Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας: Πόσο μειώνεται ο χρόνος έκδοσης πολεοδομικής άδειας στη Λάρνακα
Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας: Πόσο μειώνεται ο χρόνος έκδοσης πολεοδομικής άδειας στη Λάρνακα

Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας: Πόσο μειώνεται ο χρόνος έκδοσης πολεοδομικής άδειας στη Λάρνακα

 

 

 

της Θεοδοσίας Αποστόλου

Το καυτό ζήτημα έκδοσης πολεοδομικής άδειας, το οποίο αποτελεί συχνό προβληματισμό τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους εργολάβους, απάντησε σήμερα σε σχετική ερώτηση ο πρώτος Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας, κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους. 

Μια απλή οικιστική άδεια, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ανέρχεται σε μέσο όρο στους 6 με 8 μήνες, κάτι το οποίο πλήττει οικονομικά απλούς ιδιώτες για την προσωπική τους κατοικία όσο και επαγγελματίες εργολάβους και επενδυτές που επιθυμούν να χτίσουν εντός της Λάρνακας. Μέσα στη διάρκεια του χρόνου, μέχρι την έκδοση μιας άδειας, συχνά υπάρχουν αυξήσεις των τιμών κάτι το οποίο βγάζει εκτός προυπολογισμού και εκτίμησης ένα έργο.

 

Με την λειτουργία του νέου ΕΟΑ, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της ΤΑ, ο κ. Χατζηχαράμπους, τόνισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες ούτως ώστε σε βάθος ένος χρόνου απο την λειτουργία του οργανισμού να επιτευχθεί αισθητά η μείωση του χρόνου έκδοσης μιας πολεοδομικής άδειας στην Επαρχία Λάρνακας.

Όπως μας εξήγησε, με την έναρξη της λειτουργίας του επαρχιακού οργανισμού, έχει αρχίσει και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ”, κάτι το όποιο λύνει ουσιαστικά τα χέρια των μελετητών και των επαγγελματιών του χώρου, αφού με την ορθή χρήση του πληροφοριακού συστήματος ο χρόνος έκδοσης μπορεί να φτάσει μέχρι και τον ένα μήνα. Βασική προυπόθεση, όπως ανέφερε, είναι να ακολουθούνται τα βήματα σωστά απο τους επαγγελματίες.

Βασικός στόχος, όπως έιπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, είναι να μπορέσουμε να εκδίδουμε τις άδειες εντός δύο μηνών. Όσον αφορά τη λειτουργία του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ, ανέφερε πως πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσεις καθώς στο σύστημα θα γίνονται αναβαθμίσεις.

Τέλος, όπως ανέφερε, μέσω των συνδέσμων των επαγγελαμτιών, όπως η ΕΤΕΚ γίνονται συχνές διαφωτισείς και εκπαιδεύσεις για τους επαγγελματίες του χώρου όσο αφορά την λειτουργία του νέου αυτού συστήματος ένω υπάρχει αναρτημένος οδηγός χρήσης στις ιστοσελίδες του ΥΠΕΣ και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Η τεχνική υποστήριξη για το Πληροφοριακό Σύστημα ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ παρέχεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

Για την περαιτέρω διαφώτιση του κοινού το ΕΤΕΚ ετοίμασε το ερηματολόγιο αυτό

Τι είναι ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ και πως λειτουργεί

Ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει τις μηχανογραφικές ανάγκες και απαιτήσεις των Τομέων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως αλλά και τη διαχείριση Αδειών Οικοδομής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, του οποίου η επέκταση και αναβάθμιση τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικά αρχές άνοιξης του 2024 και επίσημα με τη λειτουργία των ΕΟΑ σε όλες τις πόλεις.

Να διευκρινίσουμε ότι ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ είναι η επέκταση και αναβάθμιση του προ-υπάρχον συστήματος του Τμήματος Πολεοδομίας. Το έργο αφορά νέες λειτουργίες, όπως οι αιτήσεις για Στρατηγικές Αναπτύξεις και Διατηρητέες Οικοδομές, και επέκταση του συστήματος στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου 2024, με σκοπό τη διαχείριση της αδειοδότησης της ανάπτυξης (πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών).

Δυνατότητα εφαρμογής ηλεκτρονικής υπογραφής

Μάλιστα το portal του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ είναι το πρώτο σύστημα στο οποίο εντάσσεται και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων για την υποβολή αιτήσεων, για σκοπούς έκδοσης της άδειας από τους λειτουργούς των αρμοδίων αρχών. Κατά συνέπεια η καλή χρήση τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους ίδιους τους λειτουργούς μπορούν να δώσουν πραγματικά λύση στο χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και τις καθυστέρησης στην έκδοση αδειών.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Roll-Out του συστήματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ αλλά και στην αναβάθμισή του έχουν τεθεί σε λειτουργία τα εξής:

Για τους πολίτες:

  • Ηλεκτρονική υποβολή πολεοδομικής άδειας
  • Ηλεκτρονικές πολεοδομικές άδειες
  • Ψηφιακές άδειες οικοδομής
  • Ψηφιακές αιτήσεις αυτοελέγχου.
  • Ψηφιακά θα γίνονται οι οποιεσδήποτε αιτήσεις για υψηλά κτίρια.
  • Διαδικτυακή ενημέρωση για τοπικά σχέδια
  • Ενστάσεις σε τοπικά σχέδια.
  • Ψηφιακό έντυπο για ενστάσεις κατά των δηλώσεων πολιτικής για υψηλά κτίρια
  • Έντυπα για Διατηρητέες οικοδομές.

Επαγγελματίες:

Αυτή τη στιγμή η πύλη «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» προσφέρει πλοήγηση σε χάρτες, όπου εμφανίζονται πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά δεδομένα με τις εξής δυνατότες:

  • η υποβολή αιτήσεων και μελέτη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας μέσω της αίτησης EA15 για αναπτύξεις που καλύπτουν οι σχετικές Εντολές 2/2020 και 1/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών και
  • η υποβολή και μελέτη αιτημάτων και ενστάσεων για την τροποποίηση των Σχεδίων Ανάπτυξης
  • η υποβολή αιτήσεων και μελέτη στους τέσσερεις μεγάλους Δήμους για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας μέσω της αίτησης ΓΕΝ 1 για αναπτύξεις που καλύπτουν οι σχετικές Εντολές 2/2020 και 1/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών
  • στο πλαίσιο των εργασιών για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας, η υποβολή και μελέτη αιτήσεων από εξουσιοδοτημένους μελετητές οι οποίες αφορούν την επιτόπια επιθεώρηση, φωτογράφηση και αξιολόγηση κτιρίων
  • Σχέδια ανάπτυξης, πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις γης
  • Ειδικές πρόνοιες πολιτικής και κίνητρα
  • Διατηρητέες οικοδομές και αξιολογημένες οικοδομές
  • Οδικά δίκτυα
  • Η υποβολή αιτήσεων και μελέτη στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για εξασφάλιση Πολεοδομικής Άδειας μέσω της αίτησης EA15 για αναπτύξεις που καλύπτουν οι σχετικές Εντολές 2/2020 και 1/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών και
  • Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της Εντός των Τειχών Λευκωσίας του Υπουργείο Εσωτερικών, η υποβολή και μελέτη αιτήσεων του Σχεδίου Χορηγιών για (i) ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και (ii) για την δημιουργία φοιτητικών εστιών και φοιτητικών δωματίων.
  • Στο πλαίσιο των εργασιών για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας, η υποβολή και μελέτη αιτήσεων από εξουσιοδοτημένους μελετητές οι οποίες αφορούν την επιτόπια επιθεώρηση, φωτογράφηση και αξιολόγηση κτιρίων.

 

 

Send this to a friend