Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Όσα συμφωνήθηκαν και το παρασκήνιο της άρσης της 48ωρης απεργίας των γιατρών
Όσα συμφωνήθηκαν και το παρασκήνιο της άρσης της 48ωρης απεργίας των γιατρών

Όσα συμφωνήθηκαν και το παρασκήνιο της άρσης της 48ωρης απεργίας των γιατρών

Εντός των επόμενων ημερών θα είναι έτοιμη η μελέτη του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου για τα κάθετα κίνητρα των γιατρών, μια απόφαση η οποία θα είναι δεσμευτική και για τις δύο πλευρές, με τον Υπουργό Υγείας να εμφανίζεται αισίοδοξος ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις. Πρόκειται για έναν εκ των τριών όρων που έχουν τεθεί για αποφυγή της 48ωρης απεργίας των γιατρών η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 2-3 Ιουλίου.

Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου.

Τα χειρουργεία και τα ιατρεία
Όπως εξηγεί ο κ. Χαριλάου, τόσο τα χειρουργεία, όσο και τα ιατρεία θα λειτουργήσουν με βάση το πρόγραμμα πριν την εξαγγελία της απεργίας, δηλαδή θα διενεργηθούν κανονικά τα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία θα εξετάσουν κανονικά στη βάση των ραντεβού που είχαν.

Η νέα συμφωνία
Ο κ. Χαριλάου εξηγεί ότι η νέα συμφωνία για το 2024-2026 έπρεπε να γίνει και θα συνομολογηθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024 με την συμβολή όλων των πλευρών, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.

Προσθέτει ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και έπειτα από την εμπειρία αυτών των χρόνων, είτε θα προστεθούν, είτε θα αφαιρεθούν κάποιοι παράμετροι, οι οποίοι θα βασίζονται στα σημερινά δεδομένα.

Στην ανάγκη για αλλαγή του πλαισίου συμφωνίας, αναφέρθηκε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.

«Όταν έγινε η συμφωνία του 2023, το ΓεΣΥ ήταν στα νηπιακά του, σήμερα ξέρουμε τι είναι το ΓεΣΥ, ξέρουμε και τι είναι ο ΟΚΥπΥ, ξέρουμε τις δυνατότητες, πως γίνονται οι χρεώσεις. Θεωρώ ότι σήμερα θα μπορούσε τα δεδομένα να είναι διαφορετικά και να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία του 2024. Όταν λέω καλύτερη συμφωνία, μια συμφωνία που θα την βλέπουν οι δύο πλευρές θετικά.»

Η μελέτη για τα κίνητρα
Όπως αναφέρει ο κ. Χαριλάου, βρισκόμαστε εν αναμονή του αποτελέσματος της μελέτης από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο για το ύψος του κάθετου κινήτρου που θα δοθεί στους γιατρούς για το 2023 και αυτό θα γίνει σε πολύ σύντομο διάστημα. Ερωτηθείς για τον ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο, ο κ. Χαριλάου αναφέρει ότι έχει ήδη οριστεί και θα πληρωθεί από τον ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της μελέτης, ωστόσο μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, θα πρέπει να έχουμε αποτέλεσμα.

«Είναι κάτι το οποίο είναι εφικτό. Έχουμε μια συμφωνία και έχουμε και κάποια μαθηματικά-λογιστικά δεδομένα. Αυτά τα δύο θα δουν και θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα.»

«Ό,τι συμφωνήσει ο οίκος, θα είναι και το τελικό ποσό», επισημαίνει ο κ. Δαμιανός, σημειώνοντας ότι με βάση αυτή τη συμφωνία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις.

Το παρασκήνιο
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χαριλάου αν έπρεπε να υπάρξει διαμεσολάβηση από την κυβέρνηση, από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των συντεχνιών των γιατρών στις προτάσεις του ΟΚΥπΥ.

«Ο Οργανισμός πάντοτε ήταν ανοιχτός σε διάλογο, έχει κάνει πάρα πολλές προτάσεις, δυστυχώς δεν υπήρχε η ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, γι’ αυτό οδηγηθήκαμε στη διαμεσολάβηση.»

Σχετικά με τη νέα συμφωνία, δηλώνει ότι αυτή πρέπει να γίνει και σημειώνει ότι διαφωνούν στο ύψος του ποσού του κάθετου κινήτρου, το οποίο ορίζεται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ αυτών και τα έσοδα του ΟΚΥπΥ. «Αν έρθει ο ελεγκτικός οίκος και πει είναι περισσότερα ή είναι λιγότερα, θα είναι αποδεκτό», αναφέρει.

Η κυβερνητική παρέμβαση
Μιλώντας στην εκπομπή ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός ανέφερε ότι από την Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, μέχρι και τη Δευτέρα, γίνονταν πολύωρες διαβουλεύσεις ώστε να αποφευχθεί η 48ωρη απεργία που θα «παρέλυε» τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Η ουσία της κυβερνητικής παρέμβασης είναι εκεί που δεν μπορεί να βρεθεί λύση», δηλώνει και εξηγεί ότι οι απεργίες στον τομέα της υγείας θα πρέπει να αποφεύγονται και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον, σε οποιανδήποτε διαφωνία, εφόσον πάντα υπάρχουν διαφωνίες στο εργασιακό επίπεδο, δεν θα χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση.

 

 

Send this to a friend