Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Στα πρόθυρα της καταστροφής οι γεωργοί… δεν έμεινε σταγόνα νερό
Στα πρόθυρα της καταστροφής οι γεωργοί… δεν έμεινε σταγόνα νερό

Στα πρόθυρα της καταστροφής οι γεωργοί… δεν έμεινε σταγόνα νερό

Αποκοπές έχουν αρχίσει στην άρδευση με τον πρωτογενή τομέα και τους Κύπριους γεωργούς να βρίσκονται πλέον στα όριά τους.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Ανδρέας Κάρυος, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών είπε πως η κατάσταση όσον αφορά το νερό έχει φτάσει σε σημείο επικινδυνότητας να χαθεί το ίδιο το επάγγελμα του γεωργού.

Στον πρωτογενή τομέα δεν μπορείς σήμερα να παράγεις και αύριο να μην παράγεις, είπε, για να προσθέσει ότι στο τέλος «θα βρεθούν άλλες χώρες να μας φέρουν εισαγόμενα προϊόντα, να πάρουν την μερίδα που έχουμε για εξαγωγές στο εξωτερικό και η γεωργία θα αναγκαστεί να διαλυθεί».

Ο κύριος Κάρυος ζήτησε τους αρμόδιους να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ξαναδούν αυτό το λίγο νερό που υπάρχει το οποίο δεν είναι σε τέτοια δύσκολη κατάσταση, σημειώνοντας πως αυτό «είναι η δικαιολογία για να εφαρμόσουν την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα».

Από τον Ιούλιο και μετά υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους γεωργούς Αμμοχώστου και Πάφου που παίρνουν νερό από τους φράχτες. Συγκεκριμένα, τα Κοκκινοχώρια παίρνουν όπως είπε νερό από τον νότιο αγωγό και η Πάφος από τα φράγματα της Πάφου.

«Επειδή έχουν καταναλώσει το νερό που τους παραχωρήθηκε για το πρώτο εξάμηνο, το οποίο στο μεταξύ είναι μειωμένο κατά 60% από το 2022 τώρα οι γεωργοί έχουν μείνει χωρίς νερό.

«Ο προγραμματισμός του γεωργού ξεκινά από τον Αύγουστο και στην πορεία του χρόνου χρησιμοποιούν το νερό που τους είχε παραχωρηθεί» είπε, σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι «θυμήθηκαν να έρθουν τον Απρίλη να τους πουν ότι θα τους κάνουν περικοπή».

Ακόμη μάς πολεμούν, είπε κ. Κάρυος, λέγοντας μάλιστα πως στα σιτηρά στην επαρχία Αμμοχώστου «ήρθαν αυτοί που λένε ότι είναι υπεύθυνοι» και έδωσαν  μηδαμινή καταγραφή ζημιών από την ανομβρία.

Στο μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, σε σχέση με την αυστηροποίηση των ποινών για τη σπατάλη νερού, είπε ότι η χρήση λάστιχου με νερό για δρόμους ή αυτοκίνητα κτλ. είναι ποινικό αδίκημα και προβλέπεται ποινή 3 μηνών ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί. Υπάρχει εξάλλου και η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης με την καταβολή προστίμου 51 ευρώ.

Σχολιάζοντας τις προηγούμενες αναφορές Κάρυου, ο κ. Γρηγορίου είπε πως ο κ. Κάρυος έχει πει βαριές κουβέντες.

«Φέτος περνούμε μια πολλή δύσκολη χρονιά και με την ανομβρία και με τον καύσωνα και με το χαλάζι και ο πρωτογενής τομέας βρίσκονται σε πολλή δύσκολη θέση. Όμως, πρόσθεσε, το κράτος στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των αγροτών και για την περίοδο 2023-2027 θα επενδυθούν στον πρωτογενή τομέα 454 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στους αγρότες μας για επενδύσεις που θα κάνουν»

«Αυτή τη χρονιά έχουμε ανωτέρα βία, τα αποθέματα των φραγμάτων είναι κάτω από 39%, δεν έχουμε νερό να διαθέσουμε», είπε, σημειώνοντας πως «πρώτα πρέπει να έχουμε νερό να πίνουμε και μετά να διασφαλίσουμε τις μόνιμες καλλιέργειες και μετά τις εποχιακές»

 

 

Send this to a friend