Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πατινάδα με παραδοσιακή μουσική, χορό και γλέντι σήμερα στους δρόμους του Αυγόρου
Πατινάδα με παραδοσιακή μουσική, χορό και γλέντι σήμερα στους δρόμους του Αυγόρου

Πατινάδα με παραδοσιακή μουσική, χορό και γλέντι σήμερα στους δρόμους του Αυγόρου

H πολιτιστική ομάδα «Δημιουργείν» θα διεξαγάγει στους δρόμους της κοινότητας Αυγόρου παραδοσιακό φεστιβάλ μουσικής και χορού, με την επωνυμία «Λακκιρτίν Φεστ», την Κυριακή 7 Ιουλίου. Με τη συνοδεία μουσικών το κοινό θα περπατήσει στο χωριό και σε προκαθορισμένες στάσεις θα παρουσιάζονται παραδοσιακά όργανα, μουσικές και χοροί. 

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση το μέλος της πολιτιστικής ομάδας Δημιουργείν Κυριακή Νεοφύτου, αναφέρει ότι είναι η δεύτερη χρονιά που διεξάγεται το φεστιβάλ.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για μια βόλτα στους δρόμους του Αυγόρου και θα ακολουθήσει γλέντι στο Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου.

 

 

«Σκοπός του φεστιβάλ είναι να αναβιώσουμε τα παραδοσιακά γλέντια, τα οποία έχουμε μάθει από τους γονείς και παππούδες μας, στους δρόμους του χωριού μας.»

Η αφετηρία θα γίνει στο Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου στις 18:00 το απόγευμα. Από εκεί με συνοδεία μουσικών θα διανύσουμε την απόσταση μέχρι τον πρώτο σταθμό, την αυλή του Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της κοινότητας, όπου θα συναντήσουμε τους μουσικούς Βασίλη Φιλίππου και Οδυσσέα Τουμάζου.

Έπειτα θα μετακινηθούμε με μουσική πομπή στον δεύτερο σταθμό της πατινάδας, την αυλή της αναπαλαιωμένης οικίας Τσιμπουρή. Εκεί παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές από το Πολιτιστικό Εργαστήρι «Παρά τη λίμνη» θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα νησιώτικων χορών με την ελεύθερη συμμετοχή των παρευρισκόμενων.

Έπειτα θα περιδιαβούμε μουσικά στον τρίτο σταθμό στην πλατεία του χωριού όπου ο Λαογραφικός Όμιλος Μιτσερού θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.

Με το πέρας της περιδιάβασης θα κατευθυνθούμε μουσικά προς το Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου, όπου θα είναι όλα έτοιμα για την διεξαγωγή ενός παραδοσιακού γλεντιού που έρχεται να αναδείξει την ζωντανή παράδοση που ο καθείς «κρατά» ζωντανή μέσα του. Κυκλωτικοί χοροί – χέρια πιασμένα σφικτά θα μας σμίξουν για ακόμα μια φορά σε ένα μουσικοχορευτικό κύκλο ζωής.

Στην όλη διοργάνωση θα συμμετέχουν πέραν των 15 μουσικών από Κύπρο και Ελλάδα και χορευτικά συγκροτήματα από την Κύπρο προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία αναβίωσης και συμμετοχικής εμπειρίας.

«Έχουμε ανοιχτό κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να μας συνοδεύσουν στην πατινάδα αλλά και στο γλέντι, γιατί ο σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά όλο τον κόσμο, να δημιουργήσουμε κοινές εμπειρίες.»

Τέλος, η κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι στο γλέντι θα ψήνονται σουβλάκια και θα προσφέρονται παραδοσιακά ποτά.

 

Send this to a friend