Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες
Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες

Στην φυλακή ο νευροχειρουργός για τις βαλβίδες

 

 

Πρόκειται για την υπόθεση με την πώληση μαγνητικής βαλβίδας εγκεφάλου, η οποία αν και παρεχόταν από το νοσοκομείο δωρεάν, ο κατηγορούμενος έπεισε ασθενή του και τους συγγενείς της, να την αγοράσουν έναντι €1.500 από τη σύζυγό του.

Δεν την γλίτωσε, αυτή την φορά την φυλακή, ο νευροχειρουργός, ο οποίος φαίνεται να έκανε επιστήμη την απάτη σε βάρος ασθενών του, αλλά και του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Ο γιατρός θα περάσει τα επόμενα 2 χρόνια και κάτι από την ζωή του στην φυλακή, ύστερα από σχετική απόφαση που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Πρόκειται για την υπόθεση με την πώληση μαγνητικής βαλβίδας εγκεφάλου, η οποία αν και παρεχόταν από το νοσοκομείο δωρεάν, ο κατηγορούμενος έπεισε ασθενή του και τους συγγενείς της, να την αγοράσουν έναντι €1.500 από τη σύζυγό του, στα πλαίσια χειρουργικής επέμβασης στην οποία θα προέβαινε η παραπονούμενη.

 

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούνιο όταν κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, την αγορασθείσα βαλβίδα ουδείς την είδε και ουδείς έμαθε γι’ αυτήν στο Νοσοκομείο. Δεν αναφέρθηκε από οποιονδήποτε τρίτο η κατοχή της, δεν χρησιμοποιήθηκε στο χειρουργείο και ούτε ήταν εις γνώση των άλλων γιατρών ότι υπήρχε και δεύτερη εφεδρική βαλβίδα.

Με σημερινή απόφασή του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, επισημαίνει πως τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί είναι πολύ σοβαρά. Ο κατηγορούμενος ήταν γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο και με τις πράξεις του καταχράστηκε το ρόλο και την εμπιστοσύνη που του επέδειξε η ασθενής και οι συγγενείς της, τόσο ως γιατρός, όσο και ως δημόσιος λειτουργός.

Το Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο, συντρέχουσες πολύμηνες ποινές φυλάκισης, με τη μεγαλύτερη αυτή των 32 μηνών στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας Παράλληλα, επέβαλε ποινή 28 μηνών στην κατηγορία της εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και 18 μηνών στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην κατηγορούμενη σύζυγο του γιατρού επέβαλε πολύμηνες ποινές φυλάκισης σε 3 κατηγορίες, με τη μεγαλύτερη αυτή των 24 μηνών.

Το Δικαστήριο εξέτασε και το ζήτημα αναστολής των ποινών φυλάκισης που επέβαλε στον κατηγορούμενο γιατρό, σημειώνοντας ότι παρά τους μετριαστικούς παράγοντες υπέρ του, είναι τέτοια η σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξε και ήταν τέτοιος ο δικός του ρόλος στη διάπραξή τους, που όπως σημειώνει στην απόφασή του ο δικαστής, Ξενής Ξενοφώντος, «δεν δικαιούται δεύτερης ευκαιρίας».

Σε ό,τι αφορά την σύζυγο του γιατρού, το Δικαστήριο έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία αναστέλλοντας την ποινή φυλάκισης για περίοδο 3 ετών.

Όσον αφορά τον γιατρό, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάθεται στο σκαμνί. Η πρώτη χρονικά «περιπέτεια» του γιατρού αφορά την απόφαση που εκδόθηκε εναντίον του στις 15 Φεβρουαρίου 2016, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για ιατρική αμέλεια, με τον νευροχειρουργό να καλείται να πληρώσει το ποσό των €168.000.

Εις βάρος του γιατρού βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μια δίκη, η οποία αφορά τις «δραστηριότητές» του εντός του ΓεΣΥ. Ο νευροχειρουργός αποβλήθηκε από σύστημα, καθώς είχε εντοπιστεί από τον ΟΑΥ ότι είχε καταχραστεί κατ’επανάληψη το σύστημα και ενώ είχε τεθεί εκτός ΓεΣΥ, συνέχιζε για κάποιο διάστημα να εξετάζει δικαιούχους του συστήματος, μέσω του γιού του, με αποτέλεσμα να δει και ο γιός του την πόρτα της εξόδου από το σύστημα.

 

Send this to a friend