του αγροτικού κλάδου.

Εμμένουν στις θέσεις τους

————————————–

Παρά τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Γεωργίας, οι γεωργοί εμμένουν στην απόφασή τους, για πραγματοποίηση ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας (22/7) στην Ξυλοφάγου και στην επαρχία Πάφου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν εξαιτίας των μειωμένων ποσοτήτων νερού που καταλήγουν στις καλλιέργειες τους. Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους γεωργούς, οι αποκοπές νερού άγγιξαν φέτος το 60%, με τους αγρότες να ζητούν αύξηση της παροχής νερού από τον νότιο αγωγό κατά δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις καλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια και κατά ένα εκατομμύριο από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου για τις καλλιέργειες στην επαρχία Πάφου.

Οι αγρότες προειδοποιούν ότι η αποκοπή μεγάλων ποσοτήτων νερού οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σ’ εξαφάνιση, την ίδια ώρα που χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν περίπου πέντε χιλιάδες οικογένειες γεωργών.

O εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών Αντρέας Κάρυος δήλωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο δεν ικανοποιούν τους αγρότες, προσθέτοντας ότι η μείωση του νερού έγινε σε πολύ μεγάλο ποσοστό, γεγονός που έχει φέρει τους γεωργούς σε απόγνωση.

Ειδικά για το μέτρο που αφορά την επεξεργασία υφάλμυρου νερού, ο κ. Κάρυος είπε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει μεγάλο κόστος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. «Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς γεωργικές ασχολίες. Με τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο, είναι σαν να μας θεωρεί… αφελείς, αφού στην ουσία μεταθέτει το κόστος σ’ εμάς», επισήμανε.

Send this to a friend