Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το ιστορικό κτήριο του Υπουργείου Εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το ιστορικό κτήριο του Υπουργείου Εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το ιστορικό κτήριο του Υπουργείου Εργασίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την αναδιαμόρφωση και επέκταση του κτηρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ προκήρυξε η Κυβέρνηση με στόχο τη διατήρηση, την επέκταση και τη βελτίωση το ιστορικού κτηρίου καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος της κυπριακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. 

Η προκήρυξη του διαγωνισμού ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή στον προαύλιο χώρο του ιστορικού κτηρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ο διαγωνισμός που προκηρύσσεται σήμερα  αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργικότητας και έχει ως στόχο τη διατήρηση, την επέκταση και τη βελτίωση του ιστορικού κτηρίου καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος της κυπριακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, είπε ότι το ιστορικό κτήριο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εμπερικλείει πολλαπλούς συμβολισμούς: ιστορικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και αρχιτεκτονικούς.

«Διατηρούμε την ταυτότητα και διασφαλίζουμε τη συνέχεια του πρώτου κυβερνητικού κτηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας για την διαρκή εξέλιξη και αναβάθμιση των δομών, των υποδομών, των διαδικασιών και των υπηρεσιών του κράτους μας», ανέφερε.

Η ιστορία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόσθεσε,«περιλαμβάνει κοινωνικά επιτεύγματα που αποτελούν σημεία αναφοράς για τους Κύπριους πολίτες για διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Σημείωσε ότι «διαχειριζόμαστε την ιστορία μας με σεβασμό και οδεύουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, τους εργοδότες και τους εργαζομένους».

Επίσης ο κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τον κ. Βαφεάδη για την αγαστή συνεργασία των δύο Υπουργείων και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΕΤΕΚ για την καθοδήγηση και την υποστήριξη σχετικά με την διατήρηση της ταυτότητας και την συνέχιση της λειτουργίας του ιστορικού κτηρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου και στα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, επισημαίνοντας τη σημασία της διαχρονικότητας των σχεδιαστικών προκλήσεων και υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της διατήρησης της ταυτότητας του ιστορικού κτηρίου μέσα από τη διαδικασία που τίθεται σε εφαρμογή.

«Όπως το 1960 έπρεπε να διαχειριστούμε κάποια θέματα κλιματικής αλλαγής, τα ίδια θέματα έχουμε να διαχειριστούμε και σήμερα. Γι’ αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού Εργασίας να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο, διότι δίνουμε την ευκαιρία μέσω της συνεργασίας σε νέους αρχιτέκτονες να εργαστούν σε αυτό το κτήριο», είπε ο κ. Βαφεάδης.

Στόχος, σημείωσε, «είναι να δείξουν πώς εμείς σήμερα μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα αποτελεσματικά και να γίνει αυτό το κτήριο πρότυπο. Αυτή η συνεργασία, αυτή η συνύπαρξη και η διατήρηση του παλιού κτηρίου με οτιδήποτε νέο θα προκύψει θα καθοδηγήσει και τις επόμενες γενιές».

Ο Αντρέας Παπαλλάς, Αρχιτέκτονας και Μέλος Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, παρουσίασε τις πρόνοιες και τις παραμέτρους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που θα ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, και εξέφρασε την εκτίμησή του προς τα δύο Υπουργεία για την προσήλωσή τους στον σεβασμό της ιστορικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν για το μέλλον του κτηρίου του ΥΕΚΑ.

Κτήριο Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

————————–

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ιστορικό κτήριο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λεωφόρο Βύρωνος 7 στη Λευκωσία είναι το πρώτο κυβερνητικό κτήριο της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μετά από την ανεξαρτησία.

Το κτήριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μοντέρνας κυπριακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδρυση και την εξέλιξη του κυπριακού κράτους. Η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται ενδεικτική της μεγάλης σημασίας που αποδόθηκε από τη Δημοκρατία εξαρχής στην ανάπτυξη υποδομών και θεσμών για την εργασία και την κοινωνική ασφάλιση.

Η ανέγερση του κτηρίου έγινε κατά την περίοδο 1963 – 1966 επί της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου ως Υπουργού Εργασίας ενώ ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της κατασκευής ανατέθηκαν στον αρχιτέκτονα Κώστα Βαφεάδη ως αποτέλεσμα ενός από τους πρώτους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του αξία και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά οικοδομήματα του κυπριακού μοντερνισμού, ιδίως στον τομέα των κυβερνητικών κτιρίων της πρώτης περιόδου της κυπριακής ανεξαρτησίας. Το κτήριο διακρίνεται από υψηλή σχεδιαστική ποιότητα, η οποία αντανακλάται στη λεπτομερή επεξεργασία της πρόσοψης και στον στοχαστικό τρόπο οργάνωσης των όγκων του κτηρίου, γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο, εξασφαλίζοντας φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο του ιστορικού και κοινωνικού συμβολισμού του κτηρίου είναι το Μνημείο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνεργασίας, δημιουργία του εικαστικού Γιώργου Γεωργίου και δωρεά των κοινωνικών εταίρων, που βρίσκεται τοποθετημένο στον προαύλιο χώρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αναγνωρίζοντας και συμβολίζοντας την αξία του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της πολιτείας για την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend