Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΔΕΚ: Παντοτινά υψωμένη σημαία της ΕΔΕΚ, οι αγώνες των ηρωικών εδεκιτών αντιστασιακών
ΕΔΕΚ: Παντοτινά υψωμένη σημαία της ΕΔΕΚ, οι αγώνες των ηρωικών εδεκιτών αντιστασιακών

ΕΔΕΚ: Παντοτινά υψωμένη σημαία της ΕΔΕΚ, οι αγώνες των ηρωικών εδεκιτών αντιστασιακών

 

 

Ανακοίνωση ΕΔΕΚ για επέτειο Πραξικοπήματος

Στις 15 Ιουλίου 1974, η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β΄, τα υποχείρια των ξένων και κυρίως νατοϊκών κύκλων, διέπραξαν αποτρόπαιο εθνικό έγκλημα, προδίδοντας την πατρίδα, με το πραξικόπημα κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Γνώριζαν πολύ καλά ότι το πραξικόπημα θα διευκόλυνε την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο με στόχο την κατάληψη κυπριακών εδαφών και την επιβολή της διπλής ένωσης, γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός «προδότες» θα τους βαραίνει ακόμα και μετά θάνατον.

 

Γνώριζαν ότι εκτελούσαν σχέδια εγκεφάλων εκτός Κύπρου, γι’ αυτό πέραν από προδότες, κατηγορούνται και ως πληρωμένοι προδότες.

Σήμερα, η ΕΔΕΚ τιμά τους ηρωικούς αντιστασιακούς, αυτούς που πραγματικά αντιστάθηκαν στην παρανομία και την προδοσία, τους νεκρούς και ζώντες εδεκίτες, οι οποίοι αδίστακτα παραμέρισαν την επιλογή της υποχώρησης και της αναξιοπρέπειας και επέλεξαν τον αγώνα.

Το σύνθημα «ΕΔΕΚ – ΛΑΟΣ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» ακουγόταν σε όλα τα σημεία της Κύπρου που οι πραξικοπηματίες γονάτισαν μπροστά στη μόνη οργανωμένη αντίσταση, αυτή των εδεκιτών με καθοδηγητή τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Η ΕΔΕΚ κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος, τιμώντας την ιστορία της, τις αρχές της, τον όρκο της έναντι της πατρίδας και του λαού.

Πενήντα χρόνια μετά και βιώνοντας τις συνέπειες της προδοσίας, διακηρύσσουμε και προειδοποιούμε:

Όπως αντισταθήκαμε στην τουρκοανταρσία

Όπως αντισταθήκαμε στο πραξικόπημα

Όπως αντισταθήκαμε σε διχοτομικές, προδοτικές «λύσεις»

Θα αντισταθούμε στην όποια μεθόδευση αποσκοπεί στο ξεπούλημα της πατρίδας μας.

Θα παραμείνουμε ανάχωμα σε «λύσεις» που θα οδηγούν στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκχώρηση του ελέγχου της Κύπρου στην Τουρκία, στην εξαφάνιση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Πιστοί στον όρκο του νεκρού ποιητή Δώρου Λοΐζου:

«Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε όποιοι και να’ ναι όσο δυνατοί και να’ ναι».

Send this to a friend