Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξεσηκώνονται οι αγρότες την Δευτέρα στη Ξυλοφάγου και Πάφο
Ξεσηκώνονται οι αγρότες την Δευτέρα στη Ξυλοφάγου και Πάφο

Ξεσηκώνονται οι αγρότες την Δευτέρα στη Ξυλοφάγου και Πάφο

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι γεωργοί των Κοκκινοχωρίων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μειωμένες ποσότητες νερού που έχουν στη διάθεσή τους, για το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που θα έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα, προγραμματίζονται για την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου.

 

Ο εκπρόσωπος των γεωργών, Ανδρέας Κάρυος, δήλωσε ότι οι αγρότες από τα Κοκκινοχώρια θα μαζευτούν σε περιοχή της Ξυλοφάγου (στο ammunition), ενώ εκδήλωση διαμαρτυρίας, για τον ίδιο λόγο, θα πραγματοποιήσουν και οι γεωργοί της επαρχίας Πάφου, σε χώρο που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Ο κ. Κάρυος είπε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, προειδοποίησε, όμως, πως εάν δεν εισακουστεί το αίτημα των γεωργών για αύξηση των ποσοτήτων νερού που τους παρέχονται, τότε θα ακολουθήσουν πιο δυναμικά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος των γεωργών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, υπενθυμίζοντας ότι οι μειώσεις στην παροχή νερού στα Κοκκινοχώρια από τον Νότιο Αγωγό και στην Πάφο από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου ξεκίνησαν από το 2022.

«Φέτος οι μειώσεις έφτασαν στο 60%. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 μας παραχωρούσαν νερό 14 ώρες την εβδομάδα, ενώ σήμερα μας παραχωρούν μόνο τέσσερις ώρες την εβδομάδα.

Στην περιοχή των Κοκκινοχωρίων μας παρέχουν συνολικά έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και απέμειναν μονάχα δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το νερό που εξασφαλίζουμε από τις γεωτρήσεις θεωρείται επικίνδυνο επειδή είναι υφάλμυρο. Δεν υπάρχει άλλη πηγή νερού για τους αγρότες», σημείωσε ο κ. Κάρυος, ο οποίος πρόσθεσε πως εφόσον συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση με την μειωμένη παροχή νερού, τότε αναπόφευκτα θα είναι μειωμένη και η παραγωγή πολλών γεωργικών προϊόντων.

Το γεγονός αυτό, παρατήρησε, θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. «Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την Υπουργό Γεωργίας και το Τμήμα Υδάτων, εξηγήσαμε το σοβαρό πρόβλημα που θα προκαλέσει η μειωμένη διάθεση νερού στον πρωτογενή τομέα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με αρνητικές συνέπειες στους γεωργούς, στους καταναλωτές, αλλά και στις ποσότητες που εξάγονται στο εξωτερικό, κυρίως στην πατατοκαλλιέργεια.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν λογαριάζουν τις ζημιές που θα προκληθούν και δεν αποδέχονται την εισήγησή μας για περισσότερες ποσότητες νερού το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», επισήμανε ο κ. Κάρυος. Οι αγρότες ζητούν την αύξηση της παροχής νερού από τον Νότιο Αγωγό κατά δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα και κατά ένα εκατομμύριο από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.

Η θέση του Υπ. Γεωργίας

———————————–     

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Γεωργίας υπεραμύνεται των αποφάσεών του και σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ήδη επεξεργάζεται σειρά μέτρων για να βοηθήσει τους αγρότες. «Εφόσον τα μέτρα αυτά αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, τότε θα αναθεωρηθούν», επισημαίνει. Η θέση του Υπουργείου Γεωργίας είναι ότι από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν ενημερωθεί σχετικά οι γεωργοί για τις μειωμένες παροχές νερού, προκειμένου να προγραμματίσουν την παραγωγή τους.

Ο λόγος που ακολουθείται αυτή η πολιτική, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, είναι το γεγονός ότι διανύουμε την10η χειρότερη χρόνια σε βροχόπτωση από το 1900, με τα φράγματα να έχουν πληρότητα μόλις 38%. «Ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες για να έχουμε 100% ικανοποίηση αναγκών ύδρευσης και ασφαλή αποθέματα για του χρόνου», σημειώνει το Υπ. Γεωργίας, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί πέραν των 50 Δηλώσεων Ζημιάς για αποζημιώσεις λόγω καύσωνα.

 

 

 

Send this to a friend