Βράβευση μαθητών για διαγωνισμό δημιουργικής έκφρασης για το Ολοκαύτωμα
Μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, που συμμετείχαν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Δημιουργικής έκφρασης, με θέμα: «Τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος παρακαταθήκη, για τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό», βραβεύτηκαν την Παρασκευή από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Yπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο. Στην τελετή παρευρέθηκαν η Υπουργός, ο Πρέσβης του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ, o εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας, Σέργιος Ζαμπούρας, Εμπειρογνώμονας-Πρεσβευτής Σύμβουλος Β’ και η Μυρτώ Αντωνιάδου, μέλος του IHRA.
Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου στην ομιλία της τόνισε την ανάγκη για καταπολέμηση του ρατσισμού σε διάφορα επίπεδα, από τις προσωπικές μας σχέσεις και τον μικρόκοσμο των σχολικών τάξεων και του σχολικού περιβάλλοντος, μέχρι την ίδια την κοινωνία στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων
Επισήμανε ακόμη τον μεγάλο αριθμό των μαθητών -140 μαθητές από Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία- που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με έργα γραπτής λογοτεχνικής μορφής, εικαστικά έργα τέχνης, παραγωγές βίντεο και θεατρικές σκηνές ή συνδυασμό αυτών, γεγονός δηλωτικό της απήχησης που βρίσκουν τα μηνύματα του Ολοκαυτώματος στη νέα γενιά, όπως είπε.
«Πρόκειται για τέχνη υπερβατική, μεταφυσική και υπερούσια. Το πνεύμα των μαθητών εισχωρεί μέσα στα αντικείμενα, διατρέχει την εσωτερικότητα αυτών, διασπά το φαινόμενο και συλλαμβάνει την ουσία, που τελικά ανακύπτει ως ένα νέο ολοζώντανο και όχι παρωχημένο φαινόμενο, αυτό του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας. Στο τέλος όμως, το πνεύμα θριαμβεύει σ’ αυτήν την υπερνίκηση του πεπερασμένου», είπε στην ομιλία της η κ. Μιχαηλίδου.
«Η ελευθερία μέσα από τα έργα προχωρεί πέρα από τα δεδομένα των αισθήσεων και γι’ αυτό κάθε έργο είναι ένα μανιφέστο ελευθερίας. Μία ελευθερία που γίνεται δημιουργική και έρχεται ως αποτέλεσμα συνειδητής πνευματικής πάλης», πρόσθεσε.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Όρεν Ανόλικ με τη σειρά του, ευχαρίστησε τα μέλη της ΟΑΠ Ιστορίας για τη συνεργασία τους καθ΄ όλη τη σχολική χρονιά.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης, όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά από την ΟΑΠ Ιστορίας, όπως οι περιοδεύουσες εκθέσεις σε σχολεία της Κύπρου με θεματική από το Ολοκαύτωμα και η προβολή του μηνύματος “#WeRemember” στο κτήριο του ΥΠΑΝ.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και των επαίνων στους μαθητές και στις μαθήτριες.
Την όλη εκδήλωση διοργάνωσε και συντόνισε η Ομάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας του ΥΠΑΝ με επικεφαλής την Δρ Αντωνία Λοΐζου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων και τους Συμβούλους Ιστορίας Δρ Παναγιώτη Προϊκάκη, Άντρη Χαραλάμπους Ζένιου και Δρ Παναγιώτη Τοφή.
Πηγή: ΚΥΠΕ