Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ξυλοτύμπου: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος για τον φόνο του Αγγελή
Ξυλοτύμπου: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος για τον φόνο του Αγγελή

Ξυλοτύμπου: Στη φυλακή για 9 χρόνια ο 42χρονος για τον φόνο του Αγγελή

Το Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης εννέα ετών σε άνδρα ηλικίας 42 ετών από τη Ξυλοτύμπου ο οποίος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φόνο του Νίκου Αγγελή στις 29 Αυγούστου του 2023.

Σε ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται «στα γεγονότα της υπόθεσης τα οποία εκτυλίχθηκαν στις 29 περασμένου Αυγούστου όταν ο κατηγορούμενος επισκέφτηκε την οικεία του θύματος ελπίζοντας να συναντήσει εκεί το θύμα και τον αδερφό του, για να ζητήσει να αφήσουν την οικογένειά του ήσυχη, έχοντας υπόψη συγκεκριμένα συμβάντα που προηγήθηκαν στο πλαίσιο των οποίων, μεταξύ άλλων προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην οικία του πρώην συζύγου της αδελφής του κατηγορουμένου, της οικίας των γονιών του και στο όχημα του πατέρα του».

Προστίθεται ότι «ο κατηγορούμενος χτύπησε την πόρτα και άνοιξε το θύμα το οποίο τον κάλεσε μέσα και αφότου το έπραξε, το θύμα επέδειξε επιθετική συμπεριφορά, οπότε ο κατηγορούμενος πρώτα χτύπησε το θύμα στο πρόσωπο και σχεδόν ταυτόχρονα το έπιασε από τα μαλλιά και το έσπρωξε με δύναμη με πρόθεση να το ακινητοποιήσει στον καναπέ αλλά το θύμα χτύπησε τελικά στο έδαφος με το κεφάλι».

Όπως αναφέρεται «ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε το μέρος ενώ το θύμα εντοπίστηκε αργότερα αναίσθητο μέσα σε λίμνη αίματος από συγγενικά του πρόσωπα. Όπως διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε το θύμα υπέστη  πολλαπλά κατάγματα κρανίου και βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υπέκυψε στα τραύματα του στις 6 Σεπτεμβρίου και από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού του, ο θάνατος του προήλθε από βαρύτατη κρανίοεγκεφαλική κάκωση».

Επιβάλλοντας την ποινή το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε «στην σοβαρότητα του συγκεκριμένου αδικήματος τονίζοντας ότι αποτελεί αδίκημα ιδιάζουσας σοβαρότητας αφού άπτεται του ύψιστου αγαθού που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή, η αφαίρεση της οποίας αποτελεί μια ειδεχθή και κατακριτέα πράξη με ολέθριες συνέπειες μεταξύ των οποίων είναι και η εξάλειψη του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να ενυπάρχει αναφορικά με το αγαθό της ανθρώπινης ζωής».

Αναφέρθηκε επίσης «στην έξαρση που δυστυχώς παρατηρείται στην διάπραξη τέτοιας φύσεως αδικημάτων κάτι που επιβεβαιώνει την ανάγκη επιβολής αποτρεπτικών ποινών».

Κατά την επιβολή της ποινής το Δικαστήριο έλαβε υπόψη «την συναισθηματική φόρτιση υπό την οποία τελούσε ο κατηγορούμενος ένεκα συμβάντων που προηγήθηκαν, η πρόκληση που υπήρξε από μέρους του θύματος, ως εκ της απειλητικής και επιθετικής στάσης του προς τον κατηγορούμενο και ο φόβος που αισθάνθηκε ο κατηγορούμενος σε συνάρτηση με το γεγονός ότι γνώριζε πως το θύμα ήταν ικανό να προβεί σε βίαιες πράξεις ένεκα προηγηθέντων γεγονότων».

Στην ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου «τονίστηκε ότι η αποδοχή της θέσης πως υπήρξε πρόκληση και φόβος, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την δυσανάλογη συμπεριφορά του κατηγορουμένου και η σημασία της πρόκλησης έγκειται στο ότι λαμβάνεται υπόψιν μαζί με όλα τα λοιπά στοιχεία κατά την αξιολόγηση της όλης συμπεριφοράς του κατηγορουμένου, και ενισχύει εν προκειμένω και την μη ύπαρξη προσχεδιασμού για το έγκλημα, εντάσσοντας την περίπτωση στην σφαίρα της αθέλητης ανθρωποκτονίας».

Στην απόφαση του Δικαστηρίου ως επιβαρυντικό στοιχείο προσμέτρησαν «το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε το θύμα το οποίο είχε αντιληφθεί ότι αιμορραγούσε”.

Προστίθεται ακόμα ότι «στο πλαίσιο εξατομίκευσης της ποινής λήφθηκαν υπόψη προς όφελος του κατηγορουμένου το λευκό ποινικό του μητρώο, ο πρότερος έντιμος βίος του σε συνάρτηση και με την ηλικία του (42 ετών), η συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές αφότου συνελήφθη και η ομολογία του, η οποία στην προκειμένη περίπτωση ήταν ουσιώδης για την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Ακόμα, αναφέρεται, «λήφθηκαν υπόψη η παραδοχή του ενώπιον του Δικαστηρίου, η μεταμέλεια και η απολογία του, οι προσωπικές του περιστάσεις και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του αλλά και οι επιπτώσεις από την επιβολή ποινής φυλάκισης στους οικείους του».

KΥΠΕ

Send this to a friend