Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προχωρούν σε απεργία οι ναυαγοσώστες – Ποιος ο λόγος
Προχωρούν σε απεργία οι ναυαγοσώστες – Ποιος ο λόγος

Προχωρούν σε απεργία οι ναυαγοσώστες – Ποιος ο λόγος

Η Παγκύπρια Συνέλευση των Ναυαγοσωστών η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2024, αποφάσισε ομόφωνα, να προχωρήσει σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 25 Ιουλίου 2024 «Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η απεργία αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί λόγω της υπερβολικής καθυστέρησης στη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών. Έχουν περάσει 6 χρόνια από την σύσταση του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλειας Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση.

Δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Εσωτερικών για την σωστή στελέχωση των παραλιών, την δημιουργία θέσεων Επιστατών καθώς και η επίλυση άλλων προβλημάτων που είχαν τεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όλα τα πιο πάνω συζητήθηκαν αρκετές φορές και είχε πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία των Ναυαγοσωστών έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 15 Φεβρουαρίου 2024 με σκοπό να γίνουν ενέργειες προς επίλυση των θεμάτων/προβλημάτων πριν την καλοκαιρινή περίοδο. Δόθηκαν υποσχέσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας της Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών βασίζεται στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των λουομένων και της ασφάλειας στις παραλίες της χώρας μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάσει προσχέδιο νόμου «Ο περί της Ασφάλειας των Λουομένων και Συναφών Θεμάτων Νόμος»  το οποίο προβλέπει τη σύσταση και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο, αποδοτικό και αποτελεσματικό σύστημα ναυαγοσωστικής προστασίας.

Η σύσταση αυτής της Αρχής είναι επιβεβλημένη για τους ακόλουθους λόγους: 1. Ενίσχυση της Ασφάλειας στις Παραλίες, 2. Κεντρικός Συντονισμός και Εποπτεία, 3. Επικαιροποίηση και Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ», 4. Αποτελεσματική Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εξοπλισμού 5. Συνεργασία με Τοπικές Αρχές και Άλλους Φορείς 6. Εκπαίδευση Ναυαγοσωστών και Ευαισθητοποίηση του Κοινού.

Send this to a friend