Έρευνα του CMIRS: Την τ/κ ηγεσία εμπιστεύονται λιγότερο οι Τ/κ
Οι τρεις «θεσμοί» του ψευδοκράτους που εμπιστεύεται περισσότερο η κοινωνία στα κατεχόμενα είναι η «αστυνομία», η «δικαιοσύνη» και η «επίτροπος διοίκησης», ενώ οι «θεσμοί» που εμπιστεύεται λιγότερο είναι η «κυβέρνηση», η «προεδρία» και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας τριμηνιαίας έρευνας από το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης Ταυτότητας και Δικαιωμάτων – CMIRS τον Ιούνιο του 2024.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι η έρευνα διεξήχθη πρόσωπο με πρόσωπο με δείγμα 500 ατόμων. Οι συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι η εμπιστοσύνη στον «πρόεδρο» ήταν 19,5%, στην «κυβέρνηση» 17,5% και στο «κοινοβούλιο» 20,2%. Κατά συνέπεια, 4 στους 5 ανθρώπους δεν εμπιστεύονται αυτούς που «κυβερνούν τη χώρα».
Επίσης, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τα πράγματα στα κατεχόμενα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση είναι 17,47%, ενώ το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε δύο χρόνια ανέρχεται σε 53,61%.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, η διευθύντρια του CMIRS, Μινέ Γιουτσέλ επεσήμανε ότι τα δύο προβλήματα που βρίσκονται στην κορυφή των πέντε σημαντικότερων προβλημάτων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, είναι «η ανικανότητα και οι ανίκανοι ηγέτες» και η «διαφθορά», γεγονός που δείχνει το «πρόβλημα διακυβέρνησης και διαχείρισης».
«Σήμερα, αν το 50% των ανθρώπων που ζουν στη χώρα δεν πιστεύει ότι αυτή η χώρα είναι βιώσιμη, αυτή είναι μια πολύ προβληματική κατάσταση», δήλωσε η Γιουτσέλ, τονίζοντας ότι η «πληθυσμιακή και οικονομική δομή της χώρας δεν είναι βιώσιμη» και ότι «η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς που θα έπρεπε να το διορθώσουν αυτό, έχει οδηγήσει την κοινωνία σε σοβαρή απόγνωση» .
Πρόσθεσέ ότι ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα έχουν φτάσει στο ανώτατο ψηλό επίπεδο, η κοινωνική εμπιστοσύνη έχει υποστεί σοβαρή διάβρωση λόγω παραγόντων όπως η διαφθορά, η δωροδοκία κ.λπ. και αυτό που χρειάζεται περισσότερο, είναι μια διοίκηση και ένας ηγέτης που θα διασφαλίσει την ενότητα και την αλληλεγγύη της κοινωνίας, θα αποκαταστήσει την αυτοπεποίθηση και θα ενώσει την κοινωνία στο πλαίσιο ενός κοινού στόχου και οράματος.
Για την αποκατάσταση της κοινωνικής αυτοπεποίθησης, απαιτείται μια σοβαρή ανανέωση του κοινωνικού συμβολαίου, όπως είπε. Προκειμένου η κοινωνία και οι κρατικοί θεσμοί/διοίκηση της χώρας να εμπιστευτούν ξανά ο ένας τον άλλον, πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης και υπάρχει ανάγκη για όραμα, σχέδιο και εποπτεία στη διοίκηση της «χώρας», κατέληξε η κ. Γιουτζέλ.
ΚΥΠΕ