Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Τελευταία στην ΕΕ και 58η παγκόσμια η Κύπρος στην επίτευξη Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
Τελευταία στην ΕΕ και 58η παγκόσμια η Κύπρος στην επίτευξη Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Τελευταία στην ΕΕ και 58η παγκόσμια η Κύπρος στην επίτευξη Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και στην 58η θέση σε σύνολο 167 χωρών ανά το παγκόσμιο κατατάσσεται η Κύπρος στη λίστα των χωρών που προωθούν Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN). Σε ανακοίνωσή του το SDSN κάνει λόγο για μη τιμητική εικόνα της Κύπρου, αναφέροντας ότι συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 72.9, η οποία είναι παρόμοια με τη βαθμολογία 72.5 του 2023, όταν η Κύπρος κατείχε την 59η θέση σε σύνολο 166 χωρών.

Με βάση την 9η έκδοση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDR), η οποία δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου 2024, κανένας από τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) δεν είναι σε τροχιά για να επιτευχθεί μέχρι το 2030 και μόνο το 16% των στόχων βελτιώνονται.

Το SDSN Κύπρου σημειώνει ότι μερικοί από τους πιο προβληματικούς δείκτες για τη χώρα αφορούν την υπερβολική χρήση αζώτου στη γεωργία (ΣΒΑ 2), την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο (ΣΒΑ 5), τις αντισταθμιστικές εισαγωγές νερού (ΣΒΑ 6), το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παροχή πρωτογενούς ενέργειας (ΣΒΑ7), την εμπλοκή σύγχρονης δουλείας στις εισαγωγές (ΣΒΑ 8), τις χαμηλές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ως μερίδιο του ΑΕΠ (ΣΒΑ9), την ετήσια μέση συγκέντρωση σωματιδίων PM2.5 (ΣΒΑ 11), τις εκπομπές αζώτου που σχετίζονται με τις εισαγωγές (ΣΒΑ 12), τις εκπομπές CO2 (ΣΒΑ 13), την υπεραλίευση (ΣΒΑ 14) και το ποσοστό της επιφάνειας του νησιού που περιλαμβάνει προστατευόμενες περιοχές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα (ΣΒΑ 14 και 15), τις αντιλήψεις για την διαφθορά και το ποσοστό των κρατουμένων που δεν έχουν καταδικαστεί (ΣΒΑ 16), και τέλος τα χαμηλά επίπεδα της Υπερπόντιας Αναπτυξιακής Βοήθειας (ΣΒΑ 17).

Το SDSN σημειώνει ότι ορισμένες από τις κακές βαθμολογίες μπορούν να εξηγηθούν, σε κάποιο βαθμό, από τη ιδιαίτερη  κατάσταση της Κύπρου, αναφέροντας ότι η διαίρεση του νησιού μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την κακή απόδοση ως προς το ποσοστό της επιφάνειας που προστατεύεται για την άγρια ζωή, ενώ η κλιματική αλλαγή και η γεωγραφική θέση του νησιού μπορούν να εξηγήσουν την έλλειψη υδάτινων πόρων. Υπογραμμίζει, όμως, ότι το κράτος και η κοινωνία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τους περισσότερους, αν όχι όλους, από τους προβληματικούς δείκτες.

Τέλος, αναφέρεται ότι κάποια πρόοδο παρουσιάζουν ορισμένοι δείκτες, όπως ο ΣΒΑ 4 (Εκπαίδευση) και ο στόχος του ΣΒΑ 1 (εξάλειψη της φτώχειας).

ΚΥΠΕ

Send this to a friend