Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ «Σκανδαλώδεις παραλείψεις στη διερεύνηση του θανατηφόρου»
«Σκανδαλώδεις παραλείψεις στη διερεύνηση του θανατηφόρου»

«Σκανδαλώδεις παραλείψεις στη διερεύνηση του θανατηφόρου»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολλές σκιές κι ερωτηματικά αφήνει πίσω της η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο δυόμισι χιλιάδων ευρώ και στέρηση της άδειας οδηγού για ένα μήνα στον 39χρονο αστυνομικό της ΥΚΑΝ για την υπόθεση πρόκλησης θανατηφόρου δυστυχήματος, τον Ιανουάριο του 2022, με θύμα τον 70χρονο Γάλλο Alain Merhege. Καταρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία είχε εκδώσει, τότε, σχετική ανακοίνωση για το δυστύχημα, χωρίς να γίνεται αναφορά στην ιδιότητα του οδηγού που παρέσυρε τον πεζό, ο οποίος εκείνη την στιγμή διασταύρωνε τον δρόμο Αγίας Άννας – Ψευδά.

Κατά τον επίδικο χρόνο ο κατηγορούμενος οδηγούσε αυτοκίνητο της ΥΚΑΝ (κλιμάκιο Λευκωσίας) στο πλαίσιο επιχείρησης της Υπηρεσίας. Το ατύχημα συνέβη στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας του δρόμου σύμφωνα με την πορεία του υπηρεσιακού αυτοκινήτου.Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που προκάλεσε σκιές είναι πως τρεις μήνες αργότερα, όταν υπέκυψε το θύμα στο νοσοκομείο, η Αστυνομία δεν εξέδωσε ανακοίνωση για να ενημερώσει ως προς την τραγική εξέλιξη, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι δήλωσαν στην εφημερίδα μαςπως μέσα από την απόφαση του δικαστηρίου ξεκάθαρα προκύπτουν ερωτηματικά και αφήνονται υπονοούμενα για πλημελή διερεύνηση της υπόθεσης (σε βαθμό σκανδάλου) εκ μέρους των ανακριτών της Αστυνομίας. Προκύπτουν, επίσης, σκιέςκαι για ενδεχόμενες σκόπιμες παραλείψεις στη διερεύνηση του δυστυχήματος. Εύλογα, δε, διερωτάται κανείς, γιατί δεν διορίστηκεκάποιος ανεξάρτητος φορέας – εμπειρογνώμονας για να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος, από την στιγμή που σ’ αυτό εμπλεκόταν αστυνομικός…

Μπορεί η ποινή του χρηματικού προστίμου να χαρακτηρίστηκεως «ποινή χάδι»,λαμβάνοντας υπόψη ότι χάθηκε τόσο άδικα μια ανθρώπινη ζωή, ωστόσο έγκυρες πηγές μας ανέφεραν ότι το δικαστήριο κινήθηκε μέσα στα πλαίσια του νόμου επιβάλλοντας το πρόστιμο των δυόμισι χιλιάδων. Και τούτο, όπως εξήγησαν, διότι σύμφωνα με την νομολογία εφόσον κριθεί ότι η ενέργεια του κατηγορουμένου ήταν «ένα στιγμιαίο σφάλμα ή μία στιγμιαία αβλεψία» (έτσι κρίθηκε), τότε η αρμόζουσα ποινή, ως είθισται, είναι η επιβολή χρηματικού προστίμου και η στέρηση της άδειας οδηγού.

Οργή και αγανάκτηση                                                   

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η κατήγορος που χειρίστηκε την υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος αναμένεται να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ενημερώνοντάς τον για την κατάληξη της υπόθεσης, ζητώντας ταυτόχρονα οδηγίες. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει κατά πόσο η Εισαγγελία θα καταχωρίσει έφεση κατά της ποινής προστίμου. Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας θα παρθεί εφόσον μελετηθεί η απόφαση. Στο μεταξύ, ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας τουθύματος, που ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου, επικρατεί οργή και αγανάκτηση ως προς τον τρόπο που η Αστυνομία χειρίστηκε τις έρευνες.

Η σύζυγός του, που είναι Κύπρια με γαλλική υπηκοότητα και νομικός στο επάγγελμα, πριν από την επιβολή της ποινής είχε αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας απ’ αυτόν ενημέρωση για τον λόγο που κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη ο διοικητής του κατηγορουμένου και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών. Μια μαρτυρία, το περιεχόμενο της οποίας στο τέλος της ημέρας προσμέτρησε υπέρ του κατηγορουμένου κατά την επιβολή της ποινής.

Send this to a friend