Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φωτοβολταϊκά: διπλό όφελος με μείωση κόστους και εισόδημα
Φωτοβολταϊκά: διπλό όφελος με μείωση κόστους και εισόδημα

Φωτοβολταϊκά: διπλό όφελος με μείωση κόστους και εισόδημα

Με μια απλή ματιά στους πίνακες του γνωστού διεθνούς εξιδεικευμένου οργανισμού ember climate, [ https://ember-climate.org/ ], για τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού σε όλο τον κόσμο, θα δούμε ότι η Κύπρος, ως γνωστόν, παράγει τον ηλεκτρισμό που καταναλώνει, κυρίως από μαζούτ και ντίζελ.

Οι μόνες άλλες χώρες με σημαντική παραγωγή ηλεκτρισμού από μαζούτ και ντίζελ, είναι ελάχιστες χώρες στην Μέση Ανατολή και αλλού, οι οποίες είναι συνήθως και πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ακόμη και σε αυτές τις χώρες, η πολιτική για πράσινη πλέον ενέργεια έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο. Η Κύπρος όμως, δεν είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Και θα έπρεπε η πράσινη ατζέντα να ήταν πολύ περισσότερο προχωρημένη.

Η Κύπρος έχει την δική της σημαντική πηγή ενέργειας. Τον ήλιο. Που ανήκει σε όλους και μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για φθηνότερο λογαριασμό ή ακόμα και για αισθητά έσοδα. Σήμερα, ο κάθε ένας που διαθέτει ικανοποιητικό κατάλληλο χώρο, σε γη ή και μεγάλες οροφές όπου μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, μπορεί να απολαμβάνει και κάποια σταθερά έσοδα.

Τα φωτοβολταϊκά πλέον δεν συμβάλλουν μόνο στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά μπορούν να αποτελέσουν και πηγή για πρόσθετο εισόδημα από την ενοικίαση του χώρου που θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Σαν να έχει λοιπόν ο καθένας που έχει τέτοια δυνατότητα, ένα πηγάδι με «πράσινο χρυσό». Δεν χρειάζεται όμως γεώτρηση, αλλά συνεργασία με ειδικούς για την εγκατάσταση και διαχείρισή του.

Τι θα επιτευχθεί με αυτό; Πρώτο, αισθητή συμβολή στην μείωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού της χώρας. Δεύτερον η συμβολή στην προσπάθεια να σώσουμε ότι σώζεται στο περιβάλλον. Τρίτο, σταθερότητα στον τόπο μας που θα μειώσει την εξάρτησή του από τα διεθνή παιγνίδια αυξομειώσεων του κόστους καυσίμων, άρα και του κόστους ηλεκτρισμού. Κερασάκι στην τούρτα, η δυνατότητα εξασφάλισης αισθητών, σταθερών, «πράσινων» και μάλιστα παθητικών εσόδων.

Ευκαιρίες υπάρχουν μπροστά μας. Που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε εύκολα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ευκαιριών, έδωσε πρόσφατα και η Petrolina Electric, μέσω του σχεδίου της για συνεργασία και ενοικίαση από όσους διαθέτουν κατάλληλους χώρους, όπως γη ή εγκαταστάσεις με μεγάλες οροφές,  για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.  Μέσω του σχεδίου συμβάλλετε στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και στην ενεργειακή σταθερότητα του τόπου, ενώ ταυτόχρονα γίνεστε και πράσινοι εισοδηματίες.[ www.petrolinaelectric.com.cy ]

Send this to a friend