Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Η Κύπρος του Χαμπή» με 40 έργα, στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την εισβολή
«Η Κύπρος του Χαμπή» με 40 έργα, στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την εισβολή

«Η Κύπρος του Χαμπή» με 40 έργα, στο πλαίσιο των 50 χρόνων από την εισβολή

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης «Η Κύπρος του Χαμπή» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Γιώργος Σεφέρης» στις Πλάτρες, το πρωί της Κυριακής 30 Ιουνίου 2024, με σαράντα επιλεγμένα έργα από όλο το φάσμα της δουλειάς του σημαντικού μας χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργάνωσε το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι στα έργα του ο Χαμπής αποτυπώνει την ιστορία και τις παραδόσεις της Κύπρου κατορθώνοντας να ευαισθητοποιήσει ένα ευρύτατο κοινό, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθιστώντας το κοινωνό της κυπριακής πολιτιστικής παράδοσης.

Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων κα Σούλα Ζαβού, είπε ότι η έκθεση «Η Κύπρος του Χαμπή» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 50 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974 γιατί στα έργα του Χαμπή, απεικονίζεται η σύγχρονη ιστορία της Κύπρου -ο αγώνας του ‘55-‘59 και η τραγωδία του 1974.

Παράλληλα τα έργα του Χαμπή φανερώνουν την τεράστια συμβολή του στην ανάδειξη και την προστασία της κυπριακής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας που είναι και ο πρωταρχικός στόχος του ΙΠΟΚΤ.

Ο Χαμπής στην ομιλία του είπε ότι τα έργα του αποτυπώνουν τη ζωή του, την αγάπη του για το κατεχόμενο χωριό του την Κοντέα, τον πόνο και τη θλίψη του για την προσφυγιά, τους αγνοουμένους και τα κατεχόμενα μέρη μας και φυσικά την αγάπη του για τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο απελθών κοινοτάρχης και νυν πολιτιστικός σύμβουλος των Πλατρών κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους αξιωματούχοι του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό για τρία συνεχή Σαββατοκύριακα:
6 & 7 Ιουλίου  |  13 & 14 Ιουλίου  |  20 & 21 Ιουλίου
Ωρες: 11:00 – 19:00

 

Send this to a friend