Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τέσσερις βραβευμένοι δημοσιογράφοι μιλούν για τον σκοπό και το έργο τους
Τέσσερις βραβευμένοι δημοσιογράφοι μιλούν για τον σκοπό και το έργο τους

Τέσσερις βραβευμένοι δημοσιογράφοι μιλούν για τον σκοπό και το έργο τους

 

 

Τα δικά τους μηνύματα στείλανε μέσω της εκπομπής ALPHA Ενημέρωση οι βραβευθέντες δημοσιογράφοι στον παγκύπριο διαγωνισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τα ρεπορτάζ των Ελίνας Σταματίου, Φάνη Μακρίδη, Ελευθερίας Παϊζάνου και Ραλλής Παπαγεωργίου, ανέδειξαν κοινωνικά, αστυνομικά και οικονομικά θέματα, μέσω εμπεριστατωμένης έρευνας και επίπονης δημοσιογραφικής δουλειάς. 

Το Α’ βραβείο έλαβε  η Ελίνα Σταματίου, δημοσιογράφος στο AlphaNews.live με τίτλο κειμένου: «Θύμα σωματεμπορίας στην Κύπρο εξομολογείται στην κάμερα τον εφιάλτη που έζησε. Φάκελος «Human trafficking»: Πολεμώντας ένα οργανωμένο έγκλημα», με βαθμολογία 54 από τα 60. Η ίδια επέλεξε να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα καθώς, σύμφωνα με την ίδια, τα τελευταία χρόνια είχε «ησυχάσει» ο θόρυβος γύρω από το συγκεκριμένο έγκλημα. Παράλληλα, διαφάνηκε η αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακολουθήσει την μετεξέλιξή του.

Ελίνα Σταματίου – Δημοσιογράφος
«Όχι μόνο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει μεταλλαχθεί. Και έχει μεταλλαχθεί επικίνδυνα, γιατί δεν είναι τόσο κραυγαλέο, δεν είναι τόσο ορατό, όσο ήταν στο παρελθόν. Πλέον η διάπραξη του εγκλήματος γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες.»

 

Το  Β ΄βραβείο έλαβε ο Φάνης Μακρίδης, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο κειμένου: «Ανεξέλεγκτος κόμβος εξαγωγών η Κύπρος» και βαθμολογία 51. Η αρχή της έρευνά του χρονολογείται από το 2016, όταν ο ίδιος εξασφάλισε ένα  διαβαθμισμένο εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας Κύπρου και ολοκληρώθηκε το 2023, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών.

Φάνης Μακρίδης – Δημοσιογράφος
«Που καταλήξαμε; Στην ανοχή της Πολιτείας έναντι προσώπων που διέθεταν λογισμικά παρακολούθησης στο παζάρι και συνεργάστηκαν αυτά τα άτομα ακόμα και με πρόσωπα που έχουν ποινικό μητρώο, καλά γνωστά στις Αρχές.»

ΠτΔ – Δημοσιογραφικά Βραβεία ΚΥΠΕ
Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια τελετή των δημοσιογραφικών βραβείων ΚΥΠΕ.
//
PoR – Cyprus News Agency Journalist Awards
Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus
The President of the Republic of Cyprus, Mr Nikos Christodoulides, addresses the annual ceremony of the Cyprus News Agency (CNA) journalist awards.

Το Γ΄ βραβείο έλαβε η Ελευθερία Παϊζάνου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο κειμένου: «Μαύρα σύννεφα για τον πράσινο φόρο» και βαθμολογία 48. Το ρεπορτάζ αφορά την επιβολή της πράσινης φορολογίας που αποτελεί δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ελευθερία Παϊζάνου – Δημοσιογράφος
«Ήθελα να μεταφέρω την αγωνία του κόσμου για το επιπρόσθετο κόστος που θα έχει. Η Κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυτά τα περιβόητα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία ακόμη δεν έχει ετοιμάσει, ακόμα το νομοσχέδιο δεν είναι έτοιμο.»

Η Ραλλή Παπαγεωργίου κέρδισε το βραβείο του εσωτερικού διαγωνισμού του ΚΥΠΕ για το ρεπορτάζ με θέμα: «Κυριάκος και Μουσταφά:  Η ιστορία ενός Ε/κ και ενός Τ/κ που θα ψάχνουν αγνοούμενους μέχρι να πεθάνουν» και βαθμολογία 49. Η κ. Παπαγεωργίου θέλησε με αυτόν τον τρόμο να φωτίσει ξανά το «ανοιχτό τραύμα» όλης της Κύπρου, αυτό των αγνοουμένων.

Ραλλή Παπαγεωργίου – Δημοσιογράφος
«Ο τρόπος που εργάζεται η διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους είναι προβληματικός και δεν αποφέρει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Αυτοί οι δύο άνθρωποι που δεν έχουν αξιώματα και δεν έχουν καθόλου υστεροβουλία, εδώ και δεκαετίες από τον προσωπικό τους χρόνο και τον οικογενειακό τους χρόνο, κόβουν για να βάλουν ένα λιθαράκι για να εντοπιστούν οστά αγνοουμένων.»

Οι τέσσερις βραβευθέντες αναφέρθηκαν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοσιογραφία, καλώντας την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες να συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών.

Πηγή: www.alphanews.live

Send this to a friend