Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Νέα έρευνα αρχίζει η Αστυνομία – Γιατί κατήγγειλε τον Ησαΐα ο Νεκτάριος
Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Νέα έρευνα αρχίζει η Αστυνομία – Γιατί κατήγγειλε τον Ησαΐα ο Νεκτάριος

Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Νέα έρευνα αρχίζει η Αστυνομία – Γιατί κατήγγειλε τον Ησαΐα ο Νεκτάριος

Νέο κλιμάκιο για την υπόθεση με τη Μονή Αββακούμ συστήνει η Αστυνομία, προκειμένου να ερευνήσει αυτή τη φορά καταγγελία του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου σε βάρος του μητροπολίτη Ησαΐα.

Ο εν αργία ηγούμενος της Μονής έχει καταγγείλει πως έδωσε στον μητροπολίτη ποσά που φτάνουν τις €450.000, κάτι το οποίο διέψευσε ο Ησαΐας. Ωστόσο, η Αστυνομία έκρινε πως καθηκόντως έπρεπε να εξετάσει την καταγγελία, λαμβάνοντας καταθέσεις και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην αφήνονται σκιές πως δεν διερεύνησε τους ισχυρισμούς Νεκτάριου.

Μετά την καταγγελία του αρχιμανδρίτη, ήδη δόθηκαν οδηγίες και συστάθηκε νέο ανεξάρτητο κλιμάκιο ανακριτών από το ΤΑΕ Αρχηγείου, το οποίο θα διερευνήσει αποκλειστικά αυτό το κεφάλαιο, ώστε να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ισχύουν ή όχι τα όσα καταγγέλλονται.

Σημειώνεται ότι από την αρχή που ξέσπασε η υπόθεση, η πλευρά των μοναχών είχε υποστηρίξει ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας τους ζήτησε €450.000 για προεκλογικούς σκοπούς και του τα έδωσαν. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το philenews την περασμένη Πέμπτη, το περιβάλλον του Ταμασού ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έλαβε το ποσό των €450.000, αναγνωρίζοντας μόνο ότι έλαβε €155.000 για να πληρώσει κεφαλαιουχικούς φόρους και άλλα έξοδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι φόροι κεφαλαιουχικών κερδών ανέρχονταν σε €135.566 ενώ τα τρέχοντα έξοδα ήταν €19.433. Μάλιστα, το philenews αποκάλυψε και το συμφωνητικό το οποίο υπέγραψαν ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακούμ Νεκτάριος, καθώς και αντίγραφο επιταγής η οποία κατατέθηκε στην Ελληνική Τράπεζα σε ανύποπτο χρόνο, με παραλήπτη τον Έφορο Φορολογίας.

Συγκεκριμένα, στο συμφωνητικό έγγραφο ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2021 (ένα χρόνο πριν τις αρχιεπισκοπικές εκλογές) αναφέρεται, ότι ο δανειοδότης (δηλαδή ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακούμ) θα δανείσει ποσό €155.000 με σκοπό την αποπληρωμή του Κεφαλαιουχικού Φόρου, ύψους €135.566,38 όπως επίσης και την αποπληρωμή τρεχόντων εξόδων του αποδέκτη (δηλαδή του Ησαΐα για την Μητρόπολη Ταμασού) ύψους €19.433,62.

Ακολούθως, στο ίδιο συμφωνητικό αναφέρεται, πως το ως άνω ποσό δανειοδότησης θα αποπληρωθεί προς τον δανειοδότη (τον ηγούμενο Νεκτάριο) εντός 16 δόσεων, ανά τετραμηνία. Το συμφωνητικό υπογράφεται από τους δύο και άλλους δύο μάρτυρες.

Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου 2021, η Μητρόπολη Ταμασού, μέσω του Μητροπολίτη Ησαΐα καταθέτει στην Ελληνική Τράπεζα επιταγή €135.566,38 με αποδέκτη τον Έφορο Φορολογίας.

Καταληκτικά σημειώνεται, ότι αυτή είναι η έβδομη υπόθεση που διερευνάται, στο πλαίσιο των όσων αποκαλύπτονται για τη Μονή Αββακούμ.

Send this to a friend