Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τι εισηγούνται στην Κυβέρνηση για χαλλούμι ΠΟΠ οι παραγωγοί
Τι εισηγούνται στην Κυβέρνηση για χαλλούμι ΠΟΠ οι παραγωγοί

Τι εισηγούνται στην Κυβέρνηση για χαλλούμι ΠΟΠ οι παραγωγοί

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για της ποσοστώσεις γάλακτος στην Παρασκευή χαλουμιού, μετά και το νέο διάταγμα του Υπουργείο Γεωργίας. Τυροκόμοι, αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι κάνουν λόγο για λάθος προγραμματισμό από πλευράς της Κυβέρνησης και ζητούν επίσημη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Οι τυροκόμοι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τυροκόμων, Μιχάλης Κούλλουρος, υποστηρίζουν πως η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ποσόστωση πέραν από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2022 θα πρέπει να γίνει μόνο μετά την επίσημη καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

«Μόνο έτσι θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την παραγωγή και θα μπορούμε να εκδίδουμε τα ανάλογα διατάγματα που να καθορίζουν την ποσόστωση»

Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων που αφορούν το 2022 η ποσόστωση ανέρχεται στο 25% κατά την παραγωγική περίοδο και στο 10% κατά την ξηρά.

Την ίδια ώρα ο κ. Κούλλουρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του συνδέσμου που αφορούν: την παραλαβή όλης της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος είτε αυτό αφορά το αγελαδινό είτε το αιγοπρόβειο, την διατήρηση των χιλιάδων θέσεων στα τυροκομεία και την διατήρηση των εξαγωγών από τις οποίες η οικονομία του τόπου επωφελείται πέραν των 400εκ. ευρώ.

«Το επάγγελμα είναι ζημιογόνο»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής, υποστήριξε πως η πενταετής παράταση θα πρέπει να δοθεί με αναλογική αύξηση κάθε χρόνο, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός  να μπορεί να προγραμματιστεί για την αύξηση του γάλακτος του.

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν συνεχίσουμε με αυτές τις πολιτικές το γάλα θα λιγοστέψει καθώς σήμερα το επάγγελμα είναι ζημιογόνο.

«Θα πρέπει να γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας και σωστοί έλεγχοι. Μετά πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός από το κράτος να αποδείξει στους παραγωγούς ότι ενδιαφέρεται για το ΠΟΠ, χωρίς να μένει στα λόγια»

Μεγαλύτερο το πρόβλημα λόγω κατεχομένων
Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριακού, υποστήριξε πως η Κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική εδώ και δέκα χρόνια, δημοσιεύοντας διατάγματα «χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές ποσότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος».

«Από το 2014 που κατατέθηκε ο φάκελος και θεωρήθηκε ότι το αιγοπρόβειο είναι ουσιαστικό προϊόν στην παραγωγή του χαλουμιού, θα έπρεπε να καταμετρείται το αιγοπρόβειο γάλα»

Πέραν από τα πιο πάνω ο κ. Παπακυριακού τόνισε πως το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς στην εξίσωση εντάχθηκαν και τα κατεχόμενα, τα οποία δεν μπορούν να τα ελέγξουν και παράγουν χαλούμι «north Cyprus».

Πηγή: alphanews

 

 

Send this to a friend