Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η Κύπρος είναι «υποδειγματική περίπτωση» εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη, λέει η Υπουργός Παιδείας
Η Κύπρος είναι «υποδειγματική περίπτωση» εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη, λέει η Υπουργός Παιδείας

Η Κύπρος είναι «υποδειγματική περίπτωση» εκπαίδευσης για βιώσιμη ανάπτυξη, λέει η Υπουργός Παιδείας

Περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες από 45 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Λεμεσό, για να παρακολουθήσουν Φόρουμ της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Η δέσμευσή μας για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) είναι βαθιά ριζωμένη στην πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της βιώσιμης ανάπτυξης και πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της μάθησης, δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου σε χαιρετισμό της την Πέμπτη σε Σύνοδο, στη Λεμεσό, για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση στην περιοχή της Μεσογείου.

Μιλώντας αργότερα στην Πρώτη Σύνοδο της Υπουργικής Συνόδου MED9, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι μια «υποδειγματική περίπτωση ολιστικής ενσωμάτωσης της ΕΑΑ» και θεωρείται κορυφαία χώρα στον τομέα της ΕΑΑ από το 2008.

Περισσότεροι από 450 συμμετέχοντες από 45 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Λεμεσό για να παρακολουθήσουν το Φόρουμ της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για την ΕΑΑ με θέμα «Ενδυνάμωση της Νεολαίας, για Βιώσιμο Μέλλον: Επιχειρηματική Εκπαίδευση και Εμπλοκή των Νέων» και την Υπουργική Σύνοδο Κορυφής MED9 για την Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Μετάβαση στην Περιφέρεια της Μεσογείου, που πραγματοποιείται στις 27-28 Ιουνίου στη Λεμεσό.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι «και οι δύο εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου αναδεικνύουν τη δέσμευσή μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης».

Η Υπουργός είπε ότι το φόρουμ UNECE «υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης καινοτόμων και επιχειρηματικών νοοτροπιών μεταξύ των νέων, επιτρέποντάς τους να γίνουν ενεργοί φορείς αλλαγής», ενώ η Υπουργική Σύνοδος Κορυφής MED9 «στοχεύει στη διερεύνηση των οδών για την καθιέρωση της εκπαίδευσης ως βασικού μοχλού αλλαγής».

Στην προσφώνησή της η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και η βελτίωση των υποδομών στα σχολεία με την ενεργειακή απόδοση των σχολικών κτιρίων και τη δημιουργία χώρων πρασίνου στα σχολεία συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Είπε επίσης ότι είναι σίγουρη ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα είναι καρποφόρες και υπογράμμισε ότι η Κύπρος «είναι ζωντανό παράδειγμα της δυνατότητας εναρμόνισης της παράδοσης με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα».

Η Tatyana Molcean, Εκτελεστική Γραμματέας της UNECE, υπογράμμισε ότι η UNECE και η Κύπρος κατάφεραν να επιτύχουν ένα ορόσημο στην κατεύθυνση της εφαρμογής της ΕΑΑ και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση αυτής της ατζέντας.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ πρακτικά βήματα προς τους στόχους που έχουν τεθεί, με τη δημιουργία της πλατφόρμας νεολαίας UNECE, σημειώνοντας ότι η πλατφόρμα ενθαρρύνει την ουσιαστική συμμετοχή των νέων.

Ο Christofer Castle, Διευθυντής του Τμήματος για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της UNESCO, σημείωσε στην ομιλία του ότι οι νέοι θέλουν να συμβάλουν στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων τους και πρόσθεσε ότι κάνουν βήματα για να συμβάλουν σε βιώσιμες λύσεις, ενόψει της τρέχουσας διεθνούς και περιφερειακής πρόκλησης.

Εξήγησε ότι η ΕΑΑ στοχεύει να «ενδυναμώσει τα άτομα και τις κοινότητες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να αναλαμβάνουν υπεύθυνες ενέργειες για την περιβαλλοντική ακεραιότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και μια δίκαιη κοινωνία».

Η Sylvie Motard, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ευρώπης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) σημείωσε στην ομιλία της ότι οι Υπουργοί και οι επικεφαλής της εκπαίδευσης επιβεβαίωσαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της ΕΑΑ πριν από δύο χρόνια στην Κύπρο.

«Πρέπει να επενδύσουμε στη νεολαία και με τη νεολαία τώρα, όχι στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ανοικοδομήσουμε, να αναγεννήσουμε, να αποκαταστήσουμε και να αναζωογονήσουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα τώρα».

Ο Frederic Berthoud από την Κρατική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ελβετίας σημείωσε ότι «η επιχειρηματικότητα αφορά τη μετατροπή των ιδεών σε πραγματικότητα, την αντιμετώπιση των προκλήσεων με δημιουργικότητα και την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου». Είπε επίσης ότι η κριτική σκέψη, στο σημερινό προκλητικό περιβάλλον είναι κινητήριος δύναμη για την αλλαγή.

Εξάλλου, κατά τη συζήτηση στην Πρώτη Σύνοδο της Υπουργικής Συνόδου Κορυφής MED9, η Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται ηγετική χώρα στον τομέα της ΕΑΑ και έχει ενσωματώσει αυτό το θέμα από το 2008 μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζεται ως υποδειγματική περίπτωση ολιστικής ενσωμάτωσης της ΕΑΑ και ίδρυσης μόνιμης Μονάδας Εκπαίδευσης για Βιώσιμη Ανάπτυξη στο αρμόδιο υπουργείο».

Επιπλέον, η Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος προεδρεύει της Μεσογειακής Επιτροπής Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (MCESD).

Η Tatjana Hema, Συντονίστρια MAP του UNEP, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών και δραστηριοτήτων στα σχολεία, καθώς και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών ΕΑΑ για την προστασία των φυσικών πόρων, ως κρίσιμο μέρος της πράσινης μετάβασης.

Ο Almotaz Abadi, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, αναφέρθηκε σε στοιχεία που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με τα οποία μέχρι το 2030 θα έχουμε 40% χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στον τομέα του νερού και 35% στον τομέα της ενέργειας.

«Η ΕΑΑ δεν είναι πολυτέλεια, είναι η εκπαίδευση για το μόνο μέλλον που μπορούμε να φανταστούμε», είπε ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρία. Μίλησε για τις προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, της συνεχώς αυξανόμενης θερμοκρασίας, των διαδοχικών ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, της αύξησης των πλημμυρών και των καταστροφικών πυρκαγιών και των μη αναστρέψιμων αλλαγών στην Αρκτική, που είναι το μέρος του κόσμου που θερμαίνεται ταχύτερα.

Ακολούθησε η συζήτηση των Υπουργών MED9, με επίκεντρο την εφαρμογή της ΕΑΑ στα εκπαιδευτικά συστήματα των μεσογειακών χωρών, ενώ έγινε αναφορά και στις προτεραιότητες και τις προκλήσεις.

 

Send this to a friend