Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Στα μαλακά ο αστυνομικός της ΥΚΑΝ για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος στο χωριό Αγία Άννα της επαρχίας Λάρνακας
Στα μαλακά ο αστυνομικός της ΥΚΑΝ για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος στο χωριό Αγία Άννα της επαρχίας Λάρνακας

Στα μαλακά ο αστυνομικός της ΥΚΑΝ για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος στο χωριό Αγία Άννα της επαρχίας Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ 

«Ποινή χάδι» χαρακτήρισαν κύκλοι της Εισαγγελίας, το χρηματικό πρόστιμο δυόμισι χιλιάδων ευρώ και την στέρηση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα, που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σε 39χρονο αστυνομικό της ΥΚΑΝ, για υπόθεση πρόκλησης θανατηφόρου δυστυχήματος.

Το τραγικό συμβάν έγινε τον Ιανουάριο του 2022, στο χωριό Αγία Άννα της επαρχίας Λάρνακας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΥΚΑΝ. Ο αστυνομικός κρίθηκε ένοχος, μετά από ακροαματική διαδικασία στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω απερίσκεπτης, επικίνδυνης ή αλόγιστης πράξης, κατηγορία που σύμφωνα με τον νόμο επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Θύμα του τροχαίου ήταν ο 70χρονος Alain Merhege, από την Γαλλία, μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Το τροχαίο σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2022, στο δρόμο Αγίας Άννας – Ψευδά.

Κατά τον επίδικο χρόνο, ο κατηγορούμενος υπηρετούσε στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και συμμετείχε σε επιχείρηση οδηγώντας αυτοκίνητο της Υπηρεσίας. Σε κάποιο σημείο του δρόμου, όμως, παρέσυρε τον 70χρονο που εκείνη την στιγμή επιχειρούσε να διασταυρώσει τον δρόμο πεζός. Δευτερόλεπτα προηγουμένως είχαν διασταυρώσει τον δρόμο η θυγατέρα και η σύζυγος του θύματος, οι οποίες κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου παρέσυρε το θύμα ενώ κινείτο με μεγάλη ταχύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αυτοκίνητο της ΥΚΑΝ παρέσυρε τον 70χρονο Γάλλο στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας σε σχέση με την πορεία του. Στο γεγονός αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι το δικαστήριο δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την επιβολή της ποινής…

Το θύμα μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο και έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μέρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη δίωξη του συναδέλφου τους μόνο για… αμελή οδήγηση.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών και ο διοικητής του κατηγορούμενου, ο οποίος μίλησε για την ιδιότητα και την επιχειρησιακή δράση του κατηγορουμένου. Η μαρτυρία του λήφθηκε υπόψη ως σοβαρός μετριαστικός παράγοντας.

«Στιγμιαία αβλεψία»

——————————

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, ο αστυνομικός αντιλήφθηκε την παρουσία του πεζού και έκανε χρήση των φρένων του οχήματός του, ενώ ταυτόχρονα έστριψε απότομα δεξιά και εισήλθε εντός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον πεζό με το αριστερό μπροστινό φανάρι του οχήματός του.

Αιτιολογώντας την απόφασή του να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο στον κατηγορούμενο και όχι ποινή φυλάκισης, το δικαστήριο έκρινε ότι η ενέργειά του ήταν μία «στιγμιαία αβλεψία», σε συνδυασμό με το λευκό ποινικό του μητρώο και την απουσία βαθμών ποινής.

Όλα τα πιο πάνω λήφθηκαν υπόψη προς όφελος του αστυνομικού. «Στην παρούσα υπόθεση η παράλειψη του κατηγορούμενου να ακινητοποιήσει έγκαιρα το όχημά του και η πράξη του να κινηθεί προς τα δεξιά και εντός της αντίθετης λωρίδας κυκλοφορίας συνιστούν στιγμιαίο σφάλμα, κάτω από την αγωνία και την πίεση της στιγμής που υπαγόρευε άμεση αντίδραση επιλογής», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του δικαστηρίου.

 

Send this to a friend