Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών έχει επιταχυνθεί σημαντικά, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας στην παρουσία και του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή. Ειδικότερα για την τουριστική βιομηχανία ανέφερε ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης εξέτασης των αιτήσεων υπερβαίνει το 95% διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη στελέχωση ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.
Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι η διαδικασία είναι σε διάρκεια μικρότερη των δύο μηνών ενώ στο παρελθόν είχε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε μηνών. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος που χρειάζεται πλέον για την ενεργοποίηση της κάθε άδειας εργασίας κυμαίνεται περίπου στον ένα μήνα, ενώ προηγουμένως χρειαζόταν ο διπλάσιος χρόνος.
«Η επιτάχυνση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της εξέτασης των συνολικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2024, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%», ανέφερε.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου συνολικά έχουν εκδοθεί 4146 νέες άδειες, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας για επιπρόσθετες νέες ανάγκες σε άδειες εργασίας αλλοδαπών εργαζομένων μεταξύ 4000-6000.
Τόνισε ότι ειδικότερα για την τουριστική βιομηχανία το ποσοστό ολοκλήρωσης της εξέτασης μέχρι το τέλος Μαΐου, υπερβαίνει το 95% των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα της πλήρους στελέχωσης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει διασφαλιστεί.
Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι η υπηρεσία απασχόλησης αλλοδαπών του Τμήματος Εργασίας έχει αναδιοργανωθεί και ενισχυθεί και έχει ολοκληρωθεί το έργο της απλοποίησης και τυποποίησης των εσωτερικών διαδικασιών των αρμόδιων υπηρεσιών με την υποστήριξη διεθνούς συμβουλευτικού οίκου. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία πληροφορικής η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή και την διαχείριση των αιτημάτων που υποβάλλονται και έχουν ήδη ξεκινήσει να συνομολογούνται διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας.
«Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024 η πλήρης αναβάθμιση θα έχει ολοκληρωθεί και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση θα έχει επιτευχθεί», ανέφερε.
Δεσμεύτηκε επίσης στη συνέχιση της μεθοδικής υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εποικοδομητική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας.
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας επιτυγχάνεται μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης ενώ εντοπίζεται αυξητική τάση στους μισθούς.
Πρόσθεσε ότι το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο των επιπρόσθετων εργασιακών αναγκών, κάτι που καθιστά απαραίτητη την αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό σύμφωνα με τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.
Συμπλήρωσε ότι παρόλο που στο παρελθόν η διαδικασία της αδειοδότησης ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρα με συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων για τις ανάγκες, η εφαρμογή της Κυβερνητικής πολιτικής έχει ομαλοποιήσει την κατάσταση, έχει στελεχωθεί η αγορά εργασίας και αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ότι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η διαδικασία θα αναβαθμιστεί περαιτέρω.
Παράλληλα, είπε, η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα που διευκόλυνε τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους.
Από πλευράς του ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ανέφερε ότι τα εργασιακά ζητήματα απασχολούν την τουριστική βιομηχανία όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε άλλες τουριστικές οικονομίες.
Σημείωσε ότι όσον αφορά τις διαδικασίες για επίλυση του προβλήματος που ακολουθούνται από το κράτος, έχει ομολογουμένως επιδειχτεί πολύ μεγάλη πρόοδος όπως καταδεικνύεται και από τους αριθμούς.
Εξέφρασε ικανοποίηση αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο σίγουρα λειτουργεί ευεργετικά για την τουριστική οικονομία της χώρας.
Όσον αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού σημείωσε ότι ξεκάθαρα οι λύσεις βρίσκονται στην ανοιχτή αγορά, τονίζοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δώσει λύσεις και μια τρανή απόδειξη είναι η συνομολόγηση συμφωνίας με την Αίγυπτο.
Ο κ. Κουμής επεσήμανε επίσης ότι οι τεράστιες ανάγκες για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην τεράστια άνοδο του τουρισμού την τελευταία δεκαετία. Σημείωσε ότι φέτος αναμένεται μια επίδοση ανάλογη με την περσυνή, όπως ήταν και ο στόχος του Υφυπουργείου, προσθέτοντας ότι πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ εσόδων και 20% άνοδος στις αφίξεις.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Θάνος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση στη διαδικασία διεκπεραίωσης αιτήσεων για εργασία στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Εξήγησε ότι πρόκειται για ένα αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσει αυτή η βελτίωσή ώστε να γίνεται ακόμα πιο γρήγορη η διεκπεραίωση των αιτήσεων.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης σημείωσε επίσης την βελτίωση που υπήρξε στην εξέταση των αιτήσεων εργοδότησης από το Υπουργείου Εργασίας αλλά και με βάση τις εισηγήσεις των συνδέσμων ξενοδόχων. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα στο μέλλον να επιταχυνθούν περαιτέρω οι εξετάσεις των αιτήσεων.
Ωστόσο σημείωσε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν είχαν ποτέ ως στόχο να αντικατασταθούν Κύπριοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία από εργαζόμενους τρίτων χωρών, σημειώνοντας τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού για τα ξενοδοχεία.
Σημείωσε επίσης ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική μετά από την πανδημία προσωπικό έφυγε από την τουριστική βιομηχανία και πήγε σε άλλους κλάδους, κάτι που καθιστά απαραίτητη την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.
ΚΥΠΕ