Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουλίου 2002: Η τελευταία πτήση του Ευάγγελου Φλωράκη
Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουλίου 2002: Η τελευταία πτήση του Ευάγγελου Φλωράκη

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουλίου 2002: Η τελευταία πτήση του Ευάγγελου Φλωράκη

 

 

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουλίου του 2002, όταν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και ακόμη τέσσερις αξιωματικοί, έχαναν τη ζωή τους, μετά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Ήταν λίγο πριν από τις τέσσερις το πρωί της Τετάρτης της 10ης Ιουλίου του 2002… Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, επιβιβάσθηκε στο ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς τύπου Bell-206. Μαζί του ο υπασπιστής του υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας και οι χειριστές του ελικοπτέρου, ο σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Το ελικόπτερο θα πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, για παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Α/ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη…

 

4:20 τα ξημερώματα…

Το ελικόπτερο βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη βάση Ανδρέας Παπανδρέου και περίπου πάνω από το χωριό Κούκλια. Ήταν και τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης.

Μία τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακα κατά την οποία δεν αναφέρθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα. Η συνέχεια όμως έδειξε άλλα. Το ελικόπτερο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατέπεσε ενώ νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη και το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Τι έδειξε το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή της ατράκτου, φαίνεται να είναι η αιτία για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 33 σελίδες, αναφέρει ως πλέον πιθανές αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς:

– τη διαρροή καυσίμου στο ελικόπτερο, λόγω θραύσης ή αστοχίας υλικού του συστήματος καυσίμου του σκάφους με ταυτόχρονη ύπαρξη πηγής θερμότητας.

– Βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα του καυσίμου, που βρίσκεται εντός των δεξαμενών και η υπερθέρμανση των τριβαίων του συγκροτήματος των ενισχυτικών αντλιών καυσίμου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προέκυψαν στοιχεία ανθρωπίνου σφάλματος ή εξωγενών παραγόντων, όπως δολιοφθορά.

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο Ρωμανό Αγνάντων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του. Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).

Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο.

Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.

Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 2000 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου.

Πηγή: cyprustimes.com

Send this to a friend