«Ναι» στην αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5% είπε η Ολομέλεια
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την Πέμπτη νόμο για αύξηση του επιδόματος τέκνου και επέκταση των κριτηρίων, μαζί με μια σειρά άλλων σημαντικών νομοθετημάτων, ύστερα από μια πολύωρη συνεδρία.
Με τον νόμο αυξάνεται το ύψος του επιδόματος τέκνου κατά 5%. Παράλληλα, παραχωρείται το δικαίωμα χορήγησης επιδόματος σε ποσοστό που ανέρχεται στο 50% του συνολικού ύψους του επιδόματος σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, οι οποίες έχουν εξαρτώμενα τέκνα φοιτητές μέχρι 23 ετών και σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, οι οποίες έχουν εξαρτώμενα τέκνα άρρενες φοιτητές μέχρι 24 ετών, εφόσον τα εν λόγω τέκνα υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία.
Σύμφωνα με τα όσα είχαν λεχθεί από τους αρμόδιους κατά τη συζήτηση του ν/σ, στις περιπτώσεις των δικαιούχων επιδόματος τέκνου με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα στους οποίους το επίδομα τέκνου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, η προτεινόμενη αύξηση του 5% του ύψους αυτού θα ενσωματωθεί στην επόμενη μηνιαία καταβολή του επιδόματος.
Για τους μήνες του έτους 2024 που προηγήθηκαν της επικείμενης ψήφισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων η εν λόγω αύξηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους ως εφάπαξ ποσό.
Παράλληλα στις περιπτώσεις δικαιούχων επιδόματος τέκνου με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα στους οποίους το επίδομα τέκνου καταβάλλεται σε ετήσια βάση και το σχετικό επίδομα έχει ήδη χορηγηθεί για το έτος 2024, η προτεινόμενη αύξηση του 5% του ύψους αυτού θα χορηγηθεί στους δικαιούχους ως εφάπαξ ποσό.
Επίσης η Ολομέλεια ενέκρινε δύο νόμου που τροποποιούν υφιστάμενες νομοθεσίες, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης.
Ειδικότερα, με τις πρόνοιες του πρώτου νόμου προβλέπονται καθορισμός απλούστερων διαδικασιών όσον αφορά στην είσοδο και διαμονή πολιτών τρίτων χωρών στη Δημοκρατία με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης ως κατόχων μπλε κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της οικογένειάς τους.
Προβλέπεται μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης διάρκειας της σύμβασης εργασίας, για σκοπούς απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης, ώστε να είναι τουλάχιστον έξι μήνες αντί τουλάχιστον δώδεκα μήνες, που ισχύει σήμερα.
Παράλληλα στη διαδικασία καθορισμού του συνολικού αριθμού των πολιτών τρίτων χωρών, που θα δύνανται να εισέλθουν και να διαμείνουν στη Δημοκρατία, για σκοπούς απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης, λαμβάνονται υπόψη οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και η κατάσταση στην αγορά εργασίας στη Δημοκρατία, όπως και η ικανότητα της Δημοκρατίας για την υποδοχή πολιτών τρίτων χωρών.
Επίσης εισάγεται καθορισμός κατώτατου ορίου ακαθάριστου ετήσιου μισθού των κατόχων μπλε κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτό κατ’ ελάχιστον να ισούται με τον μέσο ακαθάριστο ετήσιο μισθό στη Δημοκρατία, αλλά να μην ανέρχεται σε περισσότερο από 1,6 φορά επί το ύψος του μέσου ακαθάριστου ετήσιου μισθού στη Δημοκρατία.
Οι νόμοι αναγνωρίζουν την κατοχή επαγγελματικών δεξιοτήτων στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, δηλαδή των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που πιστοποιούνται με επαγγελματική εμπειρία, ως ισοδύναμων με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που πιστοποιούνται με ανάλογους τίτλους σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρέχεται η δυνατότητα σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας να αιτούνται τη χορήγηση μπλε κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύονται αυτά τα δικαιώματα για κατόχους και μέλη των οικογενειών τους.
Με τις πρόνοιες του δεύτερου νόμου προβλέπεται ειδικότερα η εξαίρεση των περιπτώσεων πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση διαμονής στη Δημοκρατία ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, από το πεδίο εφαρμογής του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Προϋποθέσεις Εισόδου και Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών με σκοπό την Έρευνα, τις Σπουδές, την Πρακτική Άσκηση, την Εθελοντική Υπηρεσία, τις Ανταλλαγές Μαθητών ή τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα) Νόμου.
Στο στάδιο της μελέτης των νομοσχεδίων, οι βουλευτές αποφάσισαν, με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, Εργασίας και του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, την προσθήκη πρόνοιας στο πρώτο νομοσχέδιο, ώστε ο όγκος εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών στη Δημοκρατία για σκοπούς απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης να καθορίζεται κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Εγκρίθηκε επίσης νόμος για εναρμόνιση με ευρωπαϊκές οδηγίες για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινηθεί με διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ,λόγω μη έγκαιρης εναρμόνισης. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες προβλέπουν μεταξύ άλλων αύξηση του στόχου, για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 61% και αναθεώρηση του ρυθμού μείωσης των εκπομπών συγκεκριμένων τομέων.
Προβλέπεται επίσης υποχρέωση διάθεσης του συνόλου των εσόδων που προέρχονται από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών σε δράσεις που αναλαμβάνονται για την υλοποίηση των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα.
Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης, παρουσία της Επιτρόπου Τζόζης Χριστοδούλου, τη θέσπιση νομικού πλαισίου σχετικά με τον θεσμό του Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Με τις ρυθμίσεις καθορίζονται μεταξύ άλλων οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του Επιτρόπου, η διαδικασία διορισμού, παύσης και παραίτησης, ο ορισμός λειτουργού ισότητας σε κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο της Δημοκρατίας και η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
Εισήχθη πρόνοια ώστε ο Επίτροπος Ισότητας των Φύλων να παύεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο σε περίπτωση που αυτός προβεί σε πράξη ασυμβίβαστη προς τα καθήκοντά του ή/και παραβιάσει την υποχρέωση εχεμύθειας, ως αυτή προβλέπεται στις πρόνοιες του νόμου.
Η Βουλή ενέκρινε επίσης ομόφωνα τροποποίηση του περί της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Ενδοσχολικής Βίας Νόμου, ώστε να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της, ύστερα από πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά και του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη.
Η υφιστάμενη νομοθεσία ψηφίστηκε από την ολομέλεια του σώματος τον Δεκέμβρη του 2020, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ, όπως ανέφεραν οι εισηγητές. Με τις τροποποιήσεις θεωρείται ότι θα προωθηθεί η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη ψηφίστηκε νόμος για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να βελτιωθούν ορισμένες διατάξεις του αναφορικά με την επιβολή και είσπραξη των χρεώσεων από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και αναφορικά με την άσκηση εποπτείας και ελέγχων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Εγκρίθηκαν επίσης προφορικές τροπολογίες για στελέχωση της αρχής πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν είπαν ότι με το νόμο επέρχεται μια ομαλότητα για το θέμα πνευματικών δικαιωμάτων αφού δημιουργοί και καλλιτέχνες δεν λάμβαναν χρήματα για το πνευματικό τους έργο, ωστόσο υπήρξε και αμφισβήτηση κατά πόσο ο νόμος αυτός θα δικαιώσει τελικά τους δημιουργούς.
Ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου εγκρίθηκε νόμος, με τον οποίο ακίνητη ιδιοκτησία, που βρίσκεται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές δεν δύναται να καθίσταται εγγύηση, για την πληρωμή οφειλόμενου φόρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ