Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έρευνα για την οικολογική καταστροφή στο Παττίχειο Πάρκο ζητούν οι Οικολόγοι
Έρευνα για την οικολογική καταστροφή στο Παττίχειο Πάρκο ζητούν οι Οικολόγοι

Έρευνα για την οικολογική καταστροφή στο Παττίχειο Πάρκο ζητούν οι Οικολόγοι

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για «σφαγή δέντρων» στα πλαίσια των έργων αναδιαμόρφωσης του Παττίχειου Πάρκου στη Λάρνακα, κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα Τμήματα Δασών και Περιβάλλοντος, στο Δήμο Λάρνακας και στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ζητώντας την επ’ αόριστον αναστολή ή και τον τερματισμό των έργων στον συγκεκριμένο χώρο.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο αν.επαρχιακός γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Λάμπρου, αναφέρεται ότι έπειτα από επίσκεψη μελών των κινήματος στο χώρο όπου εκτελούνται τα έργα αναδιαμόρφωσης του Παττίχειου Πάρκου έχει διαπιστωθεί ότι ο εργολάβος προκάλεσε τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των μεγάλων δέντρων που βρίσκονται στην περιοχή του πάρκου, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για περιοχή προστασίας NATURA 2000 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων, στον χώρο όπου προκλήθηκαν ζημιές στα δέντρα προγραμματίζεται η δημιουργία χώρου στάθμευσης. «Ο εργολάβος έχει σκάψει κατά παράνομο τρόπο γύρω από αρκετά δέντρα του υπό διαμόρφωση χώρου και κυριολεκτικά έχει σφάξει τις ρίζες των δέντρων σε τέτοιο βαθμό με κίνδυνο αρκετά από αυτά, ίσως και όλα, να ξεραθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Είναι, επίσης, ηλίου φαεινότερο ότι μετά την κυκλοφορία των φωτογραφιών των μελών μας και τις έντονες αντιδράσεις επισκεπτών του πάρκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν εντολές, άγνωστο από ποιους, προς τον εργολάβο προκειμένου να προβεί σε κάλυψη με ξηρό χώμα των ριζών των δέντρων που έχουν καταστραφεί λόγω της εγκληματικής πράξης στην οποία αυτός έχει προβεί, ηθελημένα ή άθελά του», τονίζεται στην επιστολή. Πέραν από τις γραπτές θέσεις επί των υπό αναφορά ζητημάτων που προκύπτουν, το Κίνημα Οικολόγων ζητά από τα αρμόδια τμήματα και την τοπική αρχή όπως διακοπούν άμεσα και ανασταλούν επ’ αόριστον τα έργα στο Παττίχειο Πάρκο. Απαιτεί, ταυτόχρονα, άμεση εξέταση της κατάστασης όλων των δέντρων στον υπό διαμόρφωση χώρο από ειδικό δασολόγο του Τμήματος Δασών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζει, επίσης, την ανάγκη όπως το Τμήμα Δασών προχωρήσει άμεσα στη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων, όπως π.χ. επικάλυψη με χώμα του ριζικού συστήματος, πότισμα των δέντρων με νερό και άλλες ουσίες ενδυνάμωσης των ριζών κι επικάλυψη των πληγών στους κορμούς, για σκοπούς ανακούφισης, ανάνηψης και διάσωσης των δέντρων που βρίσκονται στην περιοχή. Σε περίπτωση, δε, που κάποια δέντρα δεν τα καταφέρουν ν’ ανανήψουν, τότε να αντικατασταθούν με άλλα. Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων ζητά τη διενέργεια έρευνας για την οικολογική καταστροφή που, όπως υποστηρίζει, έχει επιτελεστεί στο Παττίχειο Πάρκο από ad hoc επιτροπή επίβλεψης του έργου, έτσι ώστε να επιρριφθούν ευθύνες στους υπευθύνους.

Send this to a friend