Κάμερες τροχαίας: «Κόκκινο» στις 7 από τις 9 προτάσεις νόμου, τα δύο «ναι»
Κόκκινο στις 7 από τις 9 προτάσεις νομού βουλευτών που αφορούν τις κάμερες τροχαίας δείχνει το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. Ο Πρόεδρος του και υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφειάδης απορρίπτει τις προτάσεις είτε λόγω σύγκρουσης με τον νόμο, είτε γιατί δεν συνάδουν με την αποτρεπτικότητα των ποινών.
Αυτό προκύπτει από επιστολή του προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Χωρίς δεύτερη κουβέντα, το Συμβούλιο απορρίπτει τις προτάσεις ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ για καταβολή του εξώδικου με δόσεις.
Αλέξης Βαφεάδης – Υπουργός Μεταφορών
«Η υιοθέτηση/εφαρμογή του μέτρου αυτού προαπαιτεί αξιολόγηση του κάθε αιτήματος για αποπληρωμή με δόσεις, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (οικονομικά ή/και άλλα) που θα πρέπει να τεθούν από την αρμόδια Αρχή που εκδίδει το εξώδικο πρόστιμο».
Το Συμβούλιο εκφράζει ακόμη την κάθετη διαφωνία του για το θέμα της εγκατάστασης χρονομέτρου στα φώτα τροχαίας στα οποία υπάρχουν κάμερες.
Αλέξης Βαφεάδης – Υπουργός Μεταφορών
«Σε δοκιμαστική εφαρμογή που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία το 2022 σε τρεις φωτοελεγχόμενες συμβολές, διαφάνηκε ότι η λειτουργία χρονομέτρη για τον εναπομείναντα χρόνο πρασίνου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ταχυτήτων και την παραβίαση του κίτρινου φαναριού».
Αντισυνταγματική θεωρεί το Συμβούλιο και την πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, για μη άσκηση ποινικής δίωξης, σε περίπτωση παράβασης μη συμμόρφωσης με κανόνες για φώτα τροχαίας ή παραβίασης του ορίου ταχύτητας από εκπαιδευόμενους οδηγούς.
Αλέξης Βαφεάδης – Υπουργός Μεταφορών
«Το Συμβουλίου τονίζει ότι η πρόταση αντίκειται την αρχή της ισότητας όπως καθιερώνεται από το Σύνταγμα καθώς όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και άρα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».
Την ίδια τύχη είχε και η δεύτερη πρόταση νόμου του Χρύσανθου Σαββίδη η οποία προέβλεπε την αύξηση του ορίου των βαθμών ποινής από 12 σε 20. Όπως και η πρόταση που κατατέθηκε για έκπτωση σε περίοδο αποπληρωμής εξώδικου εντός 30 ημερών. Τουναντίον, το Συμβούλιο συμφωνεί μόνο με δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς ΔΗΣΥ.
Η πρώτη για αύξηση της περιόδου αποπληρωμής εξωδίκου από 30 ημέρες στις 60 – από την ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης. Και η δεύτερη για παρέκταση του διαστήματος για άσκηση δίωξης εναντίον προσώπου που δεν αποπλήρωσε εξώδικο πρόστιμο από 45 σε 60 ημέρες.